Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αποδέχεται την ήττα του: Γνωρίζει ότι χάνει, υποστηρίζει το Politico

Ο πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ χαιρετά τον πεζοναύτη πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό ελικόπτερο, στο Λευκό Οίκο. Official White House Photo by Tia Dufour




Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει ότι χάνει… Η φράση ανήκει στο δημοσιογράφο Alex Isenstadt, της γνωστής ιστοσελίδας Politico, o οποίος υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του, το έχουν καταλάβει.

Βέβαια, η κολοβή προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται, και μέχρι το Νοέμβριο, λογικά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Όμως προκαλεί εντύπωση η ηττοπάθεια που παρατηρείται στο στρατόπεδο του κ. Τραμπ, μετά την αποτυχημένη συγκέντρωσή του στην Τάλσα, και ενώ ο ίδιος περίμενε χιλιάδες υποστηρικτές του, που απλά δεν εμφανίστηκαν…

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο πρόεδρος έχει φτάσει σε αυτήν τη ζοφερή συνειδητοποίηση τις τελευταίες ημέρες, όπως είπαν στο Politico πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, εν μέσω ενός «βουνού» κακών δημοσκοπήσεων και προειδοποιήσεων από ορισμένους από τους πιο ένθερμους συμμάχους του ότι πρόκειται να είναι πρόεδρος μιας θητείας.

Ο Τραμπ έχει υπομείνει αυτό που οι βοηθοί του περιγράφουν ως τη χειρότερη στιγμή της προεδρίας του, η οποία αμαυρώνεται από εκτεταμένη κριτική για την αναποτελεσματική απάντησή του στην πανδημία του κορωναϊού και τις φυλετικές αναταραχές σε εθνικό επίπεδο. Η προεκλογική ομιλία του στην Οκλαχόμα το προπερασμένο Σαββατοκύριακο, η πρώτη του από τον Μάρτιο, αποδείχθηκε ντροπιαστική όταν απέτυχε να γεμίσει την αρένα.

Επίσης, ενώ έπρεπε να είχε μια εύκολη συνέντευξη με τον οικοδεσπότη του Fox News, Sean Hannity, την περασμένη Πέμπτη, οι σύμβουλοι του τρομοκρατήθηκαν όταν ο κ. Τραμπ προσέφερε μια απρόσκοπτη, μία μη καλή απάντηση σε μια απλή ερώτηση σχετικά με τους στόχους του για δεύτερη θητεία. Στην ίδια εμφάνιση, ο πρόεδρος που πάντα δείχνει αυτοπεποίθηση προσέφερε σιωπηρή αναγνώριση ότι μπορεί να χάσει όταν είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι «ο πρόεδρος σας, επειδή μερικοί άνθρωποι δεν με αγαπούν, ίσως».

Τις ώρες μετά τη μετάδοση της συνέντευξης, στον κύκλο των συνεργατών του προκλήθηκαν ερωτήσεις αν όντως με την καρδιά του αποφάσισε να επιδιώξει την επανεκλογή του.

Τερματίζει ο Τζο Μπάιντεν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, λόγω της πανδημίας

Η ιστοσελίδα γράφει ότι ο Τραμπ έχει χρόνο να ανακάμψει και το πολιτικό περιβάλλον θα μπορούσε να βελτιωθεί γι’ αυτόν. Όμως, οι συνεντεύξεις με αρκετούς ανθρώπους κοντά στον πρόεδρο απεικόνισαν μια προσπάθεια επανεκλογής που έχει ανάγκη από κατεύθυνση – και έναν αόριστο υποψήφιο που υπονομεύει επανειλημμένα τον εαυτό του. Αναφέρονται στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Σύμφωνα με την τρέχουσα πορεία της εκστρατείας του, ο Πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται ενώπιον μιας από τις χειρότερες εκλογικές ήττες στις σύγχρονες προεδρικές εκλογές και την χειρότερη ιστορικά για έναν πρόεδρο» που βρίσκεται στην εξουσία, δήλωσε ο πρώην πολιτικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Sam Nunberg, ο οποίος παραμένει υποστηρικτής του και σήμερα.

Ο Nunberg επισήμανε στο Politico οι ότι εθνικές δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν από το CNBC και τους New York Times/Siena την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν ότι ο κ. Τραμπ βρίσκεται κάτω από το 40% έναντι του Μπάιντεν.

Εάν οι αριθμοί του Τραμπ πέσουν στις 35 ποσοστιαίες μονάδες τις επόμενες δύο εβδομάδες, πρόσθεσε ο Νούνμπεργκ, «θα αντιμετωπίσει ρεαλιστικά μια ήττα με πάνω από 400 εκλέκτορες, γι’ αυτό ο πρόεδρος θα πρέπει να επανεξετάσει έντονα αν θέλει να συνεχίσει να επιδιώκει την εκλογή του σαν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.”

Στο παρασκήνιο, ο Τραμπ και η ομάδα του κάνουν βήματα για να διορθώσουν την αρνητική πορεία του. Την εβδομάδα μετά την ομιλία στην Τάλσα, ο πρόεδρος παραδέχτηκε ότι είναι πίσω (από τον Μπάιντεν), σύμφωνα με τρία άτομα που είναι εξοικειωμένα με τη σκέψη του.

Ο Τραμπ, ο οποίος ήταν ενοχλημένος για μέρες σχετικά με την εκδήλωση στην Τάλσα, αρχίζει να διαδραματίζει πιο πρακτικό ρόλο στην εκστρατεία και έχει εκφράσει την ειλικρίνεια να προσθέσει περισσότερα άτομα στην ομάδα. Έχει επίσης πραγματοποιήσει συναντήσεις πρόσφατα εστιάζοντας στις προσπάθειές του σε μεμονωμένες πολιτείες, που χρειάζεται για την επανεκλογή του.

Ο γαμπρός του Τραμπ, Jared Kushner, ο οποίος επιβλέπει την εκστρατεία από τον Λευκό Οίκο, αναμένεται να διαδραματίσει ακόμη πιο ενεργό ρόλο.

Ο διευθυντής της προεδρικής εκστρατείας, Brad Parscale, κατηγορήθηκε για την αποτυχία στην εκδήλωση στην Τάλσα. Μερικοί άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν διότι είχε πει ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζήτησαν εισιτήρια για την ομιλία, αλλά στο τέλος χιλιάδες έδρες έμειναν κενές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ.

Ο Parscale υπήρξε στόχος ορισμένων συμμάχων του Τραμπ που υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία στερείται συνεκτικής στρατηγικής και κατεύθυνσης. Όμως, άτομα που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο επιμένουν ότι η δουλειά του Parscale είναι ασφαλής προς το παρόν. Ο Τραμπ, ο οποίος επισκέφθηκε την έδρα της εκστρατείας στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια πριν από λίγους μήνες, είπε στους ανθρώπους ότι έφυγε εντυπωσιασμένος από την εκλεπτυσμένη λειτουργία του οργανισμού.

Ο Parscale, έλαβε μερικές ενισχύσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ο παλιός σύμβουλος του προέδρου, Μπιλ Στέπιεν έλαβε πρόσθετες ευθύνες στην εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον πολιτικό διευθυντή Chris Carr και την Εθνική Επιτροπή Ρεπουμπλικανών για την προσέλευση των ψηφοφόρων. Και ο Τζέισον Μίλερ, βετεράνος της εκστρατείας του 2016, επέστρεψε για να υπηρετήσει ως επικεφαλής πολιτικής στρατηγικής, μια θέση που δεν είχε συμπληρωθεί.

Ο Πρόεδρος διαβάζει τις γραπτές ενημερωτικές σημειώσεις που παραλαμβάνει, λέει ο Λευκός Οίκος

Ωστόσο, αυτές οι εσωτερικές κινήσεις δεν έκαναν τίποτα για να ηρεμήσουν τους Ρεπουμπλικάνους για τις προσωπικές επιδόσεις του προέδρου. Ο οικοδεσπότης του Fox News και ο αγαπημένος του Τραμπ, Τάκερ Κάρλσον απηύθυνε μια οξεία προειδοποίηση στην εκπομπή του αυτή την εβδομάδα ότι ο πρόεδρος «θα μπορούσε κάλλιστα να χάσει αυτές τις εκλογές».

Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Lindsey Graham, ένας άλλος στενός σύμμαχος του Τραμπ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος πρέπει να κάνει τον αγώνα «περισσότερο για την πολιτική και λιγότερο για την προσωπικότητά του».

Η ομάδα του Τραμπ επιμένει ότι οι αριθμοί του προέδρου θα βελτιωθούν καθώς αυξάνει τις δημόσιες εκδηλώσεις του και εντείνει τις επιθέσεις του στον Μπάιντεν. Οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην εκστρατεία λένε ότι έχουν επικεντρωθεί σε δύο κύριες «λεωφόρους» για να ακολουθήσουν τον πρώην αντιπρόεδρο: Ότι είναι με τους φιλελεύθερους που θέλουν να καταργήσουν το νόμο και την τάξη και ότι είναι ένας τελείως «άνθρωπος» της Ουάσιγκτον.

Η εκστρατεία έχει ξεκινήσει μια μαζική τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία εναντίον του 77χρονου πρώην αντιπροέδρου, που περιλαμβάνει και την ψυχική του ικανότητα και την πολιτική του καριέρα. Ελπίζοντας να βρει «δρόμους» προς τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, η εκστρατεία του Τραμπ προβάλλει διαφημίσεις που κατηγορούν τον Μπάιντεν για τον κεντρικό του ρόλο στο νομοσχέδιο του 1994 (crime bill).

Οι διαφημίσεις προβάλλονται σε μια σειρά πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Τζόρτζια, μίας παραδοσιακά «κόκκινης» πολιτείας, όπου ο Τραμπ ξαφνικά βρίσκεται σε μάχη «ζωής». Η εκστρατεία αναμένεται να παραμείνει στην τηλεόραση σε μια σειρά από βασικές πολιτείες έως τις εκλογές.

Οι βετεράνοι της πρώτης προεδρικής εκστρατείας του Τραμπ παρομοιάζουν τη σημερινή τους κατάσταση με το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2016, όταν τον έπληξαν μια σειρά από σκάνδαλα με αποκορύφωμα την επίθεσή του σε ομοσπονδιακό δικαστή μεξικανικής καταγωγής.

Τότε, όπως και τώρα, ο Τραμπ ήταν δεύτερος στις δημοσκοπήσεις.

«Υπήρξε παρόμοια ανησυχία το 2016, και αν ήταν ακριβής, η Χίλαρι Κλίντον θα ήταν στο Λευκό Οίκο αυτήν τη στιγμή. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πιο αδύναμος υποψήφιος των Δημοκρατικών σε μια ολόκληρη γενιά και τον προσδιορίζουμε με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Τίμ Μουρτάου. «Είμαστε τέσσερις μήνες από την Ημέρα των Εκλογών και στο τέλος θα είναι μια σαφής επιλογή μεταξύ του απίστευτου ρεκόρ του Προέδρου Τραμπ και του μισού αιώνα αποτυχίας του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.»

Οι σύμβουλοι του Τραμπ αναγνωρίζουν ότι η κατάρρευση του Μπάιντεν θα απαιτήσει ένα επίπεδο πειθαρχίας που δεν επιδεικνύει ο πρόεδρος. Έκαναν έκκληση στον Τραμπ – ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό του στο Twitter για να «κακοποιήσει» τους επικριτές του, από τον οικοδεσπότη του MSNBC Joe Scarborough μέχρι τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον – να σταματήσει να επικεντρώνεται σε θέματα που δεν έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους.

Το χαμηλό προφίλ του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το έκανε πολύ πιο δύσκολο για τον Τραμπ να «προσγειώσει» (στο μάγουλο του) μια γροθιά, ανέφεραν οι σύμβουλοί του. Βεβαίως δεν εννοούν να τον κτυπήσει αλλά να τον βγάλει «νοκ-άουτ» σε πολιτικό επίπεδο.

Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι αυτός και η εκστρατεία του πρέπει να καταλάβουν κάτι σύντομα.

«Ο βασικός παράγοντας ήταν ότι ο Μπάιντεν μπόρεσε να παραμείνει εκτός του προεκλογικού αγώνα», δήλωσε ο πρόεδρος του Club for Growth, που υποστηρίζει τον Τραμπ. «Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αρχίσουν να ορίζουν τον Μπάιντεν και να βάλουν πόρους και προσπάθεια σε ένα συνεπές μήνυμα που θα τον ακολουθεί».

ΠΗΓΗ: POLITICO

Αποκάλυψη-σοκ για Τραμπ και Ερντογάν: Ο Τούρκος Πρόεδρος “του πήρε και τα σώβρακα”!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: