Ακόμη μία διάκριση για την πυρηνική φυσικό που «πάει» στη Σελήνη: Συνεργάτης της ΝΑSA για όλες τις υπόλοιπες αποστολές της, αλλά και του Γερμανικού Διαστημικού Οργανισμού [video]

Η Μαριάνθη Φραγκοπούλου μιλάει στην εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ/STR




Η εταιρεία Herado μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο την Μαριάνθη Φραγκοπούλου, διακρίθηκε για μία ακόμα φορά με την καινοτομία και τη συνεργασία της με τη NASA.

Η NASA στο τελευταίο συνέδριό της επίλεξε τη Herado για όλες τις επόμενες αποστολές της, ενώ και ο Γερμανικός Διαστημικός Οργανισμός θα πετάξει με τα δοσίμετρα της Herado.

Υπενθυμίζεται ότι την Herado την ίδρυσε και την διευθύνει η πυρηνική φυσικός Μαριάνθη Φραγκοπούλου το 2018 και σχεδιάζει και παράγει στην Ελλάδα έξυπνα δοσίμετρα μέτρησης της ακτινοβολίας σε πραγματικό χρόνο.

Τα έξυπνα δοσίμετρα της εταιρείας μετρούν και προστατεύουν από την αόρατη απειλή της ακτινοβολίας, όχι μόνο τους αστροναύτες αλλά και κάθε άνθρωπο σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, πέραν του διαστήματος, όπως σε ιατρικούς χώρους.

Όπως αναφέρει η κυρία Φραγκοπούλου, στην πρo μερικών ημερών ετήσια συνάντηση όλων των διαστημικών Οργανισμών για το πρόγραμμα Artemis και την αποστολή σκάφους της NASA με δύο ομοιώματα αστροναυτών, η εταιρεία μέτρησε την ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται οι αστροναύτες και πέτυχε να εντοπίσει όλες τις παραμέτρους προστασίας των αστροναυτών και να συλλέξει δεδομένα πολύ σημαντικά για την ασφάλεια των αστροναυτών και του συνόλου της αποστολής.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία της κυρίας Φραγκοπούλου συνεργάζεται 20 χρόνια με την ομάδα της NASA, ενώ η καινοτομία της Herado μπήκε στο πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ, από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού της NASA για την επιστροφή στη Σελήνη, λαμβάνοντας αμέσως έγκριση με την παρουσίαση των έξυπνων δοσίμετρων.

Μία σπουδαία υπηρεσία για την εξερεύνηση του διαστήματος

Η ίδια θυμάται ότι, όταν συνέλαβε την ιδέα, οι επιστήμονες της NASA της ανέφεραν πως αν καταφέρει να πετύχει το δοσίμετρο θα προσφέρει στην ανθρωπότητα μία σπουδαία υπηρεσία για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Σήμερα, η Herado έχει καταφέρει να προσπεράσει σε καινοτομία και τεχνολογία τους μεγαλύτερους κολοσσούς της τεχνολογίας παγκοσμίως και η NASA στο τελευταίο συνέδριο την επέλεξε για όλες τις επόμενες αποστολές της, ενώ και ο Γερμανικός Διαστημικός Οργανισμός θα πετάξει με τα δοσίμετρα της Herado.

Όπως γνωστοποίησε η κυρία Φραγκοπούλου, στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση – συνέδριο της NASA με το επιστημονικό προσωπικό του κρατικού Αμερικανικού Οργανισμού που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης, η Herado ήταν εκεί ως η πρώτη και μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που μέτρησε τα επίπεδα ακτινοβολίας στη σελήνη.

«Κανένας άλλος δεν το έχει καταφέρει, ούτε η ίδια η NASA» όπως σημειώνει και εξηγεί ότι, το σκάφος που ταξίδεψε μέχρι την Σελήνη είχε 2 ανθρώπινα ομοιώματα τη Helga και τη Zohar και η Herado με τα δοσίμετρά της επιχείρησε να μετρήσει τη επιρροή της ακτινοβολίας στα σώματα τους καθώς η NASA στέλνει στο διάστημα και γυναίκες αστροναύτες και με βάση αυτά τα αποτελέσματα τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν στο επιστημονικό περιοδικό Nature θα σχεδιαστεί η στρατηγική προστασίας των επόμενων αποστολών στη σελήνη.

«Η ακτινοβολία επηρεάζει την υγεία των αστροναυτών καθώς αλληλεπιδρά με τα ζωτικά τους όργανα αλλά επιδρά και στο σύνολο των συστημάτων της αποστολής. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να μετράται σε κάθε περίσταση και περίπτωση το επίπεδο ακτινοβολίας καθώς υπάρχουν διαφορετικά είδη ακτινοβολίας» όπως αναφέρει η κυρία Φραγκοπούλου.

Στο μεταξύ, η Herado να σημειωθεί ότι δραστηριοποιείται έως σήμερα σε 16 χώρες εκτός από την έγκριση που έχει πάρει και για τις επόμενες αποστολές της NASA, αποδεικνύοντας την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των συστημάτων της.

Σημειώνεται ότι, το καινοτόμο δοσίμετρο της Herado μετρά όλα τα είδη ακτινοβολίας και στο ερώτημα πως επιβίωσαν οι αστροναύτες παλαιότερα χωρίς την τεχνολογία του σήμερα, η Μαριάνθη Φραγκοπούλου αναφέρει πως ο επιστήμονας που επιμελήθηκε τις αποστολές του APOLLO είναι και ο μέντορας της ο οποίος της μετέφερε γνώσεις της επιρροής της ακτινοβολίας που τη βοήθησαν στον εντοπισμό των ακριβών παραμέτρων του σήμερα καθώς στο παρελθόν οι αστροναύτες είχαν επιστρέψει με την παθητική παρενέργεια. Δηλαδή είχαν εκτεθεί στην ακτινοβολία με τις επιπτώσεις της.

Όπως εξηγεί η ίδια, η Herado με αυτό που προσφέρει κατευθύνει την προστασία των αστροναυτών στις αποστολές στο διάστημα καθώς ο ήλιος φέρει τα σωματίδια Solar flare που ενδέχεται να θέσουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την αποστολή ή ακόμη και να οδηγήσουν στο θάνατο των αστροναυτών. Οπότε, για την πρόβλεψη της δράσης των Solar flare, χρειάζονται ακριβείς μετρήσεις ακτινοβολίας.

«Μάλιστα, μεταξύ της τελευταίας και της προτελευταίας αποστολής, υπήρξε ένα πολύ έντονο φαινόμενο Solar flare και αν είχαμε αστροναύτες θα υπήρχαν πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Στο βαθύτερο διάστημα δεν υπάρχει η προστασία από την ατμόσφαιρα και το επίπεδο επικινδυνότητας είναι πολύ μεγαλύτερο» σημειώνει η κυρία Φραγκοπούλου.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Φραγκοπούλου σχετικά με τη δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθως η εταιρεία της ειπναι μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος: «Η στήριξη και η ανάπτυξη των οικογενειακών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και παρέχουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούν να στηριχθούν και να εξελιχθούν όπως: Ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και παροχή εγγυήσεων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Προγράμματα κατάρτισης σε θέματα επιχειρηματικότητας, ψηφιακού μετασχηματισμού, μάρκετινγκ και διαχείρισης. Παροχή δωρεάν ή επιδοτούμενων συμβουλευτικών υπηρεσιών για την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη νέων στρατηγικών. Απλοποίηση της γραφειοκρατίας και προώθηση της καινοτομίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Τεχνολογικές προκλήσεις και ένα… νοσοκομείο ρομπότ στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής: Πολυπολιτισμικό μελίσσι εφήβων στο «FIRST Global Challenge»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: