Νέα παράταση: Στις 7 ώρα Ελλάδας τελικά η Σύνοδος Κορυφής, βλέπει τους «φειδωλούς» η Μέρκελ, αισιοδοξία από Μακρόν, Κόντε

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (L) χειρονομεί καθώς μιλά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν (2-L), την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Sanna Marin (3-L) και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Stefan Lofven (R). FRANCOIS LENOIR




Η έναρξη της τέταρτης ημέρας των συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αναβλήθηκε για άλλη μία φορά και πρόκειται να ξεκινήσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η προηγούμενη παράταση ήταν από τις 4 στις 6 ώρα Ελλάδας.

Προς το παρόν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρίσκεται σε τηλεφωνική επαφή με τις αντιπροσωπείες.
Δήλωσε ότι θα παρουσιάσει νέες προτάσεις στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνοντας ωστόσο πεπεισμένος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Όπως ανακοινώθηκε η Καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί τις επόμενες ώρες με τους ηγέτες της Αυστρίας, Δανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, με στόχο τη συναίνεση των “5” στο πλάνο Μισέλ, όπως παρουσιάστηκε χθες βράδυ.

Αισιόδοξοι για συμφωνία Φον Ντερ Λάιεν, Μέρκελ, Μακρόν

Με το βλέμμα στραμμένο στη συμφωνία επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι επικεφαλής των 27 κρατών-μελών μετά από τέσσερις ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων.

Αισιόδοξος για αίσια έκβαση των συζητήσεων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά το πνεύμα συμβιβασμού είναι εκεί», σημείωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι έχει γίνει πρόοδος κι ότι«σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία».

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ολομέλεια αναμένεται να συγκληθεί στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδος). Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, θα «κλείσουν» στο ποσό των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος» δηλώνει ο Κόντε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα το μεσημέρι «συγκρατημένα αισιόδοξος» σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Την περασμένη νύχτα έγινε μια στροφή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν αστειευόμαστε, προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και δεν μπορούμε να αστειευτούμε άλλο. Το οφείλουμε στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Δεν είναι περίοδος κατάλληλη για αμφιταλαντεύσεις».

Παράλληλα, ο Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι «εξήγησε πως πρέπει να τεθεί ένα όριο, για την αξιοπρέπεια της Ιταλίας και των άλλων χωρών», διότι «αν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης γεμίσει εμπόδια, τα οποία ακυρώνουν την αποτελεσματικότητά του, αχρηστεύεται».

«Προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, δεν μπορούμε μόνον να ομφαλοσκοπούμε, ο καθένας μέσα στα εθνικά του όρια», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Ειρήνης Ζαρκαδούλα, Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βρυξέλλες, Βέλγιο, Ρώμη, Ιταλία

 

Αχτίδα αισιοδοξίας για συμφωνία από Μέρκελ-Μακρόν: Έκκληση Σασόλι-Μήνυμα ντερ Λάιεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: