Μία διαφορετική άποψη: Γιατί η Ελλάδα μπορεί να κοιμάται ήσυχα σε ό,τι αφορά στο τουρκικό μέτωπο της Λιβύης…

Κοινές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Μπαρχέιν, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κάπου στην ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία via Twitter, @LNA2019M




Δημοσιεύθηκε ενδιαφέρον κείμενο στον ιταλικό ιστότοπο Mondogreco, με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα μπορεί να κοιμάται ήσυχα σε ό,τι αφορά στο τουρκικό μέτωπο (ενώ η Ιταλία …)».

Στον υπότιτλο αναφέρει: «Ο ευρωατλαντικός άξονας μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου ενοποιείται στον ενεργειακό τομέα και στην περιοχή της Μεσογείου. Στο βάθος η χαλαρή συμπεριφορά της Άγκυρας και οι νέοι επικίνδυνοι δισταγμοί της Ιταλίας».

Αναφέρεται, στα συμπεράσματα της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, η κοινή διακήρυξη, εκτός από μία προφανή πράξη αλληλεγγύης, είναι αναμφίβολα ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αντίθεσης σε εκείνους που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της κυπριακής δημοκρατίας.

Επρόκειτο για μία εβδομάδα που σημαδεύτηκε από την έναρξη της τουρκικής προπαγάνδας και σε σχέση με τη στήριξη της κυβέρνησης της Λιβύης και του al Sarraj (όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έχει αντικαταστήσει την Ιταλία) και την διάσωση της Ιταλίδας ακτιβίστριας Silvia Romano, που επήλθε μετά από συνεργασία της Ρώμης με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Στη Λιβύη ο Erdogan κάνει ό,τι μπορεί για να πιστωθεί την υπεράσπιση της Τρίπολης από τις επιθέσεις του στρατηγού Khalifa Haftar.

Από την άλλη η Ελλάδα προστατεύει τις ενεργειακές της διεκδικήσεις μέσω μιας νέας ευρωατλαντικής συμμαχίας που συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η Ιταλία παραδόξως έχει απομείνει να απαγγέλλει ένα διαφορετικό ρόλο (όλο και πιο περιθωριακό) στην σκακιέρα της Μεσογείου.

Τα παίζει όλα για όλα ο Ερντογάν στο Λιβυκό: Θα απειλήσει ευθέως την Αθήνα στις θαλάσσιες ζώνες του παράνομου μνημονίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: