Ισχύει άραγε; Η Λέσβος μετετράπη σε νέο προνομιακό χώρο δράσης της άκρας δεξιάς, υποστηρίζει το Αλ Τζαζίρα

Πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενοι απο τον καταυλισμό της Μόριας, αποβιβάζονται στο λιμάνι του Πειραιά απο το πλοίο “Νήσος Σάμος”, Δευτέρα 4 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Μακροσκελές άρθρο στην ιστοσελίδα Aljazeera, (Katy Fallon) όπου επισημαίνεται ότι η Λέσβος αποτελεί -με φόντο το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα- ένα νέο προνομιακό χώρο δράσης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Η δημοσιογράφος δεν παραλείπει να σημειώσει ότι προ ετών, οι κάτοικοι της Λέσβου ήταν υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, χάρη στην ανθρωπιστική τους στάση απέναντι στους αφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών και η επ’ αόριστον παραμονή τους στο νησί υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, έχει προκαλέσει πλέον αγανάκτηση σε μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού.

Η αρθρογράφος αναφέρεται σε περιστατικά ξυλοδαρμού δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και εργαζομένων σε ΜΚΟ από οργισμένους κατοίκους του νησιού, κατά τα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου.

Η νέα κυβέρνηση, σημειώνει, εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα είναι πιο σκληρή στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και ότι θα «καθαρίσει το χάος» που είχε αφήσει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν μέσω των απειλών της Τουρκίας, όμως, ότι θα «ανοίξει τις πύλες της» και των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, δεν κατάφερε πολλά. Τα τέλη Φεβρουαρίου και οι αρχές Μαρτίου ήταν μια έντονη περίοδος για το νησί.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα στα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία νέων κλειστών δομών και ήρθαν σε σύγκρουση με τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, οι πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτύρονταν επίσης για τις συνθήκες διαβίωσης.

Την κατάσταση αυτή δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη μέλη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, τα οποία επισκέφτηκαν το νησί, εμφανιζόμενα ως δημοσιογράφοι.

Η αρθρογράφος αναφέρεται ονομαστικά σε αυτούς, τις διασυνδέσεις τους και τις κινήσεις τους στο νησί, υπογραμμίζοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε επαφή με στελέχη της άκρας δεξιάς σε όλη την Ευρώπη και το πόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδράμουν στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και λόγου μίσους.

ΠΗΓΗ: How the Greek island Lesbos became a stage for Europe’s far right

Οι τουρκικές μάσκες δημιουργούν εκνευρισμό στη Γερμανία: Για ποιο λόγο το Βερολίνο έκρυψε τη “δωρεά”;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: