Τα μηνύματα της άσκησης Skyros: Οι Ένοπλες δυνάμεις αντιμέτωπες με την πρόκληση μακρινών απειλών

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα και εικονίζει στιγμιότυπo από την άσκηση “ΣΚΥΡΟΣ 2021” η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2021. Στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης, συμμετείχαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης στην 114 Πτέρυγα Μάχης ελληνικά Mirage 2000 και F-16, μονάδες επιφάνειας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και δύο μεταγωγικά Α400Μ Atlas και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Α330 MRTT της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR




Στην διεξαγωγή της μαραθώνιας  άσκησης Skyros της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με στόχο να δοκιμασθούν οι δυνατότητες προβολής ισχύος, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro (κείμενο Nicolas Barotte).

Σημειώνει ότι οι επόμενοι πόλεμοι θα είναι μακρινοί και για να μπορέσουν, σε περίπτωση έκρηξης κρίσης, να δράσουν οι στρατοί, θα πρέπει να είναι σε θέση να πάνε μακριά και πολύ γρήγορα.

Ο στρατηγός Lavigne, αρχηγός Πολεμικής Αεροπορίας και Διαστήματος, το διαπίστωσε από την πρώτη του συνάντηση με τους Αμερικανούς ομολόγους του, καθώς, όπως ανέφερε, το πρώτο ζήτημα που τους ενδιέφερε ήταν η ικανότητα διεξαγωγής πτήσεων μεγάλων αποστάσεων, το οποίο μέχρι τώρα ήταν, όπως επισημαίνει αξιωματικός, «προνόμιο των ΗΠΑ», εξ ου και ο λόγος για τον οποίον η άσκηση Skyros είχε νόημα.

Γίνεται αναφορά σε λεπτομέρειες της άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας, που διήρκεσε από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου, και στην οποία συμμετείχαν τέσσερα Rafale *, ένα ανεφοδιαστικό MRTT και δύο αεροσκάφη μεταφοράς logistics A400 M από το Τζιμπουτί, όπου ήταν σταθμευμένα, μέχρι την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και Ελλάδα.

Σε κάθε στάση πραγματοποιήθηκε μια ειδική άσκησημάχη υψηλής έντασης με την αμερικανική πολεμική αεροπορία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπεράσπιση  στόχου υψηλής αξίας, στην Ελλάδα.

Στην Αίγυπτο και την Ινδία, δύο άλλες χώρες που έχουν αποκτήσει το Rafales, οι αλληλεπιδράσεις κατέστησαν δυνατή τη δοκιμή των συσκευών και τη σύγκριση τους, κατά την πτήση με το αεροσκάφος Soukhoï 30 ή MIG 29, ρωσικής προέλευσης που έχουν και τα δύο έθνη. Η αποστολή ανάμειξε τη στρατιωτική συνεργασία και την ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών με τις χώρες εταίρους.

«Με την επιστροφή ισχυρών Κρατών και τις αυξανόμενες απειλές η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να είναι σε θέση να ενεργεί σε μεγάλη απόσταση. Πρέπει να είμαστε σε θέση να πάμε πιο μακριά και πρέπει επίσης να είμαστε σε θέση να πάμε να προστατέψουμε ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος»,  δήλωσε ο στρατηγός Laurent Lherbette, ο οποίος ηγήθηκε της άσκησης.

Η άσκηση Skyros θα ανανεωθεί σε μονά χρόνια, ενώ σε ζυγά χρόνια η Πολεμική Αεροπορία θα επωφεληθεί της επιστροφής της από την Αυστραλία, όπου συμμετέχει στις ασκήσεις Pitch Black, για να εκπαιδεύσει επίσης την αντοχή της. «Αυτή η αποστολή αποτελεί μέρος μιας ενίσχυσης της ισχύος γύρω στο 2023, για να δείξουμε, ότι είμαστε ικανοί να προβάλλουμε 20 Rafales με δέκα εφοδιαστικά σε 48 ώρες στην άλλη πλευρά του κόσμου», εξηγεί ο στρατηγός Lavigne.

Τέλος σημειώνεται, ότι η προβολή ισχύος της Γαλλίας μπορεί να αφορά ιδιαίτερα στην αεροπορία, αλλά δεν είναι η μόνη, καθώς στρατός και ναυτικό δέχονται επίσης πίεση για ενίσχυση της ικανότητάς τους. Άλλωστε το υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης Émeraude επιστρέφει από περιπολία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η τελευταία αποστολή στον Ειρηνικό ήταν το 2002.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Nicolas Barotte – Les armées au défi des menaces lointaines

Θα πνίξει τα παιδιά στο αίμα; Στην Τουρκία, ο Ερντογάν στριμώχνεται από μια απογοητευμένη νεολαία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: