Κατεβαίνεις υποψήφιος; Με το χέρι στην καρδιά… Μπορείς; Αξίζεις; Σκέψου και μετά αποφάσισε…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ (*) – Νέα Υόρκη

Η πρώτη μελέτη που είχα διεξάγει στην Νέα Υόρκη, το 2015, αφορούσε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας πολιτικός. Ήταν η πρώτη στη ξενοιτιά και ήταν σημαδιακή μιας και η μετέπειτα πορεία με “τίμησε” με τη διδασκαλία του Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του St. John’s, για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.

Σε συνέχεια αρκετών μελετών, εκ των οποίων, κάποιες δημοσιεύονται από αυτή εδώ την στήλη (επ’ ευκαιρία, ευχαριστώ τη HellasJournal και τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο, Μιχάλη Ιγνατίου για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια), τα πιο κάτω αφορούν τον κάθε υποψήφιο που πιθανόν επιθυμεί να τρέξει (ή να επαναδιεκδικήσει) στις επερχόμενες εκλογές του 2021 (βουλευτικές ή δημαρχιακές ή ακόμη και προεδρικές σύντομα(;).

Tέτοιες μελέτες-αναλύσεις μπορούν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια, τόσο προς τους υποψήφιους, όσο και προς τους ίδιους τους ψηφοφόρους. Ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα “πάσχει” από “γραμμές” και ηγέτες!

  • Στόχος όλων των μελετών του Πολιτικού Μάρκετινγκ είναι να εξετάσουν παράγοντες που βασίζονται στις ανάγκες των πολιτών και μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις να κτίσει πλάνο, το οποίο πάντα αποσκοπεί στην ικανοποίηση αυτών των αναγκών.
  • Η προαναφερθείσα μελέτη (Νέα Υόρκη, 2015) στόχο είχε να εξετάσει τη βαρύτητα που έχουν στους ψηφοφόρους, “αξίες” και “χαρακτηριστικά” ενός πολιτικού. Εδώ στις ΗΠΑ, οι παρούσες μελέτες ήδη τρέχουν μιας και το Νιόβρη έχουν διεξαχθεί Προεδρικές Εκλογές (1).

Πάνω απ’ όλα, ένας πολιτικός πρέπει να είναι τίμιος και ειλικρινής. Επίσης, ο κόσμος τον θέλει να πασχίζει και να θυσιάζεται για το κοινό καλό και παράλληλα να είναι πατριώτης. Η εξουσία, η δύναμη και γενικότερα ο πλούτος που διαθέτει κάποιος, δεν συγκαταλέγονται στα χαρακτηριστικά που η πλειοψηφία αναζητεί σε πολιτικούς, καθώς, πέραν του 60% των Κυπρίων τα θεωρεί “καθόλου σημαντικά”.

Ως επίσης πολύ σημαντικά στοιχεία για έναν πολιτικό χαρακτηρίζονται η ικανότητα ανάλυσης δεδομένων, η ρητορική δεινότητα και κυρίως η ικανότητα εκπροσώπησης των ψηφοφόρων.

Η μελέτη εξέτασε επίσης κατά πόσον υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που οι Κύπριοι θεωρούν σημαντικούς. Ο Κύπριος πολιτικός πρέπει να είναι οραματιστής, να διαθέτει στρατηγική, να μπορεί να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες και να είναι διεκδικητικός.

Ποια η σημασία των πιο πάνω ευρημάτων για έναν πολιτικό αλλά και για τον ίδιο τον λαό; Η απάντηση βρίσκεται κυρίως στο πρώτο χαρακτηριστικό/αξία της μελέτης: Τιμιότητα και Ειλικρίνεια. Ειλικρίνεια, όχι μόνο προς τον λαό αλλά πρωτίστως προς τον ίδιο τον εαυτό του/της.

Η κοινωνία μας περνά δύσκολες στιγμές, τις πιο δύσκολες της τελευταίας εκατονταετίας. Η κρίση επανήλθε. Η οικονομία “κουνιέται” συνθέμελα. Ο τρόπος ζωής άλλαξε. Η Τουρκία αλωνίζει ενώ ο Κυπριακός (πολιτικός και όχι μόνο) καναπές φθείρεται, ελλείψει των πιο πάνω χαρακτηριστικών, με την πατρίδα να κινδυνεύει με διάλυση-κατάλυση. Και είμαστε ακόμη στην αρχή (του τέλους;).

Όλα τα πιο πάνω χαρακτηρικά είναι οι απαντήσεις του ίδιου του λαού, βγαλμένες μέσα από την ίδια την ψυχή του. Ένας Κυπριακός λαός που αξίζει σεβασμό, αγάπη και φροντίδα.

Επιτέλους!

Γι’ αυτό, πριν κατέβεις στις επόμενες εκλογές, βάλε το χέρι στην καρδιά και απάντησε με ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ στον εαυτό σου: Αξίζεις την εμπιστοσύνη του λαού; Αγαπάς στ’ αλήθεια αυτό τον λαό για να τον σεβαστείς και να τον φροντίσεις όπως του αξίζει; Διαθέτεις ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ τα πιο πάνω χαρακτηριστικά;

Αν ναι, πρώτα/οι εμείς θα σε στηρίξουμε! Αν όχι, μην σπαταλάς το χρόνο σου σε πόζες και λαικίστικα συνθήματα του ’60, ’70 και ’80 απλά και μόνο για να γεμίζουν οι τοίχοι των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Μην γίνεσαι ο/η ακόμη ένας στο κατεβατό των ενημερώσεων (notifications) και/τιτιβίσματων. Αν έχεις κάτι διαφορετικό να δώσεις, πράξε και ΥΠΟ-ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ (2).

Αγαπητέ Πολιτικέ, ΔΡΑΣΕ! (3)

Καλή Δύναμη Πατρίδα!

(1) Antoniades, Nicos (2020), “Political Marketing Communications in Today’s Era: Putting People at the Center”. Society (Springer US) Symposium on 2020 U.S. Presidential Elections.

(2) Alpha News (2020). Award-Winning Model by N. Antoniades. The CIS Model: Create, Inform, and Support (Δημιουργία, Ενημέρωση, Υποστήριξη).

(3) Antoniades, Nicos (2021), “Dear Politician: Stop Talking and Spending: ACT! Kapodistrian University, Athens, 2022 Confererence.

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Αν. Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com και L.A. Voice

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Αλλάζουμε! Ενθαρρύνετε τα παιδιά μας σε πρακτικές εργασίες μέσα στην τάξη! Μήνυμα προς ΥΠΠ και Εκπαιδευτικούς!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: