Σκληρό παζάρι για τις εγγυήσεις στην Κύπρο: Διαφωνίες από την αρχή στρέφουν την προσοχή στη διαμόρφωση σεναρίων




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σκληρό παζάρι αναμένεται στο κεφάλαιο των εγγυήσεων καθώς ήδη έχουν διαφανεί οι διαφορές ενώ οι όποιες φόρμουλες φαίνεται να τυγχάνουν επεξεργασίας, είχαν κάνει την εμφάνισή τους και στο παρελθόν.

Ξένοι διπλωμάτες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό θεωρούν πως το κεφάλαιο αυτό θεωρείται ως ένα από τα ακανθώδη και πως θα «ταλαιπωρήσει» τη διαδικασία καθώς είναι θεμελιώδες ζήτημα για όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι, ίσως γι αυτό που θεωρούν πως θα πρέπει να το εντάξουν το θέμα τούτο στην πρώτη γραμμή του πάρε-δώσε, υποστηρίζοντας πως για την όποια κατάληξη, διατήρησης ή όχι του συστήματος, πρέπει να υπάρξει «ισοδύναμο αντάλλαγμα».

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η πρώτη τοποθέτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς, διά του διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, είναι πως επιμένουν στη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων. Εν αναμονή και της τοποθέτησης του Μουσταφά Ακιντζί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δεν προβλέπεται οποιαδήποτε αλλαγή πλεύσης καθώς αυτή ήταν η θέση του και προεκλογικά. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως δεν θα αποποιηθεί τα «εγγυητικά της δικαιώματα» και τούτο εκφράζεται και από την τ/κ πλευρά από την αρχή της νέας διαδικασίας, στο ξεκαθάρισμα θέσεων. Στη Λευκωσία, η ε/κ πλευρά επιμένει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία που θα περιλαμβάνει σύστημα εγγυήσεων ενώ στη μεγάλη εικόνα υπάρχουν και άλλοι δυο παίκτες, η Ελλάδα και η Βρετανία. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει και δημόσια πώς όχι μόνο δεν συμμετέχει αλλά θεωρεί τις εγγυήσεις ξεπερασμένες και όχημα που προκάλεσε το πρόβλημα. Το Λονδίνο από την πλευρά του αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια, πληροφορίες αναφέρουν πως εκείνο το οποίο ενδιαφέρει τη Βρετανία είναι η διασφάλιση δια της συμφωνίας των Βάσεων και της εσαεί παρουσία της χώρας στην Κύπρο. Όσο αφορά το θέμα των εγγυήσεων, τούτο θεωρείται δευτερεύον ζήτημα.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, αν και στη διαδικασία το θέμα απασχόλησε ακροθιγώς με τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις, είναι σαφές πως χωριστά γίνονται ασκήσεις επί χάρτου. Και τούτο αφορά και όσους μεσολαβούν στο Κυπριακό, καταθέτοντας ιδέες. Από τουρκικής πλευράς ως ένα από τα σενάρια που ετοιμάσθηκαν είναι και η παροχή εγγυήσεων μόνο στο τ/κ συνιστών κράτος, ένα σενάριο που είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το ήδη αρνητικό υφιστάμενο σύστημα. Κάποιοι τρίτοι θέλουν να εμπλέξουν το ΝΑΤΟ και μέσω αυτού τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ενώ στην αντίπερα όχθη υπάρχει θέση για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, έχοντας ως ασπίδα προστασίας την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΘΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι εντατικές συζητήσεις των δυο διαπραγματευτικών ομάδων. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί σε δηλώσεις του ανέφερε πως θα καλούνται και ειδικοί. Εξήγησε πως ούτε αυτός ούτε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ειδικοί και πρόσθεσε πως όταν συζητηθούν, για παράδειγμα,  θέματα όπως το περιουσιακό θα κληθούν εμπειρογνώμονες.

Μπορεί, είπε, αυτοί οι εμπειρογνώμονες να συναντώνται χωριστά και στη συνέχεια να ενημερώνουν τους διαπραγματευτές. Περαιτέρω, ο Ναμί ανέφερε πως είναι δυνατό, εάν η διαδικασία προχωρήσει, να συγκληθεί εντός του 2015 πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ

ΣΤΗΝ εκδήλωση για την 562η επέτειο της Άλωσης της Πόλης  έλαβαν μέρος 2 εκατ. άτομα. Κατά την εκδήλωση η ομάδα μουσικών Μεχτεράν (μουσική μπάντα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) αποτελούμενη από 562 άτομα έ-παιξε ως στρατιωτική μπάντα εμβατήρια λόγω της επετείου και έτσι ξεκίνησε η εκδήλωση.

Ακολούθησε επίδειξη ακροβατικών πτήσεων των τουρκικών αεροσκαφών ‘Τουρκικοί Αστέρες’ που προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό. Στις εορταστικές εκδηλώσεις έλαβε μέρος ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ οι οποίοι μίλησαν.

 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ρήγματα στο κάστρο

της Ισλαμικής

 

Οι συμμαχίες και οι συγκυρίες αποφέρουν

 

 

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ η ομάδα των χωρών, οι οποίες υποστηρίζουν πλέον τις κυπριακές θέσεις στο πεδίο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, περιορίζοντας τις δυνατότητες της Τουρκίας να «κάνει περίπατο» στις συνόδους. Όπως αποκάλυψε ο «Φ», στην τελευταία υπουργική σύνοδο της Ισλαμικής που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ, την πρωτοβουλία να αντιμετωπίσει τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, που καταγράφονταν σε προσχέδιο ψηφίσματος, ανέλαβε η Αίγυπτος. Σθεναρή, ωστόσο, υποστήριξη στις θέσεις αυτές της Λευκωσίας, εξέφρασαν, μεταξύ άλλων,  η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, Ινδονησία, Ιράκ, Αλγερία. Χώρες που έχει επισκεφθεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώ υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο Εξωτερικών, από τις πρεσβείες της Κύπρου, για προσέγγιση με τις χώρες αυτές και τη δημιουργία καναλιών επικοινωνίας.

Η σημασία του αποτελέσματος της πρόσφατης συνόδου της Ισλαμικής δεν είναι τόσο το τελικό κείμενο, που αφαιρέθηκαν διαχρονικές διατυπώσεις που υιοθετούνταν για «τουρκική Κύπρο», αλλά στη στήριξη που εξασφάλισε η Λευκωσία.

Παραδοσιακά στο χώρο αυτό, επειδή ψηφίσματα και αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, η Τουρκία προωθούσε δικό της κείμενο για την Κύπρο, το οποίο τις πλείστες φορές υιοθετείτο χωρίς καμία αλλαγή.

Όπως διαφάνηκε και από την προπαρασκευαστική της υπουργικής συνόδου, η Τουρκία θα αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες, τις οποίες διέγνωσε νωρίς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και άρχισε τις παρεμβάσεις. Η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα, την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν υπάρχει κάποια δυσκολία όσον αφορά το στάτους του ψευδοκράτους, απλά υπήρξε ένα πρόβλημα με μια ανακοίνωση στη Νέα Υόρκη που είχε αναφορά στο “τ/κ κράτος”, πράγμα το οποίο η Τουρκία επεσήμανε και εκείνη η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς ανακοινωθέν, όπως ανέφερε ήταν ενδεικτική. Σημειώνεται ότι από τα κατεχόμενα πήγε στην σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών- μελών στο Κουβέιτ υπενθυμίζοντας ότι το ψευδοκράτος έχει γίνει αποδεκτό ως παρατηρητής με το όνομα που είχε στο σχέδιο Ανάν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: