Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον. EPA, Susan Walsh, POOL
Ανεξάρτητα από τους όποιους σχεδιασμούς του Λευκού Οίκου για την Τουρκία, οι νομοθέτες που έχουν ταχθεί αναφανδόν εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν λόγω της αντιαμερικανικής συμπεριφοράς του, κάνουν τα δικά τους σχέδια.
Και πρόκειται βεβαίως για σημαντικούς νομοθέτες, που δεν μπορεί να τους αγνοήσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν.
Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη. Σημείωσε και τα εξής:
Στις 9.50 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης ψηφίστηκε από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας.
Μετά την Επιτροπή, αναμένεται να ψηφιστεί και από την Ολομέλεια της Γερουσίας, όπου έχουν ισχυρή επιρροή ο κ. Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο, που επίσης συνυπογράφει το σχέδιο νόμου.
Με το νομοσχέδιο αυτό, η αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και της Αμερικής θα ενδυναμωθεί στον ύψιστο βαθμό, και θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα μας να αγοράζει πιο εύκολα αμερικανικό πολεμικό υλικό.
Εδώ το βίντεο της ανταπόκρισης του αρθρογράφου της Hellas Journal:
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η στρατηγική -πέραν της στρατιωτικής- συνεργασίας, δεν θα φτάσει μεν τα επίπεδα του Ισραήλ και της Αιγύπτου, αλλά θα είναι σχετικά κοντά. Θα είναι πλέον θέμα διαπραγμάτευσης. Οι νέες εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα. Πρόκειται για μία βάση που θα αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά της Αμερικής μέχρι τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπήρξαν και διαμαρτυρίες κυρίως από την Άγκυρα.
Τώρα, σε ότι αφορά το Αφγανιστάν και τη μελλοντική συνεργασία των Αμερικανών με τους Τούρκους, δεν βλέπουμε ενθουσιασμό στο Κογκρέσο και ειδικά στο θέμα της εμπιστοσύνης. Οι νομοθέτες ζητούν πράξεις, τις οποίες δεν βλέπουν, και όχι λόγια.
Επίσης υπάρχει έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι προελαύνουν οι Ταλιμπάν. Αυτό ίσως αναγκάσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αναβάλει την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων αν και παραμένει ο στόχος της 11ης Σεπτεμβρίου (για την αποχώρηση).
Την Πέμπτη θα μεταβούν στην Άγκυρα αξιωματούχοι του Πενταγώνου για να συζητήσουν το θέμα, αλλά ελάχιστοι εδώ πιστεύουν ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις όποιες υποσχέσεις της. Απαιτεί οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική συνεργασία, το κόστος της οποίας θα μπορούσε να αναγκάσει τους Αμερικανούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις.