Οι Εγγλέζοι παίζουν βρώμικα: Κρατήσεις και απελάσεις πολιτών της Ε.Ε. που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

File Photo: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Ευρωπαίοι που έχουν να περάσουν από συνεντεύξεις για θέσεις εργασίας μιλούν για κρατήσεις και απελάσεις παρά τους κανόνες που επιτρέπουν στους μη κατόχους βίζας να συμμετάσχουν σε συνεντεύξεις, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, (κείμενο Giles Tremett, Lisa O’ Carroll). 

Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στέλνονται στα μεταναστευτικά κέντρα απομάκρυνσης και κρατούνται σε ειδικούς χώρους στα αεροδρόμιο, καθώς η πολιτική “εχθρικού περιβάλλοντος” της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) έχει επιπτώσεις πάνω τους μετά το Brexit, σύμφωνα με ακτιβιστές και ταξιδιώτες που έδωσαν συνεντεύξεις στον Guardian.

Λένε ότι υποβάλλονται στην τραυματική και ταπεινωτική εμπειρία της απέλασης, παρά τους κανόνες του Υπουργείου Εσωτερικών που ρητά επιτρέπουν στους μη κατόχους βίζας να συμμετάσχουν σε συνεντεύξεις.

Στον αυξανόμενο αριθμό τέτοιων περιστατικών έχει συμβάλει η σύγχυση για το εάν οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ερευνήσουν την αγορά εργασίας του ΗΒ και στη συνέχεια να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με μία προσφορά, ώστε να υποβάλλουν αίτηση για βίζα εργασίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι επισκέπτες παραβιάζουν ξεκάθαρα κανόνες, όπως εκείνους που τώρα απαγορεύουν σε πολίτες της ΕΕ να αναλαμβάνουν θέσεις πρακτικής άσκησης χωρίς αμοιβή.

Στις χώρες των οποίων πολίτες έχουν κρατηθεί σε κάποιο αεροδρόμιο ή κέντρο κράτησης του ΗΒ περιλαμβάνονται η Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

 Οκτώ ευρωβουλευτές έχουν γράψει επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, εκφράζοντας ανησυχία ότι η προσέγγιση του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας του Brexit.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τις κρατήσεις στα σύνορα αφότου το Brexit τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, και παραμένει ασαφές πόσοι από εκείνους που κρατούνται ήταν σε θέση ή πρόθυμοι να έλθουν σε επικοινωνία με τα προξενεία τους. 

ΠΗΓΗ: GuardianGiles Tremett, Lisa O’ Carroll – EU citizens arriving in UK being locked up and expelled

Μετωπική επίθεση του υιού Νετανιάχου στην Τουρκία: Κάνατε γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων, επιβάλατε κατοχή στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: