Πολλά και εξαιρετικά κρασιά απ’ τη σοδειά του 2015




Πολύ καλή έως εξαιρετική χαρακτηρίζεται η φετινή εσοδεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, που εκπροσωπεί το 70% των παραγωγών «επώνυμου» κρασιού.

Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού το κύριο κλιματολογικό χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν ο ήπιος χειμώνας και το σημαντικό ύψος βροχής όλη την περίοδο, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής.

Το ήπιο καλοκαίρι με αραιή βροχόπτωση οδήγησε σε πλήρη ωρίμανση των περισσότερων ποικιλιών που έδωσαν πολύπλοκα αρωματικά λευκά κρασιά με πλούσιο σώμα και ερυθρά κρασιά με μέτρια αλκοόλη και έντονο χρώμα.

Στα αρνητικά της χρονιάς, οι τοπικές χαλαζοπτώσεις και η κατά τόπους ανάπτυξη περονόσπορου που μείωσαν τις αντίστοιχες ποσότητες σταφυλιών αλλά δεν έθιξαν την ποιότητα των παραγόμενων κρασιών.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ενώ γενικά οι τιμές παρέμειναν σταθερές (20 έως 30 λεπτά το κιλό στα παραγωγικά αμπέλια και 30 έως 60 λεπτά για τις ελεγχόμενες ποικιλίες, η φημισμένη πλέον και διεθνώς ποικιλία Ασύρτικο της Σαντορίνης έσπασε κάθε ρεκόρ με 2,5 ευρώ ανά/κιλό (35% αύξηση σε σχέση με το 2014), τιμή από τις πιο υψηλές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αύξηση της παραγωγής σημειώθηκε στις περιοχές της Δράμας, της Ζίτσας και της Νάουσας,ε νώ πτώση παρατηρήθηκε στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου (Νεμέα, Μαντινεία και Λακωνία), λόγω περονόσπορου.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΓΒΑ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: