Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής για τα 46 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο

File photo: H περισσότερη δουλειά έγινε και υπολείπονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και γι αυτό η Επιτροπή θεώρησε πρέπον να παραπεμφθεί στη νέα Σύνοδο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου. ΚΥΠΕ – ΓΤΠ/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝOY




Με ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων τίμησε σε ειδική συνεδρίαση η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία τα 46 χρόνια από την θλιβερή επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο.
που άνοιξε το δρόμο στον Αττίλα και την εισβολή της Τουρκίας.

Το ΔΗΣΥ

Ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων
«Οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής»

Κύριε Πρόεδρε,

Για 46 χρόνια τώρα ο μαρτυρικός τόπος μας βιώνει τις τραγικές συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Δυστυχώς, η πατρίδα μας εξακολουθεί να παραμένει μοιρασμένη.

Ιερό χρέος όλων είναι, όχι μόνο να μην λησμονούμε αλλά να μαθαίνουμε από την ιστορία μας και να τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και αυτούς που πολέμησαν την τουρκική θηριωδία το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Βιώσαμε τον εθνικό διχασμό, τις τραγικές συνέπειες που επέφερε στην πατρίδα μας. Σκοπός μας πρέπει να είναι ο διχασμός να μην επανέλθει ποτέ.

Κυρίες και κύριοι,

Καταδικάζουμε απερίφραστα το πραξικόπημα που προσέφερε στην Τουρκία την ευκαιρία που έψαχνε για να επιβάλλει τα διχοτομικά της σχέδια εις βάρος της Κύπρου. Καταδικάζουμε, δεν ξεχνάμε, και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους. Δεν ξεχνούμε τα εγκλήματα πολέμου, τον εποικισμό και την κατοχή που συνεχίζεται.

Για 46 ολόκληρα χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες των τραγικών εξελίξεων που ακολούθησαν το προδοτικό πραξικόπημα. 46 χρόνια μετά, έχουμε ακόμη ανοικτές πληγές. Και ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας, παραμένει ανεκπλήρωτος.

Οι πρόσφυγες μας, ποθούν και προσβλέπουν στην επιστροφή, και στη μέρα που ειρηνικά θα απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.

Οι ηρωικοί μας εγκλωβισμένοι, παρά τις στερήσεις, αρνούνται να δεχθούν τα τετελεσμένα της εισβολής, και συνεχίζουν να φυλάνε Θερμοπύλες.

Το τραγικό δράμα εκατοντάδων αγνοουμένων και των οικογενειών τους, που τόσα χρόνια μετά δεν γνωρίζουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, συνεχίζεται.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

46 χρόνια μετά, σταθερά επιθυμούμε και επιδιώκουμε την επίλυση του κυπριακού που παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα μας.

Γιατί εμείς βιώνουμε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Εμείς βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του χρόνου, που βαθαίνει μέρα με την μέρα τις πληγές. Και παγιώνει τα τετελεσμένα.

Διεκδικούμε την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα φυσιολογικό κράτος. Τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών. Για να μπορέσουμε επιτέλους να απολαύσουμε τα αγαθά της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Στόχος μας είναι η επιδίωξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, στα συμφωνημένα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα κλείσει τις πληγές μας και θα αποτρέψει την παγίωση των τετελεσμένων.

Για να μπορέσει η Κύπρος να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ έχει θέσει, θα πρέπει να αντιληφθεί και η Τουρκία τον βαθμό της ευθύνης της.

Δυστυχώς όμως, αντί η Τουρκία να λειτουργήσει εποικοδομητικά προασπίζοντας πραγματικά τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων μέσα από μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού, εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και στην Αμμόχωστο. Αυτή η συμπεριφορά, είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η χώρα μας δεν είναι μόνη στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικά και νομικά μας όπλα και μέσα από την ΕΕ με την οποία έχει επίσης ανοίξει μέτωπο η Τουρκία, έχουμε ως προτεραιότητα να μπει ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιδείξει μια πειστική στάση απέναντι στην Τουρκία που επιλέγει να συμπεριφέρεται πειρατικά, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου. Όπως έπραξε και με την απαράδεκτη απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί χωρίς κανένα σεβασμό προς θρησκευτικά μνημεία και πολιτισμό, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Ή όπως χρησιμοποιεί τους παράτυπους μετανάστες ως εργαλείο, για να δημιουργεί επιπρόσθετους εθνικούς κινδύνους, στέλνοντας τους μεθοδευμένα μέσω των κατεχομένων και τους αμολεί δια μέσου τις παραμεθόριου περιοχής.

Απευθυνόμαστε όμως και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Η διαβεβαίωση εκ μέρους μας για έναν έντιμο συμβιβασμό στο κυπριακό, είναι δεδομένη. Θα πρέπει να αντιληφθούν όμως και εκείνοι, πως αυτά που πράττει η Τουρκία σήμερα δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Επιθυμούμε μια λύση βασισμένη στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, του Διεθνούς Δικαίου, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση που θα αποκαθιστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Αλλά ταυτόχρονα θα αποκόπτει τον ομφάλιο λώρο των κατεχομένων με την Τουρκία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήταν αδόκιμο να υποστηρίξει κανείς σήμερα, πως τα δεδομένα για την επίλυση του κυπριακού έχουν καταστεί ευκολότερα. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Ωστόσο την ίδια ώρα δεν πρέπει κανείς να θεωρεί πως εκλείπει η βούληση. Τόσο η βούληση του Δημοκρατικού Συναγερμού, όσο και του Προέδρου Αναστασιάδη, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.

Ωστόσο, αντλώντας και από τα διδάγματα του παρελθόντος, θα πρέπει να καταλάβουμε πως μόνο μέσα από την ενότητα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να ακουστεί σήμερα. Μήνυμα που πηγάζει από τα διδάγματα του προδοτικού πραξικοπήματος και τον εφιάλτη της τουρκικής εισβολής.

Οφείλουμε αγαπητοί συνάδελφοι να προσπαθούμε ενωμένοι και με όλες μας τις δυνάμεις να σπάσουμε το αδιέξοδο στο κυπριακό. Ενωμένοι να προβάλλουμε τα νόμιμα δικαιώματα της πατρίδας μας. Με μια φωνή να επιχειρηματολογούμε κατά της τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ. Κατά των παράνομων ενεργειών στην Αμμόχωστο. Κατά της στασιμότητας που παγιώνει τετελεσμένα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Για να σταθούμε ενωμένοι στο ύψος του χρέους που μας ανατέθηκε από την ιστορία από όσους θυσιάστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας σε αυτό τον μικρό τόπο. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε.

Οφείλουμε όλοι να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να αντιληφθούμε ότι η ενότητα μας ενισχύει, ενώ ο διχασμός μας αποδυναμώνει. Να προσπαθήσουμε να παραδώσουμε μια Κύπρο απαλλαγμένη από λάθη του παρελθόντος. Μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας. Μια κανονική, ελεύθερη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις τρίτων, ανεξάρτητη και ακμάζουσα για όλους τους πολίτες της.

Σας ευχαριστώ.

Το ΔΗΚΟ

Ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος
κ. Νικόλα Παπαδόπουλου στην Ειδική Συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη της εισβολής και του πραξικοπήματος
Ιούλιος 2020

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδερφοι,
Η σημερινή Ειδική Συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέρχεται κάτω από την σκιά μιας ανήκουστης βαρβαρότητας:-
Της μετατροπής του εμβληματικού μνημείου της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, της Αγίας Σοφίας, σε οθωμανικό τέμενος.
Η ενέργεια αυτή του Τούρκου Προέδρου δεν προσβάλλει μόνο τον όπου γης Ορθόδοξο κόσμο και ειδικά τον Ορθόδοξο Ελληνισμό˙ προσβάλλει όλο τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Η μετατροπή του Βυζαντινού αριστουργήματος σε τζαμί, δεν είναι μόνο ένα διμερές θέμα, που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και διεθνές θέμα.
Είναι μια αντιπαράθεση της Τουρκίας με τον πολιτισμένο κόσμο, είναι ένα πρόβλημα για την Δύση.
Στόχος του Τούρκου Προέδρου, είναι η κατάργηση του κοσμικού κράτους που εγκαθίδρυσε ο Αττατούρκ.
Στόχος του, είναι να τροφοδοτήσει τον εθνικισμό, για να παραμείνει στην εξουσία.
Στόχος του όμως είναι και να εμφανισθεί ως ο μεγάλος ηγέτης των 1 ½ δισεκατομμυρίων Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.
Οικουμενικό, λοιπόν, το ζήτημα και οικουμενική και αποτελεσματική πρέπει να είναι η αντίδραση και όχι χλιαρή, όπως αυτή που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες.
Γιατί οι φιλοδοξίες του κυρίου Ερντογάν αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα, το Αιγαίο, τη Συρία, τη Λιβύη, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και τον Αραβικό Κόσμο.
Η επεκτατικότητα της Άγκυρας δεν πρόκειται μόνο να συνεχίσει, αλλά θα επεκταθεί και θα κλιμακωθεί.
Και είμαστε στο δρόμο της…

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,
Συνήλθαμε σήμερα για να καταδικάσουμε ξανά και ξανά όπως κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες, το δίδυμο εφιαλτικό έγκλημα κατά της Κύπρου, που διαπράχθηκε τον Ιούλιου του 1974.
Εδώ και 46 χρόνια αυτές οι επέτειοι παίρνουν τη μορφή παλλαϊκής καταδίκης της προδοσίας και των εγκλημάτων που έγιναν σε βάρος του Κυπριακού λαού από σκοτεινές δυνάμεις.
Επί 46 χρόνια ο Κυπριακός λαός αναμένει την δικαίωση.
Αγωνίζεται για δικαίωση.
Και δικαίωση, για τον Ελληνικό Κυπριακό λαό, είναι μόνο η ελευθερία και η δημοκρατία.
Τα ιδεώδη αυτά καταπατούνται κατάφωρα στην Κύπρο, όπου μια φρικτή τραγωδία εκτυλίσσεται και επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες συνεχίζεται με άγνωστο ακόμα τον επίλογο της.
Πρόλογος αυτής της τραγωδίας ήταν το αντεθνικό πραξικόπημα της Ελληνικής Χούντας με τα εδώ φασιστικά όργανά της ΕΟΚΑ Β’, όταν στις 15 Ιουλίου του 1974, εν μέσω ζητωκραυγών για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, παρέδιδαν την Κύπρο στην Τουρκία.
Τα άρματα του πραξικοπήματος γκρέμισαν τα τείχη της Κύπρου για να περάσει ο Τούρκος εισβολέας και κατακτητής.
Το έγκλημα που διέπραξαν δεν έχει ελαφρυντικό. Δεν έχει δικαιολογητικό άγνοιας των συνεπειών του.
Η Χούντα της Αθήνας και τα εδώ όργανα της γνώριζαν πολύ καλά ότι η δολοφονία της Δημοκρατίας θα ήταν πρόκληση τραγωδίας.
Γνώριζαν πολύ καλά οι πραξικοπηματίες, ότι οι σφαίρες που αναζητούσαν τον Μακάριο, διατρυπούσαν το σώμα της Κύπρου και άνοιγαν το δρόμο για να περάσει ο Τούρκικός Αττίλας.
Είναι το πραξικόπημα και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε και συντελέστηκε, που άνοιξε τις κερκόπορτες στον Τούρκο εισβολέα.
Είναι το πραξικόπημα που έφερε την αποφράδα μέρα της 20ης Ιουλίου 1974 και όχι ο δήθεν εμφύλιος σπαραγμός που κάποιοι σήμερα αρέσκονται στο να προβάλλουν για να αποκρύψουν τις ευθύνες τους.
Οι πραξικοπηματίες επέτρεψαν στην Τουρκία, σχεδόν ανώδυνα να εισβάλει και να καταλάβει το πιο όμορφο και το πιο παραγωγικό τμήμα της Κύπρου.
Βαρύ είναι το εθνικό έγκλημα και βαρύ θα είναι το τίμημα που θα καταβάλουμε ως συνέπεια του εγκλήματος.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα, 46 χρόνια μετά από άγονους διαλόγους, πολιτικές κατευνασμού, υποχωρήσεων και παραχωρήσεων, μας καλούν και πάλι από διάφορες πλευρές να καθίσουμε σε συνομιλίες δεχόμενοι τις λεγόμενες «πραγματικότητες», ως ένα τετελεσμένο γεγονός, προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού.
«Πραγματικότητες» στο έδαφος, που είναι το αποτέλεσμα της χρήσης βίας, το αποτέλεσμα ενός διεθνούς εγκλήματος.
«Πραγματικότητες» στην θάλασσα και στον αέρα όπως τις αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι.
«Πραγματικότητες» που θα καταργήσουν την δημοκρατία και τη λειτουργικότητα του κράτους μας.
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,
Η σημερινή ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν αποβλέπει μόνο στην καταδίκη της εισβολής και του πραξικοπήματος.
Αποβλέπει να δηλώσει με τον πλέον έγκυρο, επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποδέχεται τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής.
Δεν αποδεχόμαστε τις λεγόμενες «πραγματικότητες» που δημιούργησε η 46χρονη κατοχή της πατρίδας μας από τον τουρκικό στρατό, ούτε πρόκειται να συνθηκολογήσει με την αρπαγή και τη βία.
Έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση και διαιώνιση των λεγόμενων «πραγματικοτήτων» που επιχειρείται να γίνει μέσα από μια διχοτομική, δυσλειτουργική και απαράδεχτη λύση, όπως αυτήν που προσπαθούν να επιβάλουν οι Τούρκοι, και οι ισχυροί σύμμαχοι τους.
Σήμερα η Κύπρος κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Η Τουρκία πέραν των εδαφών μας, εισβάλλει και ορέγεται και τον θαλάσσιο πλούτο της Κύπρου.
Η νέα δυσμενής πραγματικότητα επιβάλλει συλλογική προσπάθεια και ενότητα, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια νέα στρατηγική για την Κύπρο.
Βάση αυτής της νέας στρατηγικής είναι πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη δημιουργία πραγματικού πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία.
Η μακρόχρονη πολιτική του κατευνασμού την οποία ακολούθησε η Κύπρος, όχι μόνο κατέρρευσε, αλλά επισώρευσε και νέα δεινά, μαζί με νέες αξιώσεις της Τουρκίας.
Θα ήταν εύκολο, σήμερα, να απαριθμήσω πόσες φορές προειδοποιήσαμε, χωρίς να εισακουστούμε, για τη λανθασμένη πορεία που ακολουθούσαμε.
Όμως, το ζητούμενο δεν είναι αυτό.
Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπισθεί η τουρκική επεκτατική επιθετικότητα.
Χρειάζεται μια άλλη πολιτική, μια νέα στρατηγική για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Πρώτα και πάνω απ’ όλα χρειάζεται να ισχυροποιηθεί η θέση της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, σε διπλωματικό, πολιτικό και αμυντικό επίπεδο.
Απαιτείται η εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας μέσω της σύστασης ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συμμαχίας.
Επιμένουμε στην ενίσχυση διμερών συνεργασιών και συμμαχιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να δημιουργηθεί πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Τουρκία.
Διεκδικούμε, την ενίσχυση διμερών συνεργασιών και συμμαχιών με όλες τις χώρες της περιοχής, οι οποίες επίσης έχουν προβλήματα με την Τουρκία.
Και φυσικά η ουσιαστική αναβάθμιση και ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς είναι πλέον πέρα από αναγκαία.
Η αμυντική μας θωράκιση πρέπει να λειτουργεί ως αποτρεπτική δύναμη απέναντι στις επιδιώξεις της Τουρκίας.
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δραματικές.
Ακούσαμε πρόσφατα τους Γάλλους να δηλώνουν με κάθε επισημότητα, ότι δεν θα δεχθούν να μετατραπεί η Μεσόγειος σε τουρκική λίμνη.
Ούτε και άλλες χώρες το θέλουν αυτό. Να το εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε και όπου μπορούμε, και χωρίς αυταπάτες, να προσπαθούμε.
Να κάνουμε το καθετί που είναι αναγκαίο και τίποτα να μην παραλείψουμε, να καταβάλουμε το κάθε τίμημα, να υποστούμε την οποιαδήποτε θυσία, να αγωνιστούμε με κάθε μέσο, με σύνεση, με συνέπεια, με αφοσίωση, μέχρι να διασφαλίσουμε τη φυσική και εθνική επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο.
Πρέπει να υπάρξει προσπάθεια, συνεχής, αδιάλειπτη, επίμονη, χωρίς ταλαντεύσεις.
Ξέρουμε ότι ο δρόμος μπροστά μας δεν είναι εύκολος, αλλά είναι ο μόνος δρόμος.

Κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χάραξη νέας στρατηγικής είναι πλέον αδήριτη ανάγκη.
Η συνέχιση της πολιτικής του κατευνασμού και του καλού παιδιού, θα μας οδηγήσει σε δυσοίωνες περιπέτειες.
Ελπίζω, ότι η προς κάθε κατεύθυνση κλιμάκωση του απροκάλυπτου επεκτατικού αμόκ που κατέλαβε την Τουρκία, να έχει πείσει πλέον και τους πιο δύσπιστους, ως προς την πορεία που η Τουρκία του κ. Ερντογάν επέλεξε και αμετάκλητα ακολουθεί.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και να περιφρονήσουμε αυτή τη πορεία
Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε πως μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα είναι πικρή και οδυνηρή.
Δεν αποδεχόμαστε όμως μια λύση, που θα είναι διχοτομική και που θα παραβιάζει τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του Κυπριακού Ελληνισμού.
Ούτε λύση, που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα μετατρέπει το νησί μας σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Όταν, η μόνη επιλογή που θέτουν μπροστά μας, είναι να δεχτούμε και να νομιμοποιήσουμε, είτε με την υπογραφή μας, είτε με την άπραχτη πάροδο του χρόνου, όλα τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.
Όταν, η επιλογή που μας δίνεται, είναι η συνθηκολόγηση, η ανέντιμη παράδοση και η υποταγή μας στις επεκτατικές βλέψεις και ορέξεις της Τουρκίας,τότε δεν μας απομένει άλλη διέξοδος, παρά να στραφούμε στο πρόσφατο παρελθόν μας και να αντλήσουμε, ως Λαός και ως Κράτος, δύναμη και έμπνευση απ’ αυτούς που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι. Να προσπαθήσουμε με έργα να δικαιώσουμε τη δική τους θυσία και να δικαιωθούμε και εμείς έναντι της ιστορίας μας.
Είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο συμβιβασμό, για μια πικρή ειρήνη· αλλά ταυτόχρονα παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση εθνικής αξιοπρέπειας και να μην ενδώσουμε, να μην υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε πίεση, που θα μας καταστήσει υποχείρια και υποτελείς της Τουρκίας.
Κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πράγματι, 46 χρόνια τώρα, διανύσαμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον μας και ίσως χρειαστεί να διανύσουμε κι άλλο ακόμα.
Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Δεν μας προσφέρεται άλλος δρόμος:
Είτε συνθηκολογούμε και παραδινόμαστε,
είτε αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε.
Αν δεν μπερδευτούμε στο δρόμο, αν έχουμε πίστη, συνέπεια και αφοσίωση ως προς τον στόχο μας, θα φτάσουμε σίγουρα στο τέρμα.
Στο αίσιο τέρμα.
Της απελευθέρωσης, της ειρήνης, της ευημερίας.

Το ΑΚΕΛ

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού
στην Ολομέλεια της Βουλής για καταδίκη των μαύρων επετείων
του πραξικοπήματος και της εισβολής

Τιμούμε σήμερα όσους αντιστάθηκαν για να μην περάσει ο φασισμός. Όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Κύπρου και του λαού μας. Τιμούμε αυτούς που δεν έσκυψαν το κεφάλι στην προδοσία και στο έγκλημα της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας των Αθηνών. Τιμούμε σήμερα ζώντες και νεκρούς που επαγρυπνούσαν και γέμιζαν τις πλατείες για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Ζώντες και νεκρούς που έτρεξαν στην πρώτη γραμμή να υπερασπιστούν την Κύπρο, λιγοστοί και άοπλοι μπροστά στα πανίσχυρα στρατεύματα της εισβολής.
Για να δικαιωθεί ο τόπος μας, για να κλείσουν οι πληγές και να σωθεί η Κύπρος πρέπει να μάθουμε από το παρελθόν. Πρέπει να βρούμε το θάρρος, να πούμε την αλήθεια. Δυστυχώς η δεξιά και η ακροδεξιά επιμένουν να την αρνούνται. Επιμένουν να αρνούνται να μιλήσουν για τις ευθύνες του ιμπεριαλισμού, του εθνικισμού, της Χούντας, τις ευθύνες της γριβικής ΕΟΚΑ Β΄ και τα εγκλήματα της. Αρνούνται να μιλήσουν για την προδοσία, άρα και για τους προδότες, που άνοιξαν την πόρτα στην τουρκική εισβολή. Αυτό προσβάλει τη θυσία των ηρώων, θρέφει την αδικία που ένιωσαν στο πετσί τους οι χαροκαμένες οικογένειες και οι χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν και ακόμα περιμένουν να γυρίσουν. Ακόμα χειρότερα, δίνει έδαφος στον εθνικισμό να επιστρέψει για να αποτελειώσει το έγκλημα του.
Το 1974 ο λαός μας προδόθηκε. Και από τα έξω και από τα μέσα. Αυτή είναι η αλήθεια. Πιστοποιημένη από το Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου που συντάχθηκε με βάση τις καταθέσεις πολλών πρωταγωνιστών που πέρασαν από την Επιτροπή. Αυτή την αλήθεια την έζησε στο πετσί του ο λαός μας.
Γι’ αυτό και η όποια προσπάθεια διαστρέβλωσης ή παρασιώπησης του τι έγινε το 1974 είναι τεράστια πρόκληση. Προκαλεί την ίδια την Ιστορία. Προκαλεί τη μνήμη των όσων έζησαν τα γεγονότα.
Η ιστορική αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητη. Την κύρια ευθύνη για την τραγωδία του 1974 την έχει ο αμερικανονατοϊκός ιμπεριαλισμός. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήθελαν την Κύπρο ως κατασκοπευτική βάση∙ ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο και ορμητήριο. Για να εξυπηρετηθεί αυτός ο στόχος, εκπονούνταν διχοτομικά σχέδια από τη δεκαετία του 1960.
Το πώς φτάσαμε στο 1974 είναι γνωστό. Ούτε οι γεωστρατηγικοί στόχοι υποταγής της Κύπρου στα νατοϊκά συμφέροντα, ούτε οι επεκτατικοί τουρκικοί υπολογισμοί θα είχαν πετύχει αν δεν υπήρχαν πρόθυμοι δούρειοι ίπποι για να τους υλοποιήσουν. Η Χούντα των Αθηνών και η γριβική ΕΟΚΑ Β, έπαιξαν αυτό το ρόλο. Κανένας από όλα αυτά τα πρωτοπαλίκαρα της εθνικοφροσύνης δεν ξύπνησαν το πρωί της 15ης Ιουλίου και άρπαξαν «αυθόρμητα» τα όπλα για να ανατρέψουν το Μακάριο «παρασυρμένοι από το ενωτικό όραμα», όπως αρέσκονται να λένε όσοι νιώθουν άβολα κάθε Ιούλιο. Ήταν συνειδητά στρατευμένοι στην προετοιμασία του πραξικοπήματος, αδιαφορώντας αν αυτό θα άνοιγε την κερκόπορτα να περάσει ο τουρκικός στρατός. Το πραξικόπημα σχεδιαζόταν συνειδητά και προετοιμαζόταν μεθοδικά χρόνια πριν. Στόχος ήταν η ανάληψη της εξουσίας και η εξουδετέρωση του Μακαρίου και του ρόλου του ΑΚΕΛ. Για τους εθνικόφρονες ήταν πιο σημαντικό να καταστραφεί το ΑΚΕΛ από το να σωθεί η πατρίδα. Το αντιμακαριακό, αντικομμουνιστικό ντελίριο της ΕΟΚΑ Β΄ κορυφώθηκε με εγκλήματα και δολοφονίες.
Η προδοσία της 15ης του Ιούλη έδωσε στην Τουρκία το «φύλλο συκής» για να εισβάλει στην Κύπρο και να καταλάβει το 40% σχεδόν της πατρίδας μας. Τα συρματοπλέγματα χάραξαν βαθιά το κορμί του Νησιού μας. Ο λαός μας καταδικάστηκε από τότε στη διαίρεση. Στην προσφυγιά και στο ξεριζωμό.
Τα χρόνια πέρασαν, όμως οι πληγές δεν έκλεισαν. Ούτε πρόκειται να κλείσουν όσο υπάρχουν συρματοπλέγματα, οδοφράγματα, πρόσφυγες, παθόντες, εγκλωβισμένοι, λείψανα αγνοουμένων άταφα. Πότε θα λάμψει η δικαιοσύνη; Πότε θα δικαιώσουμε το αίμα που χύθηκε; Πότε θα κλείσουν οι πληγές για να ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη του πολύπαθου κυπριακού λαού;
Μόνο όταν κλείσουμε μια για πάντα τα συρματοπλέγματα μέσα στα μουσεία. Όταν καταφέρουμε να ρίξουμε τα οδοφράγματα. Όταν ανοίξουμε το δρόμο για να ζήσει ο λαός μας ενωμένος σε μια πατρίδα. Όταν κλείσουμε την πόρτα στη διχοτόμηση. Η διχοτόμηση ήταν ο στόχος όσων διέταξαν το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου. Δεν μπορεί σήμερα να είναι επιλογή. Οι πληγές θα κλείσουν μόνο όταν δούμε την αλήθεια κατάματα, την παραδεχτούμε και αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με πατριωτισμό, ρεαλισμό, προσγειωμένα και χωρίς φαντασιώσεις.
Δυστυχώς οι χειρισμοί που έγιναν τα τελευταία χρόνια έφεραν την Κύπρο σε χειρότερη θέση. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της. Καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για ολόκληρη την περιοχή. Το ερώτημα είναι εμείς τι κάναμε για να τη δυσκολέψουμε; Πώς την εκθέσαμε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας; Δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο δεν εκτέθηκε αλλά και αποενοχοποιήθηκε, ενώ οι εταίροι μας την χαϊδεύουν. Έστω και τώρα η Κυβέρνηση χρειάζεται να εγκαταλείψει τις αυταπάτες. Να αξιοποιήσει τον προδιαγραφόμενο διάλογο ΕΕ-Τουρκίας προς όφελος μας, προκειμένου να αναχαιτίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και να προωθήσουμε τη λύση του Κυπριακού. Να είμαστε και να φαινόμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν διακοπεί.
Στόχος και προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού. Λύση όπως την έχουμε συμφωνήσει με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Λύση που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση που θα απαλλάσσει τον τόπο μας από τα συρματοπλέγματα, τα οδοφράγματα και τους ξένους στρατούς. Λύση που θα ανοίγει το δρόμο της συμβίωσης του λαού μας σε ενωμένο Κράτος- συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα. Λύση με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε. Η Τουρκία είναι ισχυρή χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Αν όμως παραιτηθούμε από τον στόχο μας εξαιτίας των δυσκολιών που ξέρουμε ότι θα προκύψουν τότε μοιραία θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση αφού όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο κοντά έρχεται.
Ο δρόμος προς τη λύση θα είναι στρωμένος από αγκάθια. Αν όμως καταφέρουμε να τον διαβούμε, θα φτάσουμε στην ποθούμενη λύση. Λόγω των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε δεν επιτρέπονται λάθη και αντιφάσεις. Δεν επιτρέπονται παλινδρομήσεις. Απαιτείται προσήλωση στο στόχο και ξεκάθαρο μυαλό. Καλή προετοιμασία και αξιοποίηση στο έπακρο του δίκαιου του αγώνα μας.
Μέχρι τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν θα επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις. Σε όλο αυτό το διάστημα ο κ. Αναστασιάδης επιβάλλεται να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις. Να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε αμέσως μετά να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Επίσης με τη ρητορική που θα αναπτύσσει χρειάζεται να καλλιεργεί την ανάγκη για λύση, συμφιλίωση ειρήνη και επανένωση. Να προετοιμάζει όλους τους Κύπριους να στηρίξουν την προσπάθεια για λύση.
Εμείς και όλοι όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη έχουμε όραμα για την Κύπρο του αύριο. Έχουμε όραμα για μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος, φάρο και παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Προσδοκούμε ότι θα είναι σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Θα είναι χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη.
Σε αυτή την Κύπρο θέλουμε να ζήσουν οι επόμενες γενιές και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι να κάνουμε το όραμα πράξη.
Σήμερα τιμούμε το ποτάμι του αίματος που χύθηκε στην κυπριακή γη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας και του λαού μας. Τιμούμε τους πραγματικούς ήρωες. Αυτούς που δεν δειλίασαν. Αυτούς που αρνήθηκαν να εκτελέσουν τις διαταγές του φασισμού και το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Αυτούς που αντιστάθηκαν στα καλάσνικωφ και το πλήρωσαν με το αίμα τους μέσα στους Αστυνομικούς Σταθμούς, στις Κεντρικές Φυλακές, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, έξω στο δρόμο, μέσα στα νεκροταφεία, πάνω από τους ανοιχτούς τάφους των ηρώων μας. Σήμερα τιμούμε τους χιλιάδες πατριώτες που τους έστειλαν άοπλους και προδομένους να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. Τιμούμε τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που τους μάτωσε ο πόλεμος, που τους χάραξε η προσφυγιά και ο ξεριζωμός, που τους ξερίζωσαν την καρδιά οι φωτογραφίες των αγνοούμενων.
Η καλύτερη τιμή για όλους αυτούς είναι η μνήμη που γίνεται συνείδηση. Συνείδηση για αγώνα μέχρι τη δικαίωση της Κύπρου μας. Μέχρι που να ξημερώσει η μέρα της επανένωσης και της ειρήνης.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Ομιλία Βουλευτή Γιώργου Περδίκη στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκδήλωση του προδοτικού και οργανωμένου από την ελληνική χούντα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή που από καιρό αναζητούσε η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο.

Για ορισμένους φαντάζουν μακρινά τα γεγονότα και η μνήμη της θυσίας όσων αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι την δημοκρατία και την πατρίδα μας Κύπρο ξεθωριάζει. Για εμάς, στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η θυσία κι ο αγώνας της γενιάς του ‘74 παραμένει σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ. Αυτό συμβαίνει διότι ακόμα εξακολουθούμε να ζούμε τις επιπτώσεις του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, με την μισή πατρίδα μας υπό κατοχή, με αγνοούμενους, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και παθόντες. Η Τουρκία απειλεί με νέες επιθετικές ενέργειες επί του εδάφους της Κύπρου, αλλά και του υπεδάφους της κυπριακής ΑΟΖ, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στα Στροβίλια, τη Δένεια και την Τηλλυρία.

Δε θα υπάρξει ποτέ ουσιαστική δικαίωση της θυσίας των ηρώων της Δημοκρατίας και της Κυπριακής Ελευθερίας, παρά όταν πετύχουμε να φτάσουμε σε μια λύση του Κυπριακού που να κατοχυρώνει μία πραγματικά κυρίαρχη, ανεξάρτητη , ενιαία, χωρίς ξένους στρατούς και εποίκους στο έδαφός της χώρα, όπου θα κυριαρχεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων για όλους του πολίτες της: Έλληνες, Τούρκους, Μαρωνιτες, Αρμένιους και Λατίνους, ανεξαρτήτως εθνικών, θρησκευτικών, ή άλλων χαρακτηριστικών.

Είναι χρέος όλων μας, να παλέψουμε για μια τέτοια Κύπρο.

Από την άλλη δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε την αναβίωση ακραίων εθνικιστικών και φασιστικών πολιτικών εκφάνσεων. Όσοι παρασύρονται από τέτοια πολιτικά συνθήματα και σχήματα πρέπει να θυμούνται πώς φτάσαμε στην 15η Ιουλίου 1974. Χωρίς καμμιά διάθεση μνησικακίας πρέπει να θυμούμαστε ότι κάποιοι -όχι άγνωστοι και ανώνυμοι – στο όνομα του ακραίου πατριωτισμού και του εθνικισμού, άνοιξαν την κερκοπορτα και η “πόλις εάλω”.

“Όσοι το χάλκεον χέρι, βαρύ του φόβου αισθάνονται /ζυγον δουλείας ας έχωσι/ Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία.” γράφει ο μέγας Α. Καλβος.

Τι είναι όμως η αρετή; Κατά τους αρχαίους Έλληνες “αρετή είναι η ηθική αριστεία”. Στην απουσία της αρετής, της ηθικής αριστείας, ευδοκιμούν η πολιτική ανηθικότητα, η έλλειψη λογοδοσίας, η διαπλοκή και η διαφθορά, η κομματοκρατία, η ημετεροκρατία, η αναξιοκρατία και ο νεποτισμός. Αυτός είναι ο Αττίλας μέσα μας. Είναι οι άλλες ορδές του Μωάμεθ του Πορθητή που λειτουργούν εντός των τειχών, ως πέμπτη φάλαγγα, διαβρώνοντας το οικοδόμημα της Δημοκρατίας και καθιστώντας άνευ ουσίας την υπεράσπιση της Ελευθερίας.

Είναι καθήκον ιερό, είναι καθήκον πατριωτικό , καθήκον δημοκρατικό να αγωνιζόμαστε καθημερινά κατά της ανηθικότητας, της φαυλότητας και της καθεστηκυίας τάξης, αψηφώντας «το χάλκεον και βαρύ χέρι του φόβου».

Είναι το δικό μας χρέος στους νεκρούς που τιμούμε σήμερα.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Aναστασιάδης: Μέρα τιμής για όσους θυσιάστηκαν αλλά και προβληματισμού για τις συνέπειες της προδοσίας η σημερινή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: