Συναγωνίζονται για επιρροή στα Βαλκάνια: Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ρωσία σε παρατεταμένο “πόλεμο”

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο (τέως) πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. EPA, ANDREJ CUKIC




Βίντεο διάρκειας 6` λεπτών το οποίο εστιάζει στις κινήσεις εκ μέρους της Κίνας, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για να αναλάβουν το ‘’πάνω χέρι’’ στη Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο και δυτικά Βαλκάνια, παρουσιάζει η εφημερίδα  Financial Times, (Valerie Hopkins).

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι πολλές βαλκανικές χώρες, όπως το Κόσοβο και η Βοσνία  ήταν από τις πρώτeς που έκλεισαν τα σύνορά τους και  εφάρμοσαν πολύ γρήγορα  αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μερικές χώρες το έπραξαν ακόμα και πριν καταγράψουν κρούσματα του ιού λόγω του γηρασμένου πληθυσμού τους, του χειμαζόμενου συστήματος υγείας  και μετά από μια δεκαετία κατά την οποία οι γιατροί τους μετανάστευσαν σε πλουσιότερα κράτη.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα τα κρούσματα έχουν μείνει σε χαμηλά επίπεδα και υπάρχει η προοπτική χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων (στον ανάλογο χάρτη γίνεται αναφορά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία) καθώς και ότι, ακόμα και με κλειστά τα σύνορα, οι ξένες δυνάμεις συνεχίζουν συναγωνίζονται να επιβάλλουν την επιρροή τους στα δυτικά Βαλκάνια.

  • Επισημαίνεται, παράλληλα ότι η Σερβία άσκησε εκτεταμένο έλεγχο στα ΜΜΕ και εκμεταλλεύθηκε την κρίση για να προσεγγίσει περαιτέρω το Πεκίνο, καθώς ο πρόεδρός της το Μάρτιο χαρακτήρισε την Ε.Ε. ως ΄΄παραμύθι’’ και δήλωσε ότι μόνο η Κίνα βοηθά.
  • Η Μόσχα επίσης προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την κρίση αποστέλλοντας στο Βελιγράδι  ιατρικό εξοπλισμό μικρότερης βαρύτητας, ωστόσο συγκέντρωσε την προσοχή των ΜΜΕ.

Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που λήφθησαν στο Κόσοβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία και το Μαυροβούνιο (για τις οποίες επισημαίνεται ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό) και στη Βόρεια Μακεδονία (για την οποία σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή ονόματος, οι ενταξιακές συνομιλίες σταμάτησαν λόγω της πανδημίας).

Ενώ χαλαρώνει ένα τμήμα των περιοριστικών μέτρων, οι παρατηρητές τονίζουν πως οι αυταρχικές δυνάμεις στη Σερβία και αλλού μπορεί να παρατείνουν τη διάρκειά τους πέραν της κρίσης και όσο η Ε.Ε. συνεχίζει να αγωνίζεται εσωτερικά για να αντιμετωπίσει τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, το Πεκίνο, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: Covid-19: China, US, EU and Russia vie for Balkans influence

Ισχύει άραγε; Η Λέσβος μετετράπη σε νέο προνομιακό χώρο δράσης της άκρας δεξιάς, υποστηρίζει το Αλ Τζαζίρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: