Θεσσαλονίκη: Διασπορά covid-19 σε γλέντι γάμου; Τουλάχιστον δέκα καλεσμένοι φέρονται θετικοί

File Photo: Το συγκεκριμένο ζευγάρι στην Ιταλία φαίνεται να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας κατά την γαμήλια τελετή. Άγνωστο αν συνέβη το ίδιο με ζευγάρι και καλεσμένους στον συγκεκριμένο γάμο στην Θεσσαλονίκη, όπου φέρεται να έγινε διασπορά του κορωναϊού. EPA, FILIPPO VENEZIA




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΟΥ

Όσο οι καλεσμένοι γλεντούσαν σε δεξίωση γάμου που έγινε το Σάββατο 25 Ιουλίου σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, άλλο τόσο “γλεντούσε” και ο κορωναϊός, όπως φαίνεται από την προσέλευση τουλάχιστον δώδεκα καλεσμένων στα επείγοντα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, με ύποπτα συμπτώματα, υψηλού πυρετού και καταβολής δυνάμεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Hellas Journal, την Τρίτη, τρεις ημέρες μετά την γαμήλια τελετή και το γλέντι που ακολούθησε, κάποιοι καλεσμένοι (αδιευκρίνιστος αριθμός), μεταξύ άλλων νηπιαγωγοί, κομμώτριες, δημόσιοι υπάλληλοι, παρουσίασαν υψηλό πυρετό, άνω των 38 βαθμών, που άγγιξε και τους 40.

  • “Γλιτώσαμε μία… χιονοστιβάδα κρουσμάτων, καθώς ανάμεσα στους θετικούς, βρίσκονται δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί, οπότε φανταζόμαστε όλοι τί θα συνέβαινε στις εκπαιδευτικές κοινότητες, αν δεν ήταν περίοδος θέρους”, λέει στην Hellas Journal, ο Παναγιώτης Τουχτίδης, Πρόεδρος των Εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ένας καλεσμένος φέρεται να διαγνώστηκε θετικός στον covid-19, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

  • Την ίδια ημέρα και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον δώδεκα άτομα που συμμετείχαν στο γάμο προσήλθαν με παρόμοια, ύποπτα συμπτώματα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, από τα οποία τα δέκα φέρονται να είναι θετικά στον κορωναϊό, μετά από το σχετικό τεστ.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους.

Δύο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φέρονται να νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Άγνωστος μέχρι στιγμής ο αριθμός των συμμετεχόντων στη γαμήλια τελετή και στη δεξίωση, όπως και η περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκαν, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για περιοχή στη δυτική πλευρά της πόλης.

Ανάμεσα στα φερόμενα ως θετικά κρούσματα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες και ο γαμπρός.

“Αποδεικνύεται ότι εμάς τους Έλληνες, θα “μας φάει” η αγάπη για την οικογένεια”, σχολίασε ο κ. Τουτχίδης, εξηγώντας πως “δεν μπορεί να σταματήσει η κοινωνική δραστηριότητα, όμως οφείλουμε να αποφεύγουμε εναγκαλισμούς και ασπασμούς κατά τη διάρκεια γαμήλιων τελετών και να διατηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας”.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει αυξηθεί τόσο ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται με ύποπτα συμπτώματα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπως και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων τόνισε πως “οφείλουμε όλοι να τηρούμε τις οδηγίες και να μην προσερχόμαστε σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων αν δεν υπάρχει άκρως σοβαρό πρόβλημα. Ακόμα και να μην έχουμε ύποπτα συμπτώματα, υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουμε ή να προσβληθούμε από τον ιό” και υπενθύμισε πως “είναι προτιμότερο να επικοινωνούμε με τις αρμόδιες αρχές, ΕΟΔΥ κλπ ή με τον προσωπικό μας γιατρό”.

Σκέψεις για πλαφόν στα κέντρα διασκέδασης και τριπλό σχέδιο ΕΛ.ΑΣ. για μπλόκο στα πριβέ πάρτι

Ο παρατηρούμενος συνωστισμός σε πριβέ πάρτι και χώρους διασκέδασης, δημιουργεί σκέψεις για επιβολή πλαφόν στον αριθμό των συγκεντρωμένων.

Σύμφωνα δηλώσεις στον ΣΚΑΙ του Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρου καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης. Το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους».

Ανάλογες επισήμάνσεις έκανε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Χαρ. Γώγος αναφέροντας πως τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να γίνουν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους πχ να μην υπάρχει η ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των  ανθρώπων σε ένα σουπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες κέντρα διασκέδασης.

«Επομένως αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω πχ από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες  είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown δηλαδή σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι».

Οι αποκαλύψεις για πάρτι με «τιμολόγια» εισόδου που έφταναν μέχρι και τα 1.500 ευρώ σε πάρτι από ξένους «διοργανωτές» θορύβησαν τις αρχές που προχωρούν σε ένα πλάνο με διάφορα τεχνάσματα, ώστε να αποτρέψουν τυχόν νέα πάρτι με μεγάλο συνωστισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ιστότοπος iefimerida, η  ΕΛ.ΑΣ έχει το σχέδιό της για να αποτρέψει τον κόσμο από το να συμμετέχει ή να πηγαίνει σε πάρτι που αποτελούν κίνδυνο για τον κορωνοϊό.

Αυτό, κατά την ίδια πηγή, αποτελείται από τρία στοιχεία.

Πρώτον, το «τέχνασμα» της ηχορύπανσης: Οταν θα γίνονται καταγγελίες για δυνατή μουσική από γείτονες, θα ελέγχουν τους χώρους όπου παίζει δυνατά η μουσική. Με τον ίδιο τρόπο έγινε η σύλληψη του 38χρονου που διοργάνωση πάρτι στη Μύκονο, ο οποίος ήταν ο διαχειριστής του πάρτι. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του και το ίδιο θα ισχύει σε όσους συλλαμβάνονται για τον ίδιο λόγο.

Δεύτερον, drones: Με τα drones θα εντοπίζουν τους συνωστισμούς σε συγκεκριμένους χώρους από ψηλά και θα αποτρέπουν τον κόσμο από το να πηγαίνει σε αυτά τα πάρτι.

Τρίτον, «Δούρειοι Ίπποι». Η ΕΛ.ΑΣ σκοπεύει να προσπαθήσει να βάλει αστυνομικούς να παραστήσουν τους υποψήφιους πελάτες, προκειμένου να λαμβάνουν πρώτοι τις πληροφορίες για το που θα γίνονται τα πάρτι. Αφού γίνει αυτό, μόλις εντοπιστούν τα στίγματα τοποθεσίας που αποστέλλουν τα κυκλώματα των πάρτι, θα υπάρχουν .

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις την ΕΛΛΑΔΑ

Εξήντα πέντε νέα κρούσματα κορωναϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο: Κανένας θάνατος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: