Απόβαση μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο με τις ευλογίες Ερντογάν: Και καταδρομείς στα σύνορα [videos]

File Photo: Αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στην νεκρή ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Αδριανούπολη. Photo via video, Twitter, @eha_news




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το προσφυγικό. Ώρα με την ώρα αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στην νεκρή ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Αδριανούπολη, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στα νησιά, καθώς σύμφωνα με την DW, 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλιες για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Στρατός και ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να θωρακίσουν απόλυτα απ’ άκρη σε άκρη τον Έβρο, εντός της μεθορίου, ενώ σύμφωνα με ανώτατες πηγές, από το εσωτερικό της επικρατείας μεταφέρονται δυνάμεις τόσο προς τον Έβρο, όσο και προς νησιά που απαιτείται ενίσχυση.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται η ενίσχυση περιπολιών με πολλαπλάσιο αριθμό ανδρών του στρατού ξηράς, εφοδιασμένοι και με ειδικές συσκευές για τις νυχτερινές ώρες.

Μετανάστες στον Έβρο επιχειρούν να μπουν στην Ελλάδα. Πηγή φωτογραφίας ΓΕΕΘΑ

Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι λελογισμένη με σκοπό τη βοήθεια στις παραταγμένες δυνάμεις της Αστυνομίας, κυρίως, όμως προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη επιτήρηση των δύσβατων περασμάτων του ποταμού Έβρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σύνορα ενισχύονται με δύο λόχους καταδρομών, οι οποίοι έχουν να ενεργοποιηθούν σε παρόμοια επιχείρηση από το 1994 και το 1997 όταν είχαν λάβει μέρος στις προσπάθειες επιτήρησης των Ελληνοαλβανικών συνόρων.

    • Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι πρωτόγνωρο, καθώς έχουν καταγραφεί ακόμη και στρατιωτικά οχήματα της Τουρκίας να μεταφέρουν μετανάστες προς τα σύνορα, ενώ στρατιωτικοί Τούρκοι καθοδηγούν μετανάστες τόσο προς τα επίσημα σύνορα όσο και προς περάσματα παράνομα που χρησιμοποιούν διακινητές.
Μετανάστες στον Έβρο επιχειρούν να μπουν στην Ελλάδα. Πηγή φωτογραφίας ΓΕΕΘΑ

Βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το OPEN TV και ο δημοσιογράφος, Παναγιώτης Μανής, δείχνει λευκά βαν να φτάνουν στην απέναντι πλευρά του ποταμού Έβρου και να αποβιβάζουν δεκάδες μετανάστες. Οι μετανάστες αυτοί, παρά τα αυξημένα μέτρα από την ελληνική πλευρά με μεικτά κλιμάκια Στρατού και Αστυνομίας, που ελέγχουν και περιπολούν κατά μήκος του ποταμού ακόμη και με drone, περπατούσαν στην όχθη του ποταμού από την τουρκική πλευρά, αναζητώντας σημείο πρόσβασης έτσι ώστε να περάσουν απέναντι. Κι αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Μανή, παρά το γεγονός ότι έβλεπαν πως υπάρχει απέναντι (σ.σ. στην ελληνική πλευρά) αυξημένη στρατιωτική και αστυνομική δύναμη.

Λίγο νωρίτερα περίπολοι του Στρατού είχαν εντοπίσει σε ένα άλλο σημείο του ποταμού περίπου 20 μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Ειδοποίησαν περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., που τους συνέλαβαν. Πάντως, σύμφωνα με τους κατοίκους, το πρωί της Παρασκευής κάποιοι μετανάστες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Άντρες των ειδικών δυνάμεων σε περιπολία. Πηγή φωτογραφίας ΓΕΕΘΑ

Οι κάτοικοι ανέφεραν στον απεσταλμένο του OPEN στα Μαράσια Εβρου ότι το πρωί ακούστηκαν και πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά. Πιθανολογούν, μάλιστα, ότι επρόκειτο για δυνάμεις καταστολής της τουρκικής αστυνομίας, οι οποίες -πυροβολώντας στον αέρα- προσπαθούσαν να εκφοβίσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στέλνοντάς τους προς την ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό τελωνείο στις Καστανιές Εβρου παραμένει κλειστό από τις 11:00. Στόχος είναι να μην περάσουν στην ελληνική πλευρά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελωνείο βρίσκονται τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες, με τον αριθμό τους να αυξάνεται.

Εξάλλου, στον Έβρο έχουν μεταβεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση επιτοπίως και να συντονίσουν τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού για να αποτραπεί η μαζική είσοδος.

Οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας: Σε κόκκινη επιφυλακή ένοπλες δυνάμεις και λιμενικό για τα σύνορα [live]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: