Αφίσα του βασικού αντίπαλου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στις πρόσφατες εκλογές, του πρώην στρατηγού Benny Gantz, στο Τελ Αβίβ. EPA, ABIR SULTAN
Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ισραήλ ήταν αναμενόμενο και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων. Το σκηνικό το οποίο προκύπτει δεν είναι διαφορετικό από το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Απριλίου. Επιπλέον, το σκηνικό πολιτικού αδιεξόδου δεν είναι πρωτόγνωρο για την κοινοβουλευτική ιστορία του Ισραήλ.
Τα γενικά συμπεράσματα, στα οποία μπορεί κάποιος να καταλήξει γι’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι τα εξής:
Οι νέες πραγματικότητες που δημιούργησε η ειρηνευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, δημιούργησαν νέο πλαίσιο αναφοράς για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ. Η αποτυχία, όμως, της ειρηνευτικής διαδικασίας στο τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε ως συνέπεια την απαξίωση της αριστεράς και την ενίσχυση της δεξιάς και ακροδεξιάς.
Μεταξύ του Νετανιάχου και του ηγέτη του αντιπάλου κόμματος «Λευκό – Γαλάζιο», Μπένι Γκαντς υπάρχουν κάποιες διαφορές ως προς την προοπτική επίλυσης του Παλαιστινιακού. Ο πρώην αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Μπένι Γκαντς, αν και προέρχεται από το στρατιωτικό κατεστημένο, έχει σημαντικές διαφορές με τον Νετανιάχου σε σχέση με τους όρους διαπραγμάτευσης στο Παλαιστινιακό. Ο Γκαντς σκέφτεται με τους όρους της δημογραφικής πραγματικότητας σε αντίθεση με το Νετανιάχου, ο οποίος σκέφτεται με γεωγραφικούς όρους.
Εδώ ευνοήθηκε η πολιτική του από τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του Ισραήλ καθώς επίσης και με την αναγνώριση της προσάρτησης των Υψωμάτων Γκολάν από το Ισραήλ. Επιπλέον, ο Γκαντς δείχνει να λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη τη διεθνή νομιμοποίηση, σε αντίθεση με το Νετανιάχου που πιστεύει στη δύναμη των τετελεσμένων, δηλαδή στη δύναμη που πηγάζει από την κατοχή εδάφους.
Πιο απλά, ο Γκαντς αναγνωρίζει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και βλέπει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ στο μέλλον, σε αντίθεση με το Νετανιάχου που εκφράζει την προσκόλληση στη στρατηγική αντίληψη των δεκαετιών του 1960 και του 1970, η οποία θεωρεί ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα μόνιμο καθεστώς πολέμου με τους Άραβες, συνεπώς ο παράγων ασφάλεια και η εξασφάλιση της υποστήριξης των ΗΠΑ θα πρέπει να υπερκαλύπτουν την όποια απόφαση στις ισραηλινο-αραβικές σχέσεις.
Είμαι δέκα ετών, τουλάχιστον έτσι νομίζω: Και οι γονείς μου με ανάγκασαν να παντρευτώ…