Άρθρο γνώμης El-Erian: H Ελλάδα προχωρεί αργά προς ένα ατύχημα




“Η Ελλάδα προχωρεί αργά προς ένα ατύχημα”… Με τον παραπάνω τίτλο άρθρο γνώμης του El-Erian στο Βloomberg View επισημαίνει ότι μια άμεση κρίση στο ελληνικό δράμα έχει για άλλη μια φορά αποφευχθεί. Έτσι τουλάχιστον θα ερμηνεύσουν τα περισσότερα ΜΜΕ την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ.

Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν κάποια ικανοποίηση για τη μεγαλύτερη σοβαρότητα που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση και την προέτρεψαν να κάνει περισσότερα. Η Ελλάδα κάνει καλά που πληρώνει το ΔΝΤ. Ωστόσο, κάνοντας το σωστό, λαμβάνει πολύ λίγα ως αντάλλαγμα. Στο Eurogroup η Ελλάδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια ισχυρή δήλωση υποστήριξης από τους εταίρους της, πόσο μάλλον κάποια χρηματοδότηση. Ελλάδα, ευρωζώνη και ΔΝΤ χρειάζονται μια επείγουσα και βιώσιμη εφαρμογή ενός συνόλου πολιτικών που θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις, ελάφρυνση του χρέους και αναμόρφωση των πολιτικών λιτότητας.

Δυστυχώς θεωρώ ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχει αυξηθεί ο κίνδυνος Graccident στο 50%, σημειώνει ο συντάκτης. [Greece Inches Closer to an Accident]

Πτώση ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Πτώση σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και την ώρα που τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης κατρακυλούν [Bloomberg, European Stocks Slide Amid Greek Aid Talks as Bonds Deepen Rout, Namitha Jagadeesh].

  • Στο ίδιο θέμα, έτερο ρεπορτάζ του CNBC [Europe opens lower; Greece talks see slow progress].

Τα ελληνικά ομόλογα υποβαθμίζονται στη Δανία

Η Δανία επιτέλους παραδέχεται ότι δεν ισχύει ότι τα ελληνικά ομόλογα junk είναι το ίδιο ασφαλή με τα δικά της ομόλογα ΑΑΑ. Ομάδα εργασίας της δανικής κυβέρνησης τώρα προτείνει οι τράπεζες να καταστήσουν σαφές στους πελάτες τους ότι η κατοχή ελληνικών ομολόγων συνεπάγεται κινδύνους. Το Υπουργείο Εμπορίου της Δανίας θα έχει τον τελευταίο λόγο για την υιοθέτηση της εν λόγω πρότασης [Bloomberg, Greek Debt Downgraded in Denmark as Banks Freed to Expose Risks, Frances Schwartzkopff].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: