Κόντρα μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για το …Κατάρ




Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που υπήρχε έως και χθες το απόγευμα ότι θα βρεθεί λύση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για το θέμα της δικαιοδοσίας στο κράτος του Κατάρ, σε ναυάγιο φαίνεται πως οδηγήθηκε και αυτή τη φορά η προσπάθεια να λύσουν τις διαφορές τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του orthodoxia.info, τόσο ο υπουργός Eξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Eκκλησιών Γιάννης Αμανατίδης στις επαφές που είχαν με τους δύο Προκαθημένους κατόρθωσαν να αποσπάσουν την συναίνεσή τους να συναντηθούν σήμερα στις 10:00.

Μάλιστα, είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των δύο Προκαθημένων των αρχαιότερων Πατριαρχείων, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, να παρίστανται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ως παρατηρητές και από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.

Η αισιοδοξία ωστόσο άρχισε να χάνεται όταν χθες το απόγευμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης άλλαξε στάση. Ο ίδιος δεν παρέστη ούτε στην μουσική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο περιθώριο της διασκέψεως ούτε στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν των Προκαθημένων και των ξένων αντιπροσώπων.

Τελικά, και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη των συνομιλιών σήμερα, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με την πλευρά του Πατριαρχείου Αντιοχείας και η συνάντηση δεν έγινε ποτέ, επιβεβαίωσαν ανώτατοι πολιτικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας και οι συνοδοί του εμφανίστηκαν στο ξενοδοχείο αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο λίγο πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για το Ισραήλ.

Ανάλογα συνέβη όταν οι αντιπρόσωποι του Πατριάρχη Αντιοχείας αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την κοινή διακήρυξη της Συνάξεως των Προκαθημένων, στην Κωνσταντινούπολη.

Ελένη Μαχαίρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: