Θα πνίξει τα παιδιά στο αίμα; Στην Τουρκία, ο Ερντογάν στριμώχνεται από μια απογοητευμένη νεολαία…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Πέρα από τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, οι οποίοι απαιτούν την παραίτηση του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, το κίνημα διαμαρτυρίας εκφράζει την ανησυχία μιας γενιάς που πεινάει για ελευθερία και την ανησυχία για την οικονομική κρίση.

Τα παραπάνω σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde, η Marie Jégo, η οποία τονίζει τη μη εξασθένιση της διαμαρτυρίας των φοιτητών, παρά την καταστολή.

Υπογραμμίζει την εξάπλωση του κινήματος, που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και τα Άδανα, επισημαίνοντας τη συμμετοχή καθηγητών και την επιστολή συμπαράστασης 147 Τούρκων διανοούμενων, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ, αλλά και την «εξοργισμένη» αντίδραση των αρχών με τη σύλληψη περισσοτέρων από 600 ατόμων, εκ των οποίων, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, 498 από αυτούς απελευθερώθηκαν, με τους υπολοίπους να βρίσκονται υπό δικαστική εποπτεία, σε προληπτική κράτηση ή υπό κράτηση.

Η δίψα για ελευθερία είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους οι νέοι θέλουν να μεταναστεύσουν.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2020 από το κέντρο έρευνας Avrasya, σε δείγμα 8.000 ατόμων, το 76% των νέων που ερωτήθηκαν δήλωσαν, ότι ήθελαν να φύγουν από τη χώρα.

Χτυπημένη σκληρά από την ανεργία – 27%, έναντι 12,9% του εθνικού μέσου όρου – η γενιά Z, δηλαδή οι νέοι που δεν γνώριζαν τίποτα άλλο από την αδιαμφισβήτητη βασιλεία του Προέδρου Erdogan, πιστεύει, ότι αυτός και το κόμμα του δεν έχουν τίποτα άλλο να προσφέρουν. 

Η ακραία πόλωση της κοινωνίας – Τούρκοι εναντίον Κούρδων, Σουνίτες εναντίον Αλεβιτών, προοδευτικοί ενάντια στους συντηρητικούς, κοσμικοί ενάντια στους θρησκευόμενους – τους απογοητεύει και ειδικά από τη ρητορική μίσους των αρχών κατά των ΛΟΑΤ, που παρουσιάζονται ως αιχμή του δόρατος της διαμαρτυρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε πρόσφατα, ότι η ανερχόμενη γενιά δεν ήταν δεκτική στα μηνύματά τουΗ φοιτητική διαμαρτυρία υπονομεύει τις ελπίδες του για επανεκλογή, διότι, μέχρι τον Ιούνιο του 2023, που είναι η διεξαγωγή των επόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά 5 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι.  

Σύμφωνα με τους πολιτικούς επιστήμονες, μόνο το ένα τρίτο από αυτούς πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ του AKP και του “reis” του (ένα από τα ψευδώνυμα του Erdogan).

«Οι νέοι μας είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που κυβερνάται η χώρα. Σκέφτονται το μέλλον τους, αλλά οι ηγέτες με την οπισθοδρομική νοοτροπία τους προτείνουν να κοιτάξουν στο παρελθόν », συνοψίζει τον Canan Kaftancioglu, ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), για την πόλη της Κωνσταντινούπολης.

ΠΗΓΗ: Le Monde  Marie JégoEn TurquieErdogan est bousculé par une jeunesse désenchantée

Θα γίνουν οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος εχθρός του Ερντογάν: Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανατρέπουν τα σχέδιά του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: