Αλλάζουμε! Ενθαρρύνετε τα παιδιά μας σε πρακτικές εργασίες μέσα στην τάξη! Μήνυμα προς ΥΠΠ και Εκπαιδευτικούς!

File Photo: H συλληφθείσα, μητέρα αγοριού ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ (*) – Νέα Υόρκη

Τον Μάιο του 2019, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω το City University of New York (CUNY) σε διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Harvard της Βοστόνης.

Η μελέτη μου επικεντρώθηκε στις μεθόδους διδασκαλίας των καθηγητών Λυκείων και πώς αυτές οι μέθοδοι οδηγούν τα παιδιά μας στην ευτυχία αλλά και στην κάλπη, ως μελλοντικοί, υπεύθυνοι πολίτες.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η μελέτη, η οποία άντλησε (ανώνυμα) διαδικτυακό δείγμα από παιδιά Λυκείων της πατρίδας μας κατά το έτος 2017, κατέδειξε ότι (1) η ποιότητα των μαθημάτων που επιλέγονται σε μια τάξη και (2) οι μέθοδοι διδασκαλίας που χρησιμοποιούν οι καθηγητές μέσα στην τάξη αποτελούν ισχυρούς παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ευτυχία των παιδιών μας.

  • Παράλληλα, η μελέτη κατέδειξε ότι η καταπίεση στο σχολείο επιφέρει πολύ αρνητικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με την ποιότητα των μαθημάτων και τις μεθόδους των καθηγητών, παράγοντες οι οποίοι τα σπρώχνουν σε υγιή μονοπάτια (και όχι σε λάθος δρόμους)!

Πρόσφατα, και έχοντας ως βάση την πιο πάνω μελέτη, προχώρησα σε νέα έρευνα/μελέτη, όπου με την βοήθεια και συμβολή των φοιτητών μου στο Πολιτικό Μάρκετινγκ (St. John’s University) επιχείρησα να εξετάσω ποια ή ποιες μεθόδους, που οι καθηγητές χρησιμοποιούν (σε επίπεδο φοιτητών πανεπιστημίου) έχουν το μεγαλύτερο θετικό αποτέλεσμα στη σημερινή εποχή.

Με δείγμα 54 Νεοϋρκέζων φοιτητών πτυχίου (44% Άντρες, 54% Γυναίκες, 2% Άλλα), και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των συσχετισμών (correlations) εξετάστηκε ο βαθμός απόδοσης των φοιτητών στη βάση των πιο κάτω πέντε σημαντικών – καταληκτικών παραγόντων (που αποτελούν και την συμβολή της παρούσας έρευνας στη διεθνή θεωρία και πρακτική):

  • 1) Οι μέθοδοι των καθηγητών μου με βοηθούν να λύσω προβλήματα
  • 2) Οι μέθοδοι των καθηγητών μου με βοηθούν να παίρνω αποφάσεις
  • 3) Οι μέθοδοι των καθηγητών μου με βοηθούν να έχω κριτική σκέψη
  • 4) Οι μέθοδοι των καθηγητών μου με βοηθούν να επικοινωνώ αποτελεσματικά τις ιδέες μου
  • 5) Οι μέθοδοι των καθηγητών μου με βοηθούν να εργάζομαι αποτελεσματικά

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην κορυφή βρίσκονται «οι καθηγητές που ενθαρρύνουν την πρακτική εργασία μέσα στην τάξη», επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν αισθητά την απόδοση των φοιτητών/μαθητών τους. Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν στοιχεία που έχει παρουσιάσει η studyTours στις 4 Ιουνίου 2019.

Η (θεωρητική) μάθηση είναι σημαντική, αλλά η αξιοποίηση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσουν οι μαθητές/φοιτητές. Η πρακτική τους δίνει εμπειρία στον τομέα που θέλουν να ακολουθήσουν, κτίζοντας παράλληλα το επαγγελματικό τους δίκτυο (ειδικά στη νέα εποχή της τεχνολογίας, όπου ο μαθητής είναι περισσότερο καταρτισμένος από τον καθηγητή). Επίσης, οι πρακτικές εργασίες μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές/φοιτητές τις απαραίτητες δεξιότητες στο χώρο εργασίας τους, ειδικά σε μελλοντικές, ηγετικές θέσεις.

Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν πώς λειτουργεί ένας επαγγελματικός χώρος εργασίας βοηθώντας τους να χτίσουν το βιογραφικό τους. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας (μετά την αποφοίτηση) ζητούν κάποια επαγγελματική εμπειρία, οπότε μία πρακτική άσκηση στο βιογραφικό πάντα βοηθά. Σημαντικό είναι ότι ο μαθητής/φοιτητής παρατηρεί τους άλλους γύρω του για να μάθει όλα τα σχετικά της δουλειάς. Και κυρίως, έχει την ευκαιρία να δει τι είδους δουλειά δεν του αρέσει, ενώ κάνει την πρακτική του, βοηθώντας τον έτσι να αποφύγει να διαλέξει μια δουλειά που δε του ταιριάζει μετά την αποφοίτηση.

Κάτι τέτοιο, είναι πολύ σημαντικό σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλαδα, όπου ο επαγγελματικός προσανατολισμός ίσως είναι πιο περιορισμένος σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, με το στενό οικογενειακό περιβάλλον συχνά να «περιφέρεται» σε εργασίες της δεκαετίας του 70, 80 και 90 (π.χ. δάσκαλος, δικηγόρος, γιατρός, τραπεζικός κ.λπ.).

  • Η σύγχρονη εποχή οδεύει αλλού!

Τέλος, και με βάση και άλλες έρευνες που έχουν διεξαχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες χώρες, Πολιτείες ή πληθυσμούς, το πιο πάνω εύρημα αλληλοεπιδρά σε άλλες – σχετικές με την πρακτική – μεθόδους διδασκαλίας, που επίσης έχουν θετικό αντίκτυπο στην απόδοση των μαθητών/φοιτητών.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό, τόσο η Πολιτεία, όσο και οι Γονείς και Καθηγητές, να δώσουν έμφαση στις ανάγκες των μαθητών/φοιτητών, αναζητώντας και/ή εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς οι οποίοι:

1) Είναι εφευρετικοί και ενθαρρύνουν τη συνεργασία μέσα στην τάξη

2) Ενθαρρύνουν τον διάλογο και τη συνομιλία

3) Ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση μέσω της εργασίας σε ομάδες

4) Ενθαρρύνουν τη μάθηση μέσω της διδασκαλίας (δηλαδή διδασκαλία συμμαθητών τους)

5) Δίνουν κίνητρα

Αν. Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com και L.A. Voice, (όπου πρωτοδημοσιεύτηκε η παρούσα μελέτη).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το λέγαμε ξεκάθαρα από την αρχή: “Η κρυμμένη ψήφος θα φέρει ανατροπές”… Και έφερε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: