Ένα παράθυρο ευκαιρίας για το ενεργειακό, και όχι μόνο, μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας




Του ΚΩΣΤΑ ΓΕΝΝΑΡΗ

Είναι προφανές ότι η περιοχή (της Ανατολικής Μεσογείου) βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάλλαξης,είτε λόγω γεωστρατηγικών προσεγγίσεων και διαφοροποιήσεων, είτε λόγω ενεργειακών εξελίξεων.

Βρισκόμαστε δηλαδή ενώπιον μιας επικείμενης διαμόρφωσης ενός νέου γεωπολιτικού χάρτη στην περιοχή με το ενεργειακό ως ένα από τους κύριους άξονες στις υπό διαμόρφωση νέες σχέσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία ορθώς διεκδικεί εκ των πραγμάτων μια θέση σε αυτή την εκκολαπτόμενη νέα γειτονιά, με την εμπλοκή της σε ένα γίγνεσθαι για το οποίο ελάχιστα γνωρίζει είτε ως προς την ουσία -τη διαχείριση του νέου στοιχείου των ενεργειακών πόρων- είτε σε ότι αφορά τις γεωσρτατηγικές και γεωπολιτικές του προεκτάσεις.

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία ενήργησε ως σήμερα με σύνεση στο θέμα.  Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε το θέμα και τα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Δημήτρης Χριστόφιας άνοιξε το χορό των αδειοδοτήσεων και η κυβέρνηση Αναστασιάδη κατάφερε να βάλει γέρα θεμέλια δημιουργώντας τριμερείς και τετραμερείς συμμαχίες με τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου αναβαθμίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός. Επίσης, έφερε εις πέρας με επιτυχία τη τρίτη αδειοδότηση και τον ερχομό της Exxon Mobil, δίνοντας καινούργια δυναμική στο ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία όμως οριστικής διαμόρφωσης της εικόνας του νέου περιφερειακού χάρτη θα χρειαστεί πολλά χρόνια και τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά, πολύπλοκα και απαιτούν μακροχρόνιες στρατηγικές και ευφάνταστες λύσεις. Γεγονός που σημαίνει ότι επιβάλλεται μια πανεθνική δέσμευση σε μια πορεία με βάση έναν στρατηγικό σχεδιασμό που να δεσμεύει καθολικά την πολιτική ζωή του τόπου, μακριά από κομματικές πεποιθήσεις, προσωπικές φιλοδοξίες και ατζέντες. Γιατί, πολλά είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν και θα χρήζουν αποτελεσματικής αντιμετώπισης έξω από συναισθηματισμούς και αχρείαστες εξάρσεις.

Το νέο στίγμα είναι ότι η αξιοποίηση των περιφερειακών πηγών ενέργειας βασίζεται στην εμπλοκή εταιρειών κολοσσών, οι οποίες ενεργούν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των μετόχων τους. Και οι οποίες ουσιαστικά ενδιαφέρονται κυρίως για την σταθεροποίηση των δικών τους σχεδιασμών και επιδιώξεων.

  • Εναλλακτική επιλογή

Ως εναλλακτική επιλογή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να ταυτίσει τις στρατηγικές της επιδιώξεις στον τομέα της ενέργειας με οικονομικά κέντρα και επιρροές στην εν λόγω βιομηχανία, τα οποία θα είναι σε θέση να στηρίξουν και να συνδέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με ένα νέο και τολμηρό σχέδιο.

  • Η Δημοκρατία θα μπορούσε να υποστηρίξει για παράδειγμα μια πρωτοβουλία προερχομένη από τη Μέση Ανατολή με τη σύμπνοια των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα μπορούσε να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο, βοηθώντας στην περαιτέρω εμβάθυνση των περιφερειακών συνεργασιών εστιάζοντας πρώτιστα στον τομέα της ενέργειας και μετέπειτα και σε άλλους τομείς της οικονομικής και όχι μόνο ζωής των χωρών της Μεσογείου.

Εάν προσφερθεί τέτοια ευκαιρία και ρόλος στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο ενός τέτοιου σχεδιασμού, θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά και να ενεργήσει με αποφασιστικότητα, δεδομένων των περιφερειακών γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

  • Ήδη συμβαίνει….

Εάν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στην περιοχή, θα αναδείξει κινήσεις που ήδη καταγράφονται προς την κατεύθυνση περιφερειακών συνεργασιών, όπως για παράδειγμα, τα ανοίγματα μεταξύ του Ισραήλ και μετριοπαθών αραβικών καθεστώτων, που μέχρι πρότινος δεν αναγνώριζαν ούτε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος. θα καταλήξει επίσης, στο συμπέρασμα, ότι η Δημοκρατία αντιλαμβάνεται τη νέα πραγματικότητα που συντελείται στην περιοχή και τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων, και πως αυτή η νέα πραγματικότητα θα μπορούσε να υποστηρίξει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σαν φάρο σταθερότητας και συνεργασίας για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο

  • Το θέμα είναι πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία, τηρουμένων των αναλογιών της, να αποκτήσει και να ανταποκριθεί σε ένα τόσο σημαντικό ρόλο, όπως αυτός της διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και των ΗΠΑ, μέσω της διασφάλισης και προώθησης συνεργασιών τόσο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων όσο και στον τομέα της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Ήδη η Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε οικονομικό, σε ενεργειακό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να προσπαθήσει να συμπλεύσει με τα συμφέροντα εκείνα τα οποία θα τη βοηθήσουν και θα την προωθήσουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων ως παράγοντα κλειδί στην περιφερειακή διπλωματία της ενέργειας και της ασφάλειας.

  • Ο Τουρκικός παράγοντας

Τα ανοίγματα αυτά υπαγορεύθηκαν στην αφετηρία τους από προβληματισμούς για την ανάγκη ασφάλειας και προστασίας των ενεργειακών προοπτικών και των ενδεχομένων συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας. Και αυτό λόγω των μεγάλων προβλημάτων και φιλοδοξιών στην περιοχή από συγκεκριμένα κράτη, όπως αυτό της Τουρκίας, που επιδιώκει ρόλο κηδεμόνα της περιοχής.

Οι Τουρκικές επιδιώξεις στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ουσιαστικά ο έλεγχος των ενεργειακών προοπτικών και της ίδιας, αλλά και μέσω αυτής, των ευρύτερων συνεργασιών που αναπτύσσονται στην περιοχή χωρίς την παρουσία ή τη συγκατάθεσή της.

Ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει το ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου  είναι με το να προσπαθεί να  διασυνδέσει μια πιθανή λύση του Κυπριακού με την ενέργεια, θέτοντας ως επιχείρημα την δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

  • Ποια είναι λοιπόν η συνετή γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος προκειμένου να αποφύγει και τις παγίδες και να διασφαλίσει την αξιοποίηση των ενεργειακών προοπτικών;

Η απάντηση είναι: μια νέα διαχρονικής και καθολικά δεσμευτική νέα προσέγγιση. Μια προσέγγιση που θα παραμερίζει την παγίδευση της σε παιγνίδια των ιδιωτικών κολοσσών, αλλά κυρίως η ανάπτυξη μια συμπληρωματικής οικονομικής διπλωματίας η οποία να στοχεύει στην ανάπτυξη σχέσεων με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, κυρίως με εκείνα που ελέγχουν ισχυρά και αποτελεσματικά λόμπυ που διαμορφώνουν πολιτικές αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο.

Με δεδομένη μάλιστα τη στάση, ιδιαίτερα του Ισραήλ έναντι της Τουρκίας και των φιλοδοξιών της, αλλά και του ρόλου του Ισραήλ και του Αραβικού κόλπου και των ΗΠΑ, στην περιοχή, η συνεργασία μαζί τουs προσφέρει δυνατότητες αξιοποίησης που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, αλλά είναι δυνατές και εφικτές, με προσοχή και σύνεση.

  • Αν ποτέ παρουσιαστεί στην Κύπρο ευκαιρία να διαδραματίσει περιφερειακό ρόλο με τον Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τα συμφέροντα του Κόλπου, θα πρέπει να την αρπάξει και με τα δυο χέρια.

Η κατάσταση όπως έχει σχηματιστεί σήμερα αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Κύπρο να αναζητήσει και να πετύχει τέτοιες συνεργασίες που να την θωρακίζουν έναντι των κινδύνων που απειλούν και την ίδια και τις προοπτικές στο ενεργειακό τομέα και που εγγυόνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το μέλλον.

  • Να ξεφύγει δηλαδή η Κύπρος από τα προβλήματα που προκαλεί η έως σήμερα πρακτική της, τα αδιέξοδα της απειρίας, η απουσία μακρόχρονου και καθολικά δεσμευτικού σχεδιασμού και τις στενωπούς που δημιουργεί η Τουρκική προκλητικότητα, όπως συμβαίνει -δυστυχώς και με τη συνειδητή ή μη συμμετοχή του ΟΗΕ- με την προσπάθεια διασύνδεσης του ενεργειακού με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Η χρονική συγκυρία ευνοεί τέτοιες ευφάνταστες κινήσεις εκ μέρους της Κύπρου. Η διπλωματία που αναπτύχθηκε τον τελευταίο καιρό, επίσης ευνοεί την αξιοποίηση αυτού του παράθυρου ευκαιρίας. Οι ανάγκες για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων, επίσης συνδράμουν ευνοϊκά προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα καθώς από μέρους της Τουρκίας δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για μια εξευμενιστική διάθεση διευθέτησης των αυξανόμενων διαφορών της με τη Δύση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το παιγνιδάκι του Αβέρωφ με τον Σημίτη: Στόχος τους η επαναφορά του ρατσιστικού σχεδίου Ανάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: