Αδιέξοδο και εκρηκτικοί διάλογοι κυβέρνησης – δημάρχων για τις νέες προσφυγικές δομές

File Photo: Ο καταυλισμός της Μόριας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν λύση στον ορίζοντα συνεχίστηκαν χθες οι πολύωρες και αλλεπάλληλες συσκέψεις υπουργών που εμπλέκονται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό με βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους των περιοχών όπου σχεδιάζονται οι νέες δομές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους, η εικόνα που έβγαζαν οι εξερχόμενοι από την σύσκεψη δεν οδηγούσε σε σαφές συμπέρασμα καθώς άλλοι δήμαρχοι δήλωναν κάθετα αντίθετοι με τις δομές φιλοξενίας και άλλοι δήλωναν έτοιμοι να συζητήσουν λύσεις ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές παρέπεμπαν στις μελλοντικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και οι αξιωματούχοι, όπως ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επέμενε αποχωρώντας ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Είχε προηγηθεί άλλη μια μέρα πολύωρων συσκέψεων με κυβερνητικούς βουλευτές από διάφορους νομούς στους οποίους παρουσιάστηκαν τα κυβερνητικά σχέδια από τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας αρμόδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, Αλκιβιάδη Στεφανή, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τους Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής Και Ασύλου Πάτροκλο Γεωργιάδη και Υποδοχής, Εμμανουήλ Λογοθέτη.

Στο σχέδιο αυτό που παρουσιάστηκε στους παράγοντες από τις Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κρήτης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ως στόχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ακουστεί και σε προηγούμενες φάσεις, (καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών-προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και σταδιακή αποσυμφόρησή τους, δθασφάλιση των συνόρων της χώρας, ενεργή συμμετοχή της ΕΕ, κλπ).

Στο κομβικό σημείο των νέων δομών φιλοξενίας, πάντως, έγιναν γνωστοί ορισμένοι σχεδιασμοί για περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία (Αμφιλοχία), Αρτα, Ηλεία (Πύργος), Λάρισα (Κυψελοχώρι), Φθιώτιδα (Μαυρομανδήλα), Ρέθυμνο (Αρμένοι) και Ηράκλειο (Τυμπάκι).

Από την δική τους πλευρά, οι εκπρόσωποι από τα νησιά του Αιγαίου που ταλαιπωρούνται από τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών εδώ και πέντε χρόνια, αντέδρασαν καθώς άκουσαν ότι μέχρι να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση θα πρέπει να επεκταθούν οι ήδη υπάρχουσες δομές και να δημιουργηθεί νέα στην Αντισσα Λέσβου.

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση του διαλόγου που είχε μέσω skype με τους υπουργούς ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Ο κ.Βέρρος παρέθεσε τις ιδιαιτερότητες που αποκλείουν την δημιουργία δομής φιλοξενίας 5-7.000 ατόμων κοντά στην Αντισσα λέγοντας ότι εκτός από την μαζική αντίδραση των κατοίκων, μια τέτοια εξέλιξη θα ακύρωνε κάθε σχεδιασμό για την ανάπτυξη με δημιουργία νέου λιμανιού και πεντάστερου ξενοδοχείου που σχεδιάζεται δίπλα στο Γεωπάρκο (Απολιθωμένο δάσος) προστατευόμενο από την Unesco.

Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Ακούστε κύριοι, η Λέσβος ξέρετε καλά ότι έχει πληγεί. Εμείς εδώ, η Δυτική Λέσβος, η βόρεια Λέσβος ουσιαστικά, είμαστε το τουριστικό κομμάτι του νησιού. Το 2015 εμείς καταστραφήκαμε. Κυριολεκτικά! Χάσαμε όλον τον κόσμο. Και από τη στιγμή που ξεκίνησαν ξανά οι ροές, έχουμε συνεχείς ακυρώσεις. Δεν μπορώ να περάσω αυτό το πράγμαΔεν μπορώ να περάσω αυτό το πράμα!

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι: Και τι προτείνετε, ξαναρωτάμε!

Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Κύριοι Υπουργοί, εγώ δεν ασκώ μεταναστευτική πολιτική. Σας απαντώ επί της πρότασης για την Άντισσα και σας λέω ότι αντικειμενικά δεν γίνεται να προχωρήσει. Δεν μπορείτε να κάνετε δομή σε Γεωπάρκο!

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι: Εχετε αντιπρόταση;

Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Δεν έχω αντιπρόταση! Ακούω την δική σας πρόταση και σας λέω και ως μηχανικός ότι δεν θα μπορέσετε να το κάνετε! Μην ξεχνάτε ότι είστε και 70 χλμ. από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Θέλετε μιάμιση ώρα για να μεταφερθείτε στο Νοσοκομείο με το υφιστάμενο δίκτυο. (…) Μία δομή μπορεί να υπάρξει στη Λέσβο και η άποψή μου ότι εφόσον η Μόρια υπάρχει και λειτουργεί, αν την φτιάξετε σωστά θα τελειώσει η ιστορία. Να κλείσουν όλες οι υπόλοιπες δομές και να βοηθήσουμε και εμείς όπου μπορούμε. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι και εμείς σαν Δυτική Λέσβος πως φέτος στη Συκαμιά μόνο βγήκαν 13.000 άνθρωποι που σημαίνει 13.000 σωσίβια και πάνω από 300 βάρκες. Που τις μαζέψαμε εμείς με τις υπηρεσίες μας και τα δεδομένα λειτουργικά μας προβλήματα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Βέρρο.

Με πληροφορίες από το EΘΝΟΣ

Έκρηξη σε ηλεκτρολογικό πίνακα στο δημαρχείο Ηρακλείου, πιθανόν από υπερφόρτωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: