Πως η Ευρώπη γίνεται ρεζίλι; Υποδοχή με το σταγονόμετρο ανήλικων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά

Ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε αεροσκάφος στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος”, προκειμένου να ταξιδέψουν στο Ανόβερο της Γερμανίας, Σπάτα, Μεγάλο Σάββατο18 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




«Χρειάστηκε περισσότερο από ένα μήνα, για να αρχίσει η μετάβαση από τις υποσχέσεις στη δράση», σημειώνει η εφημερίδα Le Monde, αναφερόμενη στη μεταφορά 1.600 ανηλίκων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά σε ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης με τα δώδεκα παιδιά που ήδη έφθασαν στο Λουξεμβούργο και τα 53 που έφτασαν στη Γερμανία.

Γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις, που εκφράστηκαν στη Γερμανία, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση αρχές Απριλίου, και στις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, «για καλή συνείδηση με μικρό κόστος».

Με αποκορύφωμα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το «εξοργιστικό» σχετικό δημοσίευμα του Spiegelπου οδήγησε τελικά το «μεγάλο συνασπισμό» της Angela Merkel να αντιμετωπίσει με προσοχή το ζήτημα των ανηλίκων, που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, αποφασίζοντας στις 8 Απριλίου να δεχθεί, εντός των προσεχών εβδομάδων 350 et 500 παιδιά.

Διερωτώμενη η δημοσιογράφος κατά πόσον οι υπόλοιπες «εθελόντριες χώρες» θα ακολουθήσουν, αφού αναφέρει, ότι η Φινλανδία αναμένεται να δεχτεί 175 παιδιά, ως προς τη Γαλλία, υπογραμμίζει, ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς η κυβέρνηση αρνούταν να αναλάβει την φροντίδα ασυνόδευτων ανηλίκων, με το πρόσχημα, ότι δεν είναι ευθύνη του γαλλικού γραφείου Προστασίας των Προσφύγων και των Απάτριδων (Ofpra), αλλά της κοινωνικής βοήθειας προς παιδική ηλικία, επομένως των περιφερειών.  

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την δραματική κατάσταση στα ελληνικά νησιά, τελικά δεσμεύτηκε να υποδεχτεί 350 ανηλίκους, ως προς το οποίο Γάλλος διπλωμάτης δηλώνει:

«Χρειάστηκε να βγει το κράτος από τις συνήθειές του και να γίνει μία   διυπουργική εργασία, αλλά στο πλαίσιο της κρίσης του Covid-19, όλα είναι παγωμένα. Η δέσμευση θα τηρηθεί, αλλά πολιτικά, το να εξηγηθεί σήμερα στις περιφέρειες, ότι πρέπει να φιλοξενήσουν ανηλίκους, φαίνεται καυτό».

Σημειώνεται, ότι Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Ιρλανδία, Λιθουανία και Πορτογαλία έχουν επίσης προσφερθεί εθελοντικά, για την υποδοχή παιδιών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να πιέζει πολύ σκληρά» για την τήρηση των δεσμεύσεων από τα εν λόγω Κράτη, ως προς το οποίο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνει στην εφημερίδα, την διεξαγωγή  «συντονιστικών συναντήσεων επί του θέματος, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα»

Τέλος, γίνεται αναφορά στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, με τους Νορβηγούς, επηρεασμένους από τα δεινά των εγκλωβισμένων, στα ελληνικά νησιά, παιδιών και εφήβων, και αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα, να τοποθετούν 7.499 ζευγάρια παπούτσια στην παραλία του Όσλο, στα τέλη Μαρτίου, ένα για κάθε ανήλικο στη Λέσβο, πριν από την παράδοση στην κυβέρνηση, στις 6 Απριλίου, υπομνήματος, υπογεγραμμένου  από το 44 000 άτομα.

Το γεγονός όμως, αυτό δεν επηρέασε τη «συντηρητική» πρωθυπουργό Erna Solberg, η οποία και παρά τις  πιέσεις των φιλελεύθερων και χριστιανοδημοκρατικών συμμάχων της, αρνήθηκε, επικαλούμενη τη συμφωνία με τον ΟΗΕ, για φιλοξενία σε ετήσια βάση ποσοστού προσφύγων.

ΠΗΓΗ: L’accueil au compte-gouttes des mineurs réfugiés des îles grecques

Οι αδυναμίες της απόκρισης του Π.Ο.Υ. ωχριούν σε σύγκριση με την αδιαφορία που επέδειξε ο Ντόναλντ Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: