Κραυγή αγωνίας για βοήθεια από τη Μόρια: “Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, για να επιβιώσουμε”, παρακαλούν…

FILE PHOTO: Πορεία μεταναστών και προσφύγων προς τη Μυτιλήνη κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Υπό τον ανωτέρω τίτλο και υπότιτλο «Από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο έρχεται μια δραματική έκκληση των κατοίκων του: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει, γιατί ο κορωνοϊός είναι σαν θανατική καταδίκη για ηλικιωμένους και αρρώστους», σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του πρώτου τηλεοπτικού δικτύου παγγερμανικής εμβέλειας. ARD, αναφέρει τα εξής:

Οι πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας στο ελληνικό  νησί της Λέσβου έγραψαν στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ. Στην έκκλησή τους, που δημοσίευσε η εφημερίδα “Tagesspiegel” αναφέρουν: «Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, για να επιβιώσουμε».

Εκτός από τις γενικές προβληματικές συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, υπάρχει τώρα και ο κίνδυνος της πανδημίας του κορωνοϊού, «που δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας» Ο ιός στον καταυλισμό είναι σαν «θανατική καταδίκη για ηλικιωμένους, αρρώστους και άλλα ευπαθή άτομα». Εξ ονόματος των μεταναστών και προσφύγων του καταυλισμού η έκκληση συντάχθηκε με πρωτοβουλία της “Moria Corona Awareness Team” και των “Moria White Helmets”.

Στην επιστολή-έκκληση αναφέρεται επίσης:

Οι ηλικιωμένοι, άρρωστοι, τραυματίες και ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να μπορούν να εγκαταλείψουν αμέσως τον καταυλισμό. Οι συστάσεις κατά της διάδοσης του κορωνοϊού στον καταυλισμό ηχούν σαν ψευδαίσθηση. «Πώς να κρατήσουμε αποστάσεις;» Στον καταυλισμό, που έχει δημιουργηθεί για 3000 κατοίκους, ζουν σχεδόν 24.000 άνθρωποι. Ανάμεσά τους βρίσκονται περίπου 1600 – κατά τη γνώμη της ΕΕ – ιδιαίτερα ευάλωτα ασυνόδευτα παιδιά.

Πως η Ευρώπη γίνεται ρεζίλι; Υποδοχή με το σταγονόμετρο ανήλικων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: