Πανηγυρίζει ο Τουρκικός Τύπος: Κήρυξαν πένθος στην Ελλάδα-Πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μεσίστιες οι σημαίες

Κόσμος προσεύεχεται έξω από την Αγία Σοφία. EPA, TOLGA BOZOGLU




“Ενώ το τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ανοίγει τις πόρτες του για λατρεία με προσευχές της Παρασκευής, στην Ελλάδα ανακηρύχθηκε ημέρα πένθους”, γράφει η τουρκική εφημερίδα Haberturk σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”, η οποία γράφει: “Ενώ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Αγία Σοφία για την πρώτη προσευχή στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας, ο ελληνικός Τύπος περιέγραψε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Οι καμπάνες πένθους χτύπησαν σε εκκλησίες σε διάφορες πόλεις, όπως στο Αγρίνιο και την Πάτρα, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα ψαλούν ύμνοι το βράδυ. Αναφέρθηκε ότι είναι μια «μαύρη μέρα» για τον ελληνικό κόσμο”.

Ο Τύπος σχολιάζει και τις δηλώσεις, αλλά και την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδας, Ιερώνυμου για συμμετοχή στον Ακάθιστο Ύμνο. Γράφει η Haberturk: Ο Ιερώνυμος δήλωσε ότι «Σήμερα είναι μια ημέρα πένθους για όλο τον Χριστιανισμό». “Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε,” Η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο της πίστης μας και ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο “.

Σύμφωνα με τις ελληνικές παραδόσεις, το ίδιο τελετουργικό πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία λίγο πριν από την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453.

Από την πλευρά της η Yeni Safak σημειώνει: “Λόγω του πένθους που ανακοινώθηκε σε όλη την Ελλάδα, δηλώθηκε ότι οι καμπάνες θα χτυπούν σε όλες τις εκκλησίες το μεσημέρι και οι σημαίες στις εκκλησίες θα είναι μεσίστιες”.

Μάλιστα, η Haberturk, κάνει λόγο για “θρησκευτικές και εθνικιστικές ομάδες οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις αργότερα εντός της ημέρας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη”.

“Επί του παρόντος”, σημειώνει, η ανάγνωση του Κορανίου στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας κοινοποιείται ζωντανά στις ελληνικές τηλεοράσεις.

Με πληροφορίες από Yeni Safak και Haberturk

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώνεται και τυπικά η ιεροσυλία στην Αγία Σοφία [live κάμερα]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: