Τουρκία και Συνθήκη του Montreux: Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν λόγω μείωσης της δημοτικότητάς του

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Στην κλιμάκωση της έντασης από πλευράς του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ως μια κίνηση τακτικής και αλλαγής της θεματολογίας, λόγω μείωσης της δημοτικότητάς του και απωλειών υποστηρικτών του ΑΚΡ όπως καταγράφονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αναφέρεται ανταπόκριση στην εφημερίδα New York Times της Carlotta Gall, από την Κωνσταντινούπολη.

Εκατόν τέσσερις (104) απόστρατοι τούρκοι Ναύαρχοι δημοσίως αμφισβήτησαν την αναφορά του Τούρκου Προέδρου Erdogan περί απεμπόλησης της συνθήκης Montreux με αποτέλεσμα 10 εξ αυτών να βρεθούν στην φυλακή με την κατηγορία προετοιμασίας πραξικοπήματος.

Αφορμή για την επιστολή ήταν η ένδειξη του Τούρκου Προέδρου ότι σκέφτεται να εγκαταλείψει την συνθήκη Montreux για τα Στενά Βοσπόρου που εδώ και δεκαετίες εξασφάλιζε την ειρήνη. […]

Για αυτόν το λόγο ο τούρκος Πρόεδρος κατέφυγε στο παλαιότερο μεγαλεπήβολο σχέδιό του για την διάνοιξη δεύτερης διώρυγας παράλληλης με εκείνης στο Βόσπορο που η λειτουργία του διέπεται από την συνθήκη Montreux, υπαινισσόμενος παράλληλα την αποχώρηση της Τουρκίας από τη συνθήκη.[…]

Σημειώνεται ότι σε τυχόν αποχώρηση της Τουρκίας από τη συνθήκη Montreux θα ωφεληθούν οι ΗΠΑ και η Κίνα ενώ θα υποστεί βλάβη η Ρωσία από την οποία αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις.

Πολλοί θεωρούν ότι είναι αδύνατη η μετατροπή της Συνθήκης και ότι ο Erdogan απλά τη χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει αναταραχή και να προπαγανδίσει την κατασκευή της δεύτερης διώρυγας όπου η Τουρκία θα έχει πλήρη κυριαρχία καθώς δεν θα δεσμεύεται από καμία συνθήκη.

ΠΗΓΗ: New York Times, Carlotta Gall – Sliding in the Polls, Erdogan Kicks Up a New Storm Over the Bosporus

Ελεύθεροι υπό όρους 10 ναύαρχοι που επέκριναν τον Ερντογάν: Έρευνα για σύσταση συμμορίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: