Άθλιες δηλώσεις Ακάρ: Παράνομος ο εναέριος χώρος της Ελλάδας, παράνομος ο στρατός στα νησιά

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Photo via Twitter, @tcsavunma




Η προσέγγιση της Ελλάδας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου δυσκολεύει την επίλυση των προβλημάτων σε μια κοινή βάση, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξοπλίζει 16 νησιά του Αιγαίου αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες και υποστήριξε πως είναι παράλογο η Ελλάδα να έχει 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο υπάρχουν πολλές εξελίξεις και ότι υπάρχει μια δομή που θέλει να αποκλείσει την Τουρκία. “Η προσέγγιση της Ελλάδας στο θέμα δυσκολεύει την επίλυση των προβλημάτων σε μια κοινή βάση. Έχει εξοπλίσει τα 16 από τα 23 νησιά αντίθετα με τις συμφωνίες του 1936. Από την άλλη, παρόλο που τα χωρικά της ύδατα είναι 6 ναυτικά μίλια ισχυρίζεται ότι ο εναέριος της χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια, κάτι που μέχρι σήμερα στην ιστορία δεν έχει γίνει ξανά κάτι τέτοιο. Αυτό είναι παράλογο”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “στην πραγματικότητα εμείς αναμένουμε από την γείτονα και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, τις συμφωνίες που υπέγραψε και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια στον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας και σε τετελεσμένα στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Δεν θα επιτρέψουμε επ ουδενί να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις ενάντια σε αυτά τα δικαιώματά μας. Το λέμε από την αρχή ότι δεν έχει πιθανότητα υλοποίησης καμιά απόφαση στην οποία δεν συμμετέχουμε κι εμείς.

Υπερασπιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικά μας δικαιώματα, όποια και να είναι, και των αδελφών μας της ‘τδβκ’. Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι. Επομένως σε αυτό το θέμα κανείς ας μην δοκιμάσει την ισχύ μας, τη δύναμή μας”, ανέφερε.

Για τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “όπως γνωρίζετε η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης του Πρωθυπουργού Φαγέζ Σαράζ έγραψε στον Πρόεδρό μας και του ζήτησε βοήθεια και εμείς με εκείνη την αφορμή κάναμε τις εργασίες μας”.

“Στείλαμε το αναγκαίο εκπαιδευτικό στρατιωτικό και τεχνικό προσωπικό. Εκεί εργάζονται οι συνάδελφοί μας. Επιπλέον κάποια πλοία μας ασκούν καθήκοντα στην περιοχή όπως αρμόζει στο πλαίσιο του έθνους και του ΝΑΤΟ”, ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Κουνάει το δάχτυλο ο Ταγίπ μετά τις κυρώσεις για ΑΟΖ: Απειλεί την ΕΕ με “πάγωμα” των σχέσεων και προσφυγικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: