Επεισόδια στην πορεία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα




Μολότοφ σε βάρος αστυνομικών εκτόξευσαν μέλη ομάδας κουκουλοφόρων κατά την πορεία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Η αστυνομία προχώρησε σε 50 προσαγωγές αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (www.ethnos.gr).

Στην προσαγωγή περίπου 50 ατόμων προχώρησε το απόγευμα η αστυνομία, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της αντιφασιστικής πορείας στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Ομάδα περίπου 500 ατόμων που παρεισέφρησε στον όγκο της πορείας, προκάλεσε φθορές σε καταστήματα στις οδούς Σαλαμίνος, Λαμπράκη και Παναγή Τσαλδάρη, ενώ εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομίας. Ζημιές προκλήθηκαν και στο ΚΕΠ της περιοχής.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χωρίς στη συνέχεια το επεισόδια να γενικευθούν.

Η αστυνομία δεν έχει προβεί ακόμα σε καταμέτρηση των καταστημάτων στα οποία προκλήθηκαν φθορές ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τον μικροτραυματισμό ηλικιωμένης στην οδό Σαλαμίνος. Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή σε επιφυλακή.

Πιο συγκεκριμένα, οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο κύριο σώμα της πορείας, η οποία κατευθύνθηκε στην πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης στον Κορυδαλλό, αλλά στη συνέχεια αποκόπηκαν και άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα. Οι αστυνομικοί για να τους απωθήσουν έκαναν χρήση χημικών, ενώ οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Ομάδες κουκουλοφόρων κατέφυγαν στη συνέχεια σε στενά της Αμφιάλης, όπου επιδόθηκαν σε κλεφτοπόλεμο με τις δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ στιγμές αγωνίας έζησαν οι περίπου 60 επιβάτες αστικού λεωφορείου που εγκλωβίστηκε ανάμεσα στα οδοφράγματα.

Οι ταραξίες έσπασαν τζάμια του λεωφορείου, ενώ άλλοι προκάλεσαν ζημιές σε τέσσερις τζαμαρίες καταστημάτων επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη, και, κατά τους βανδαλισμούς αυτούς, φέρεται ότι τραυματίστηκε ελαφρά μία γυναίκα.

Η πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, άρχισε από την οδό Παναγή Τσαλδάρη και σε αυτήν συμμετείχαν σωματεία, αντιρατσιστικές οργανώσεις, το ΠΑΜΕ, και πολίτες.

Άλλη μία πορεία αντιφασιστικών οργανώσεων κατευθύνθηκε προς την πλατεία Μέμου, όπου έδινε συναυλίες ο Παύλος Φύσσας.

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά και Μυτιλήνη

Συλλαλητήριο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και από αντιφασιστικές οργανώσεις. Με πρωτοβουλία της γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε συναυλία, στην πλατεία Αρισρτοτέλους.

Στο μαζικό συλλαλητήριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα κ.α., οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Εγνατίαοδό, μπροστά από το άγαλμα Βενιζάλου.

Λίγο μετά τις 7.30 πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων, στην Εγνατία, την Τσιμισκή και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές αυτοκινήτων.

Αστυνομικοί σχημάτισαν οδόφραγμα με κλούβες, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Δωδεκανήσου για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να κινηθούν προς τα γραφεία της Ελληνικής Αυγής.

Στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας σημειώθηκε ένταση όταν ομάδα διαδηλωτών, που βρισκόταν στο πίσω μέρος της πορείας, εκτόξευσε πέτρες και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς, αλλά η κατάσταση εκτονώθηκε.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην στην οδό Εγνατία, όπου οι ταραξίες έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Η αστυνομία επενέβη και προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων.

Τελικά, η πορεία, μέσω της οδού Βενιζέλου κατέληξε στο σημείο εκκίνησης.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής πορείας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Ειδικότερα, κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης επενέβησαν και έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Οι κουκουλοφόροι κινήθηκαν στη συνέχεια προς την πλατεία Γεωργίου, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα.

Επεισοδιακή κατάληξη είχε το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με εκατοντάδες πολίτες να διαδηλώνουν κατά του φασισμού.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας, μικρή ομάδα νεαρών που φορούσαν κουκούλες και κράνη άρχισε να καταστρέφει με ξύλα τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο των Χανίων, καταστρέφοντας παράλληλα την κάμερα ασφαλείας Τράπεζας στην οδό Τζανακάκη.

Οι κουκουλοφόροι ξήλωσαν και κομμάτια από μάρμαρα της τράπεζας τα οποία στη συνέχεια πέταξαν κατά διμοιρίας αστυνομικών των ΜΑΤ που ακολουθούσαν την πορεία. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Από τον πετροπόλεμο υλικές ζημιές υπέστη ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στην οδό Τζανακάκη καθώς από τις πέτρες έσπασε το παρμπρίζ.

Το συλλαλητήριο ήταν μαζικό με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία της δημοτικής αγοράς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα κατά του φασισμού ενώ όταν η πορεία έφτασε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που ήταν κλειστά διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα στους τοίχους.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην Μυτιλήνη στην διάρκεια αντιφασιστικού συλλαλητηρίου με την συμμετοχή εκατοντάδων νέων, κυρίως φοιτητών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα φοιτητών του αντιεξουσιαστικού χώρου προσπάθησε να μπει μέσα στο κτίριο όπου βρίσκονται και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν από μεγάλη αστυνομική δύναμη ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

ΠΗΓΗ: www.amna.gr, ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: