Έφτασε η ώρα να λήξει το θέμα ο κ. Αναστασιάδης: Σάλος για την υπόθεση νεαρής βρετανίδας

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες με τον Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργό της Βρετανίας, την Άγγελα Μέρκελ και τον Όρμπαν της Ουγγαρίας. EPA, OLIVIER HOSLET




Η υπόθεση της νεαρής Βρετανίδας, η οποία καταδικάστηκε από δικαστήριο της Κύπρου επειδή κατήγγειλε βιασμό της από ομάδα Ισραηλινών στην Αγία Νάπα της Κύπρου, που κυριάρχησε τις προηγούμενες ημέρες στη βρετανική επικαιρότητα, παραμένει και ψηλά στην ατζέντα της εφημερίδας Τimes του Λονδίνου.

Η γυναίκα απέσυρε τις καταγγελίες για το βιασμό διότι, όπως ισχυρίστηκε, υποβλήθηκε σε οκτάωρη ανάκριση από την αστυνομία υπό πίεση και ενώ δεν παρίστατο δικηγόρος.

  • Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης βρίσκεται κάτω από αυξανόμενη πίεση να παρέμβει στην υπόθεση, καθώς δικηγόροι και στις δύο χώρες απηύθυναν εκκλήσεις προς τον Πρόεδρο για να δοθεί απαλλαγή στην 19χρονη γυναίκα από την δικαστική απόφαση και επέκριναν τη διαδικασία της δίκης της, λέγοντας στην Times ότι δεν θα έπρεπε να είχε προχωρήσει.

Άλλο άρθρο στην εφημερίδα Times μεταφέρει καταγγελία παραθερίστριας ότι «βρέθηκε με έναν άνδρα από πάνω της» στο δωμάτιο της στο ξενοδοχείο Pambos Napa Rocks hotel στην Κύπρο, κάποιες εβδομάδες πριν από το περιστατικό της Βρετανίδας που κατήγγειλε το βιασμό στο ίδιο ξενοδοχείο από τους Ισραηλινούς.

Το άρθρο σημειώνει ότι η καταγγελία της παραθερίστριας είναι ένα από τα πολλά σχόλια που προειδοποιούν τους παραθεριστές να αποφύγουν το εν λόγω ξενοδοχείο εξαιτίας ζητημάτων ασφάλειας, βρώμικων σκεπασμάτων και κακών υποδομών στα δωμάτια.

Άρθρο γνώμης της Joan Smith στη Guardian, επικρίνει αυστηρά το χειρισμό της υπόθεσης της Βρετανίδας από τις αστυνομικές και δικαστικές Κυπριακές αρχές, μιλώντας για «λεκέ στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου». Το άρθρο σημειώνει:

  • «Το μήνυμα προς ξένες γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν κράτηση για διακοπές στην Κύπρο δύσκολα μπορεί να είναι πιο κραυγαλέο: Αν δεχτείτε επίθεση, μην περιμένετε από τις αρχές να σας βοηθήσουν.
  • Αντίθετα, η καταγγελία βιασμού συνεπάγεται τον σοβαρό κίνδυνο ότι δεν θα ερευνηθεί σωστά, όπως φαίνεται να συνέβη με την 19χρονη Βρετανίδα που πήγε στην αστυνομία στην Αγία Νάπα τον Ιούλιο, καταγγέλλοντας ότι βιάστηκε από συμμορία. Επιπλέον, μπορεί να καταλήξετε να στερηθείτε τη δική σας ελευθερία (…)
  • Ενώ ορισμένα στοιχεία σε αυτήν την συγκλονιστική υπόθεση αφορούν ειδικά την Κύπρο, αναδεικνύουν μια κουλτούρα δυσπιστίας απέναντι στα θύματα που είναι σχεδόν παγκόσμια.. Αυτή η δυσπιστία εκφράζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το δικαιικό σύστημα, και φαίνεται ότι η έρευνα στην Αγία Νάπα είχε από την αρχή σφάλματα»

Τίτλος: Rape case teenager must be pardoned, Cyprus told/ The Cyprus case shows how easily rape victims are let down and distrusted

Αυξάνεται η πίεση προς τις κυπριακές αρχές για επανεκτίμηση  της υπόθεσης της νεαρής βρετανίδας και τα αιτήματα για τουριστικό μποϊκοτάζ της χώρας υποστηρίχθηκαν από τη μητέρα της κοπέλας η οποία τόνισε ότι η Αγία Νάπα δεν είναι ασφαλής περιοχή, αναφέρει η δημοσιογράφος Helena Smith στην εφημερίδα Guardian.

Η απόφαση του δικαστηρίου έχει αναγκάσει την κυβέρνηση του προέδρου Ν.Αναστασιάδη σε αμυντική θέση. Η περιοχή είναι μια εκ των πιο δημοφιλών προορισμών  και η  οικονομία να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική βιομηχανία,  συνεπώς τα αιτήματα για μποϊκοτάζ έχουν μεταφέρει την υπόθεση σε άλλο επίπεδο

Τίτλος: Calls for tourism boycott add to pressure to reopen Cyprus trial

Οποιαδήποτε παρέμβαση στην υπόθεση της 19χρονης θα συνιστούσε εμπόδιο, λέει ο Κληρίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: