Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική: Η Ελλάδα χρειάζεται ευεργέτες…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται ξανά τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον -και καλώς πράττει. Η πρώτη επίσκεψη είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα, λόγω της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, η οποία χαρακτηρίστηκε από επιτυχία, παρά το γεγονός ότι ο κ. Νότης Μηταράκης τον έπεισε να «πεταχθεί» δύο φορές στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με τους κερδοκόπους των hedge funds, και με ομογενείς επιχειρηματίες. Η συνάντηση με τους κερδοσκόπους ΔΕΝ έπρεπε να γίνει, επειδή οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί δεν βλέπουν και δεν πρέπει να συναντούν τέτοιους τύπους.

Η νέα επίσκεψη θα έχει έντονο οικονομικό χρώμα, αν και ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει σημαντικές συναντήσεις. Θα πάει ξανά στο Λευκό οίκο, αυτή τη φορά για να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ένα μεγάλο φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου, ο οποίος ως γερουσιαστής αναδείχθηκε σε προστάτη και υπερασπιστή των ελληνικών εθνικών θεμάτων. Η ενημέρωση του αντιπρόεδρου είναι στα ΠΡΕΠΕΙ της ατζέντας του Πρωθυπουργού, διότι ο κ. Μπάιντεν δεν έχει ρόλο κομπάρσου στο Λευκό Οίκο. Είναι το πραγματικό δεξί χέρι του Αμερικανού ηγέτη και αυτός, που -από την εμπειρία μου θα έλεγα- πως έχει τον τελευταίο λόγο στα περισσότερα θέματα που απασχολούν τον κ. Ομπάμα. Είναι πιό έμπειρος, ιδιαίτερα στα οικονομικά και τα διεθνή θέματα.

Στη Νέα Υόρκη, ο κ. Σαμαράς θα παραστεί σε δεξίωση-μαμούθ, που διοργανώνει το Hellenic Initiative, μία οργάνωση που ίδρυσαν κροίσοι ομογενείς με σκοπό, όπως δήλωσαν, να βοηθήσουν την Ελλάδα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που «κατέβασαν» πέρυσι στην Αθήνα τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον –έναντι αμοιβής υποθέτω, διότι δεν κάνει τίποτα χωρίς να πληρωθεί- προσφέροντας ελπίδες στον ελληνικό λαό ότι «η βοήθεια έρχεται». Οπως τα παλιά τα χρόνια, όταν οι Ελληνες μετανάστες με τα εμβάσματα και το συνάλλαγμά τους, στήριξαν την ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη οργάνωση δεν ιδρύθηκε για να κάνει …αγαθοεργίες, και ας σταματήσουμε να νομίζουμε ότι ζούμε σε ένα κόσμο μαγικό. Ούτε πρέπει να πιστέψει κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν προσωπικό όφελος. Γνωρίζω εδώ και 30 χρόνια δύο εξ αυτών και ξέρω τη φιλανθρωπική τους δράση, για την οποία δεν μου επέτρεψαν ποτέ να γράψω…

Εχω ένα πρόβλημα όμως και με όλο το σεβασμό θα το καταθέσω. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή –όπως και η Κύπρος- έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια. Εχουν ανάγκη από ευεργέτες. Ειδικά η Ελλάδα σώθηκε πολλές φορές από πλούσιους Ελληνες που ενίσχυσαν οικονομικά το κράτος. Γνωρίζω ότι ακούγομαι ως ένας άνθρωπος μίας άλλης, ρομαντικής εποχής, αλλά την ίδια στιγμή είμαι βέβαιος πως πάρα πολλοί Ελληνες συμφωνούν μαζί μου.

Γνωρίζω ότι ο καπιταλισμός δεν διαθέτει την παραμικρή ευαισθησία για τους πολίτες και ότι τους αντιμετωπίζει μόνο ως καταναλωτές. Αλλά οι ομογενείς και οι Ελληνες κροίσοι, που είναι πολλοί, πρέπει να αποφασίσουν να κάνουν τη διαφορά. Ο κ. Δρακόπουλος, που θα τιμηθεί στις 3 Οκτωβρίου από το Hellenic Initiative, έχει δείξει το δρόμο. Ενισχύει καλές προσπάθειες και σκέφτεται όχι ως δανειστής αλλά ως ευεργέτης. Ο οργανισμός «Greece Debt Free» πρόσφερε 2 εκ. ευρώ για το ελληνικό χρέος. Ομογενείς επιχειρηματίες με καταγωγή από την Κύπρο έπραξαν το ίδιο.

Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού στην εκδήλωση της 3ης Οκτωβρίου: Δεν αναζητούμε άλλους δανειστές, έχουμε ανάγκη από ευεργέτες…

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 2013

Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: