Με τη CIA συγκρίνει την Τρόικα ο Βαρουφάκης – Σόιμπλε: Μόνος δρόμος το Πρόγραμμα




Με τα βασανιστήρια της CIA συγκρίνει τις ενέργειες της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και επιμένει στο αίτημά του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Και στη CIA υπήρξαν πολύ καλοί άνθρωποι, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στη θέλησή τους στο waterboarding και οι οποίοι για αυτό τον λόγο βρέθηκαν σε τρομακτικό ηθικό δίλημμα» δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο.

«Ο καθένας γνωρίζει ότι η Ελλάδα χωρίς ένα νέο συμβόλαιο δεν θα μπορέσει ποτέ να σηκώσει το τωρινό βάρος χρέους. Καταλαβαίνω ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις λέξεις “κούρεμα χρέους”. Στην πραγματικότητα όμως αυτό θα ήταν καλύτερο και στο τέλος για τους πιστωτές μάλιστα και οικονομικότερο από ό,τι μια επιμήκυνση των δανείων» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Η επέκταση του προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε

«Από σεβασμό» προς την Ελλάδα, η τρόικα δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, αλλά οι θεσμοί θα διατηρήσουν τον ρόλο τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της τρόικας ή να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα και επανέλαβε ότι η μόνη επιλογή είναι η επέκταση του προγράμματος.

«Από σεβασμό προς του Έλληνες φίλους μας, στο εξής η τρόικα δεν θα λέγεται τρόικα» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ΟΟΣΑ τον έλεγχο της υλοποίησης της συμφωνίας που θα προκύψει μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της τόνισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δει τέτοιον ρόλο για τον Οργανισμό.

«Έχουμε εδώ συμβατικούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ξεκάθαρα ποιοι θεσμοί ελέγχουν την εκπλήρωση, την υλοποίηση του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται κανένας ρόλος για τον ΟΟΣΑ» δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι η επέκταση του ελληνικού προγράμματος αποτελεί τον μόνο δρόμο προς τα εμπρός και διευκρίνισε ότι αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι τα τυπικά στοιχεία.

Φ. ΚΑΡΑΒΙΤΗ, ΑΠΕ

Βέβαιος ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την Ελλάδα, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν

«Είμαι βέβαιος ότι για την Ελλάδα θα βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προς τον ιταλικό σταθμό Mix 24.

Εξάλλου, ο Ιταλός τεχνοκράτης υπουργός πρόσθεσε ότι «τον χαρακτηρίζει η αισιοδοξία της βούλησης» και προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ απομακρύνεται.

«Οι χθεσινές συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ελπίζω να οριστικοποιηθούν στο Eurogroup» ολοκλήρωσε ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: