O Χέιγκελ επικρίνει την πολιτική του Ομπάμα στη Συρία




Η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα να μην εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ το 2013 κατάφερε πλήγμα στην αξιοπιστία του, έκρινε ο Τσακ Χέιγκελ, τότε υπουργός Άμυνας της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για μένα» ότι το επεισόδιο εκείνο «έπληξε την αξιοπιστία του λόγου του προέδρου», είπε ο Χέιγκελ, που έκανε την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την αποχώρησή του από το Πεντάγωνο τον Φεβρουάριο, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Foreign Policy.

Την 30ή Αυγούστου 2013, ο Χέιγκελ ενημερώθηκε όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Ομπάμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να μην εξαπολύσει πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος, παρότι η Δαμασκός είχε παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή» που είχε ορίσει ο ίδιος—τη χρήση χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού της Συρίας.

Οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να αναλάβουν δράση, και ο Χέιγκελ είχε περάσει την ημέρα του οριστικοποιώντας τις προετοιμασίες για την εκτόξευση πυραύλων Τόμαχοκ εναντίον της Δαμασκού από αμερικανικά πολεμικά που έπλεαν στη Μεσόγειο.

Η εμπιστοσύνη των συμμάχων των Αμερικανών κλονίστηκε λόγω αυτής της απόφασης, σύμφωνα με τον Χέιγκελ, που είπε ότι ακούει ακόμη σήμερα ξένους ηγέτες να εγκαλούν τον πρόεδρο Ομπάμα για εκείνη την απόφαση.

Για τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, βετεράνο του Βιετνάμ, ηλικίας 69 ετών σήμερα, το επεισόδιο αυτό είναι χαρακτηριστικό της αδυναμίας της αμερικανικής κυβέρνησης να καταρτίσει και να ασκήσει μια συνεκτική πολιτική απέναντι στη συριακή κρίση.

Ο Τσακ Χέιγκελ αναφέρθηκε ειδικά στις ατέρμονες συναντήσεις με στελέχη των υπηρεσιών της Σούζαν Ράις, τότε συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα. «Χάναμε το χρόνο μας αναβάλλοντας τις δύσκολες αποφάσεις. Και υπήρχε πάντα πάρα πολύς κόσμος στο δωμάτιο», είπε.

Ως και σήμερα η κυβέρνηση Ομπάμα «δυσκολεύεται» να χαράξει μια «πολιτική στρατηγική» για τη Συρία, πάντως «ο υπουργός Εξωτερικών [Τζον] Κέρι έχει κάνει πρόοδο προς μια καλή στρατηγική», είπε ακόμη ο Χέιγκελ, αναφερόμενος στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Ρωσία, το Ιράν και αραβικές κυβερνήσεις.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας εκτίμησε επίσης ότι οι ΗΠΑ «μπορούσαν και έπρεπε να κάνουν περισσότερα» για να βοηθήσουν την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, παραδίδοντας για παράδειγμα περισσότερο μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Όπως και οι προκάτοχοί του Ρόμπερτ Γκέιτς και Λίον Πανέτα, ο Τσακ Χέιγκελ είπε ακόμη πως λυπάται για την υπερβολική κατ’ αυτόν ανάμιξη του Λευκού Οίκου στα θέματα του Πενταγώνου. Πάντως τόνισε ότι «έχω ακόμη πολύ καλή, πολύ θετική» σχέση με τον ίδιο τον πρόεδρο, επισήμανε.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: