H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι επαφές του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με κόμματα για την έγκριση του

κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 και οι προειδοποιήσεις της Κυβέρνησης ότι απόρριψη του προϋπολογισμού θα οδηγήσει σε κατάρρευση του ΓεΣΥ, η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ότι τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας κρίνονται ως εντελώς παραπλανητικά και ανακριβή και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό ερευνώντα λειτουργό για το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με την Γενική Λογίστρια, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Διπλό κτύπημα Πετρίδη» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών μετά από έρευνα αδειάζει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις πολιτογραφήσεις σε καζίνο και Wargaming, ενώ ύστερα από εισήγηση του ξεκινά πειθαρχική έρευνα για τη Ρέα Γεωργίου σχετικά με το σφαγείο του συζύγου της. Αλλού γράφει ότι από μία ψήφο κρέμεται ο προϋπολογισμός ενώ μόνο με τις ψήφους ΕΔΕΚ – Συμμαχίας Πολιτών μπορεί να εγκριθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις 14 Ιανουαρίου κάνοι πρεμιέρα οι εξετάσεις Α΄ τετραμήνου για τις Α΄ και Β΄ τάξεις λυκείου και τεχνικών σχολών.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Σε καραντίνα το κράτος χωρίς προϋπολογισμό» γράφει στο κύριο του θέμα ότι δεν απέδωσαν οι επαφές του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και οι προειδοποιήσεις της Κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από τη μη έγκριση του προϋπολογισμού.  Αλλού γράφει ότι μετά την επίσημη τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για λύση δύο κρατών η Τζέιν Χολ Λουτ από την Άγκυρα πηγαίνει στη Νέα Υόρκη όπου θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει στοιχεία στην ερευνητική επιτροπή για τα διαβατήρια τα οποία όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν ότι η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή στηρίχθηκε σε μη αληθή και παραπλανητικά στοιχεία.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Απέφυγε ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ ο Αβέρωφ» αναφέρεται, στο κύριο του θέμα, στις επαφές που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με κόμματα για την έγκριση του προϋπολογισμού και γράφει ότι ο ΔΗΣΥ επικεντρώθηκε στην ΕΔΕΚ και θα στραφεί στο ΔΗΚΟ μόνο αν καταψηφιστεί σήμερα ο προϋπολογισμός. Αλλού γράφει ότι ένας 78χρονος από το Νικητάρι ήταν το νέο θύμα χθεσινού θανατηφόρου δυστυχήματος παρά το Ακάκι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας Ανδρέα Λουκά διόρισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ως ερευνώντα λειτουργό για το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με την Γενική Λογίστρια.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Πάρε δώσε Αβέρωφ με μικρά κόμματα» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργιώδες παρασκήνιο ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας της Ολομέλειας για τον προϋπολογισμό, με την Κυβέρνηση να θεωρεί δεδομένες τις ψήφους ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύης, ΕΛΑΜ. Αλλού γράφει ότι αγνοεί εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές ο Υπουργός Παιδείας, αλλά και υπαρκτά προβλήματα στα σχολεία, στέλνοντας χθες κατά τρόπο ετσιθελικό και αυταρχικό εγκύκλιο σε σχέση με την οργάνωση και τον τρόπο διεξαγωγής εξετάσεων τετραμήνων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λάθη του Υπουργείου Εργασίας αφήνουν απλήρωτες οικογένειες στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο στο κύριο θέμα της «Το ΓεΣΥ καταρρέει αν ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί» γράφει ότι η Κυβέρνηση προειδοποίησε χθες ότι η απόρριψη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 από τη Βουλή θα οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος υγείας, ΓεΣΥ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών απέρριψε τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις ανώτατων στελεχών δύο ξένων εταιρειών, ως παραπλανητικά και ανακριβή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στον βόρειο τμήμα της Κύπρου και εργάζονται στο νότιο διαμαρτυρήθηκαν χθες για την απαγόρευση διέλευσης από τα οδοφράγματα”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: