Επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν για Λιβύη, ανατολική Μεσόγειο και ελληνοτουρκικά

File photo: Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντηση. EPA, TUMAY BERKIN




Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν για τη Λιβύη, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η συζήτηση των δύο προέδρων επικεντρώθηκε κυρίως στην κρίση στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές, και στην ανάγκη να γίνουν πραγματικά βήματα προς μια βιώσιμη εκεχειρία.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης για τη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα για την έρευνα για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι “δίνουν έμφαση στη σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας και του διαλόγου”.

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν κατά τη ίδια τηλεφωνική συνομιλία να ενισχυθούν οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στη Συρία, μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα σήμερα ότι κοινή τουρκορωσική περίπολος επλήγη από έκρηξη στην περιφέρεια Ιντλίμπ. Η τουρκική προεδρία πρόσθεσε ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο μέσω των διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων για τη Συρία.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ότι η συζήτηση Πούτιν – Ερντογάν επικεντρώθηκε στην κρίση στη Λιβύη και στην ανάγκη να γίνουν πραγματικά βήματα προς μια βιώσιμη εκεχειρία.

Επίσης σημείωσε ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχυθούν οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στη Συρία, μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα σήμερα ότι κοινή τουρκορωσική περίπολος επλήγη από έκρηξη στην περιοχή Ιντλίμπ.

Ο Μάας στην Τρίπολη

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έφθανε  στη Λιβύη για μια επίσκεψη που δεν είχε προαναγγελθεί και έχει στόχο να παρακινήσει σε διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης στη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στη Λιβύη μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, όταν οι παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν σε μια ειρηνευτική διαδικασία που τώρα έχει σε μεγάλο βαθμό διακοπεί.

  • «Βλέπουμε μια απατηλή ηρεμία αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Αμφότερες οι πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη χώρα σε μαζική κλίμακα και να εμποδίζουν τις προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μάας κατά τη άφιξή του.

Ο Μάας πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Φάγεζ Σάρατζ στην πρωτεύουσα Τρίπολη για να συζητήσουν τον βίαιο αγώνα για την εξουσία ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ και τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι Λίβυοι υπουργοί Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα και Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα πρόκειται επίσης να συμμετάσχουν στις συνομιλίες κατά τις οποίες θα εξετασθούν «τρόποι για την έξοδο απ’ αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως σκοπεύει να συζητήσει μια πρόταση του ΟΗΕ για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Σύρτη, η οποία αποτελεί μια σημαντική πύλη προς τις μεγάλες πετρελαιοπηγές της χώρας στα ανατολικά.

Σχεδιάζεται επίσης μια συνάντηση με τον Μούσταφα Σανάλαχ, τον πρόεδρο της λιβυκής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC).

«Ο τερματισμός του πετρελαϊκού αποκλεισμού και μια πιο δίκαιη διανομή των πετρελαϊκών εσόδων είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για μια λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη», δήλωσε ο Μάας.

  • Μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη, ο Μάας πρόκειται να ταξιδέψει στο Αμπού Ντάμπι, μετά τη συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων.

Ο Μάας δήλωσε πως σχεδιάζει να συγχαρεί τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ αλ Ναγιάν για την ιστορική αυτή κίνηση, ενώ θα συζητήσει επίσης μαζί του την κατάσταση στη Λιβύη, καθώς και στο Ιράν, τη Συρία, το Κατάρ και τον Λίβανο.

Με πληροφορίες από Dpa, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Λουκασένκο, ο «μακροβιότερος δικτάτορας» της Ευρώπης: Φίλος του Πούτιν, εχθρός της Δύσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: