Μία πολύ προβληματική επίσκεψη: “Διάλογος κωφών” με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Μια ασαφή συμφωνία για δημιουργία ενός «μηχανισμού» που θα αναλάβει να εξετάσει υπό μορφή πακέτου όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ανακοίνωσαν στην συνάντηση τους στην Αθήνα οι υπουργοί εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Κοτζιας και Ντιτμιρ Μπουσάτι.

Ο κ. Μπουσάτι πάρα το γεγονός ότι βρέθηκε στην Ελλάδα για να μιλήσει σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, έδωσε μορφή επίσκεψης εργασίας στην παραμονή του στην Αθήνα, καθώς με ιδιαίτερη ευκολία έκλεισε ραντεβού όχι μόνο με τον κ. Κοτζια άλλα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο της Βουλής, αν και όπως αποδείχθηκε δεν υπήρχε τίποτε συγκεκριμένο στο τραπέζι των συνομιλιών. Η συνάντηση εξάλλου των δυο αντιπροσωπειών στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν κράτησε πάνω από 15 λεπτά και ο περισσότερος χρόνος διατέθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο υπουργών χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου.

Στην διάρκεια των δηλώσεων τους οι δυο υπουργοί απλώς παρέπεμψαν όλα τα θέματα σε έναν «μηχανισμό» που αποφάσισαν να συγκροτήσουν ενώ απέφυγαν να δώσουν απαντήσεις στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου παραπέμποντας στον …μηχανισμό.

Η εξέταση όμως υπό μορφή πακέτου των θεμάτων που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις είναι προβληματική εφόσον η Αλβανική πλευρά επιμένει να φορτώνει το καλάθι με νέες και παλιές απαιτήσεις.

Έτσι αντί να αποδεχθεί η Αλβανία την συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα, ή τουλάχιστον να υπάρξει μια μικρή διόρθωση που θα καθησύχαζε τις ελληνικές ανησυχίες, απαιτεί να μπει στο καλάθι του «μηχανισμού» η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής. Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση ο «συμβιβασμός» απαιτεί μονομερή παραχώρηση από την Ελλάδα, έστω και μικρής έκτασης από τα συμφωνηθέντα.

Όμως η Αλβανία ζητά και την δια νόμου κατάργηση του Εμπολέμου, θέλοντας κυριως να αποκτήσει εφόδια για το άνοιγμα περιουσιακών θεμάτων και ακόμη θέμα περιουσιών Τσαμηδων και Αλβανών.

Η Ελληνική πλευρά έχει δηλώσει οπως και επανέλαβε ο κ. Κοτζιας ότι υπάρχει η Δήλωση του Υπουργικού Συμβούλιου του 1987, το Σύμφωνο Φιλίας του 1996, το γεγονός ότι η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ οπως και η Ελλάδα και συνεπώς δεν υφίσταται λόγος για κάποια άλλη νομοθετική πρωτοβουλία. Όμως ο κ. Κοτζιας έσπευσε να συμπληρώσει ότι η Αλβανική πλευρά εάν έχει το οπουδήποτε θέμα μπορεί να το θ;eσει στον «μηχανισμό».

Aρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο ο κ. Κοτζιας όσο και ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκαν φυσικά στην Ελληνική μειονότητα άλλα με μια ιδιαίτερα προβληματική διασύνδεση με τους αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Και αυτό το θέμα παραπέμφθηκε στον «μηχανισμό» όπου φυσικά θα τεθούν και τα ζητήματα που έχει ανοίξει η Αλβανική πλευρά και αφορούν και την παροχή αλβανικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Σε αυτό το καλάθι που γέρνει προς την μια πλευρά, οι Aλβανοί βάζουν και το θέμα που από χρόνια έχουν συμφωνήσει, αλλά δεν υλοποιούν, την λειτουργιά των δυο στρατιωτικών νεκροταφείων για τους έλληνες στρατιώτες πεσόντες το Αλβανικού Μετώπου ..

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ο κ. Μπουσάτι έκανε ότι δεν κατάλαβε τους υπαινιγμούς του κ. Παυλοπουλου και του Ν. Κοτζια που καλούσαν την Αλβανία να δείξει την ίδια στάση που έδειξε η Ελλάδα όταν υποδέχονταν τους αλβανούς μετανάστες, αν και φυσικά ούτε η υποδοχή τους ηταν πάντοτε η καλύτερη αλλά και ελάχιστη σχέση είχε η άτακτη είσοδος χιλιάδων αλβανών στην Ελλάδα για να βρουν δουλειά, μεταξύ αυτών και χιλιάδων ομογενών, με την μεταναστευτική ροη που φθάνει στην χώρα μας από την Μέση Ανατολή και την Ασία και επιχειρεί να βρει διάδρομο προς την Ευρώπη. Ο Αλβανός υπουργός αρκέσθηκε να δηλώσει ότι η χώρα του ακολουθεί ευρωπαϊκή στάση και ότι συνεργάζεται με την Ιταλία για να αποτραπούν «παρενέργειες που μπορεί να έχει η προσφυγική κρίση όσον αφορά θέματα λαθρομετανάστευσης, τα οποία τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξαν κοινωνική πληγή για τη Μεσόγειο», δικαιολογώντας έτσι την δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης του να κλείσει τα σύνορα στα πρότυπα της πρακτικής που ακολούθησε η πΓΔΜ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: