Ξαφνική παρέμβαση Μ. Γλέζου, ζητά συγνώμη για συνέργεια σε ψευδαίσθηση…




Οξύνονται τα πνεύματα τις τελευταίες ώρες, καθώς ενώ μέχρι το βράδυ και με αφορμή τη σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου δινόταν η αίσθηση ότι δίνεται χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία, παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών όπως οι υπουργοί Λαφαζάνης και Κατρούγκαλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, κυρίως όμως η παρέμβαση του Μανόλη Γλέζου ανατρέπει τα δεδομένα και προκαλεί σοβαρούς «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην περίπτωση Γλέζου ιδιαίτερα, δημιουργείται «πόλος συσπείρωσης διαφωνούντων» από μια εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής Αριστεράς, γύρω από τον οποίο μπορούν να συσπειρωθούν «αντιφρονούντες», διαταράσσοντας τη «νευρική ηρεμία» που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εν όψει της παράδοσης του κρίσιμου εγγράφου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, με το περιεχόμενο του οποίου να έχει τη δυναμική να προκαλέσει ακόμα σοβαρότερες αντιδράσεις..

Η πιο σημαντική παρέμβαση στις εξελίξεις ήρθε από την πλευρά του ιστορικού στελέχους της ελληνικής Αριστεράς και Ευρωβουλευτή, Μανόλη Γλέζου, ο οποίος με ανακοίνωσή του, καταφέρθηκε εναντίον της συμφωνίας, ζητώντας συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τη «συνέργειά του» σε μια προεκλογική «ψευδαίσθηση».

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα «Κίνηση Ενεργοί Πολίτες» ο κ. Γλέζος επιτίθεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στη συμφωνία και καταγράφει τη διαφωνία του με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει «συγνώμη» από τους πολίτες διότι «συνέργησε» σε μια «ψευδαίσθηση», καλώντας σε αντίδραση τα στελέχη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επίμαχο άρθρο έχει ως εξής:

«Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.

Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015. Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.

Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας. Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.

Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα.

Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ’ αυτή την ψευδαίσθηση.

Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό. Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε. Πριν απ’ όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.

Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις. Κατ’ αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.

Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης».

Το μήνυμα Γλέζου είναι περισσότερο από σαφές. Η κυβέρνηση απάντησε σε χαμηλούς τόνους, προσπαθώντας να εκτονώσει το δυνητικά εκρηκτικό ζήτημα, μέσω «κυβερνητικών κύκλων», οι οποίοι προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού».

Λάδι στη φωτιά όμως ρίχνουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και τα προαναφερθέντα κυβερνητικά στελέχη. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δίνει συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», δηλώνοντας ότι δεν θα… «βρικολακιάσουν Τρόικα και Μνημόνια», δεν υπάρξει απόκλιση από το προεκλογικό πρόγραμμα, δεν θα γίνει όμηρος σχεδιασμών και μεθοδεύσεων και πως «δεν πρέπει και δεν θα εκβιαστεί… Δεν πρόκειται να γίνει δεύτερη Κύπρος. Δεν μπορεί και δεν θα ακυρώσει τη λαϊκή αγωνιστική βούληση».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίο, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο MEGA, αποκάλεσε τη συμφωνία ως «προσύμφωνο χωρίς δεσμευτικότητα με πολλές δεσμεύσεις, πολύ σαφείς για την ελληνική πλευρά και πολλές επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών»!

Εστίασε την κριτική του στα σημεία του κειμένου που αναφέρονται στο ζήτημα του χρέους, την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και όρο για τα 11 δισ. ευρώ, τον οποίον χαρακτήρισε ως «προσβλητικό», όπως τον χαρακτήρισε, τα οποία «ούτε καν λογιστικά δεν θα είναι εδώ πλέον». Αν αφού τα χρήματα δεν θα υφίστανται ούτε καν ως λογιστική καταγραφή. Παρότι έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τον χειρισμό του θέματος στο Eurogroup, εκτίμησε ότι οι όροι της συμφωνίας είναι σε βάρος της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, μιλώντας για μίσος, μισαλλοδοξία και τιμωρητική διάθεση των δανειστών, κυρίως όμως της γερμανικής πλευράς, κατηγόρησε τους εταίρους ότι εμμένουν στην «εσωτερική υποτίμηση» και δήλωσε πως εάν «υλοποιηθεί κατά το γράμμα και τη σκληρότητά του αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα». Εν κατακλείδι, απέρριψε το ενδεχόμενο να παραμείνουν στο τελικό κείμενο φράσεις όπως, «οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευση για τήρηση οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους στο ακέραιο και εγκαίρως», τις οποίες αποκάλεσε «εκβιαστικές».

Ακόμα πιο σαφής στην τοποθέτησή του στον ΣΚΑΪ, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος απείλησε ευθέως με αποχώρηση (παραίτηση), εάν υπαναχωρήσει η κυβέρνηση σε όσα ο ίδιος θεωρεί αδιαπραγμάτευτα, αποκαλώντας την έκβαση της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, ως «συμφωνία εκεχειρίας».

Διέκρινε όμως και θετικά σημεία προόδου, δηλώνοντας ότι η Αθήνα θα προχωρά ανεξάρτητα από τους δανειστές στον πολιτικό σχεδιασμό της, κάνοντας λόγο για την ακύρωση των «αντισυνταγματικών απολύσεων» δημοσίων υπαλλήλων και ακύρωση της μείωσης των συντάξεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: