Αχτίδα αισιοδοξίας για συμφωνία από Μέρκελ-Μακρόν: Έκκληση Σασόλι-Μήνυμα ντερ Λάιεν [video]

FILE PHOTO: Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προσέρχεται στιη Σύνοδο Κορυφής. EPA, FRANCOIS LENOIR, POOL
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης κατά την τέταρτη ημέρα των μαραθώνιων συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται «με εν δυνάμει ελπίδες για συμβιβαστική συμφωνία. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, κατά συνέπεια θα παραμείνω επιφυλακτικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Την χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Έκκληση Σασόλι προς τους 7 να καταλήξουν γρήγορα σε επαρκή συμφωνία

Έκκληση προς τους 27 να καταλήξουν γρήγορα σε επαρκή συμφωνία για ΠΔΠ και ταμείο ανάκαμψης, απηύθυνε με σημερινή του δήλωση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του αναφέρει ότι μετά από μέρες συζητήσεων, οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται σε αυτήν την ιστορική στιγμή.

“Ανησυχούμε για ένα μέλλον όπου θα χαθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η κοινοτική μέθοδος”, σημειώνει και προσθέτει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καθορίσει τις προτεραιότητές του και αναμένει να τηρηθούν.

“Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μεσοπρόθεσμα, όπως η Πράσινη Συμφωνία, η ψηφιοποίηση, η οικονομική ανθεκτικότητα και η καταπολέμηση των ανισοτήτων. Απαιτούνται αμέσως νέοι ίδιοι πόροι. Χρειαζόμαστε επίσης μέτρα για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει τον τερματισμό των επιστροφών. Εάν οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται επαρκώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του. Ο COVID-19 είναι ακόμα εδώ και βλέπουμε νέα κρούσματα στην Ευρώπη. Περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο να δράσουμε γρήγορα και θαρραλέα”, καταλήγει.

Πρόεδρος Κομισιόν: «Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση»

Λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθήσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδος), η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση.

  • Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας Ειρήνης Ζαρκαδούλα/ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βρυξέλλες, Βέλγιο
ΕΚ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κι όμως, υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για τελική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: