Καταθλιπτικές προβλέψεις για την παγκόσμια Οικονομία: Πιθανή η ύφεση το 2019 λέει ο Krugman




Τους φόβους του για πιθανή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία το 2019, εξέφρασε χθες ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, στη World Government Summit στο Ντουμπάι, αναφέρει o δημοσιογράφος Sam Meredith στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Krugman expects to see a global recession this year, warns ‘we don’t have an effective response’.

Οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την προοπτική μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης τους επόμενους μήνες, με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας να αποτελεί πρόκληση για την επιχειρηματικότητα και το καταναλωτικό κλίμα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, καθώς και κάποια παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ, συμφωνούν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν κάποια ελπίδα για μια «ομαλή προσγείωση» (soft landing) και όχι μια οριστική ύφεση.

Ερωτηθείς εάν οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν ύφεση τους ερχόμενους μήνες, ο Krugman απάντησε: «Νομίζω ότι υπάρχει μια αρκετά καλή πιθανότητα ότι θα εισέλθουμε σε ύφεση στα τέλη του τρέχοντος έτους (ή) το επόμενο έτος».

Ο Krugman υπογράμμισε ότι είναι απίθανο να είναι μόνο ένα «μεγάλο γεγονός» που θα προκαλέσει οικονομική ύφεση. Αντ’ αυτού, μια σειρά οικονομικών ανοιγμάτων θα αυξήσει την πιθανότητα επιβράδυνσης. Τόνισε επίσης ότι το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας του Προέδρου Donald Trump μέσω μείωσης των φορολογικών εσόδων αποτελεί έναν τομέα ανησυχίας, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικό».

Αναφερόμενος σε μια ευρεία έλλειψη ετοιμότητας μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οKrugman δήλωσε: «Η κύρια ανησυχία ήταν πάντα ότι δεν έχουμε μια αποτελεσματική απάντηση όταν η οικονομία επιβραδύνεται». Αυτή τη στιγμή, πολύ κοντά στην ύφεση είναι η ευρωζώνη»,πρόσθεσε. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε αισθητά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2019 και το 2020. Η Επιτροπή ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος στο 1,3% από 1,9% το 2018 και αναμένεται να ανακάμψει το 2020 σε 1,6%.

Οι εκτιμήσεις ήταν αισθητά λιγότερο αισιόδοξες από τις προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο, όταν οι Βρυξέλλες ανέμεναν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί γύρω στο 1,9% φέτος και στο 1,7% το 2020. Τα νέα επιτείνουν τους φόβους ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Κοντά στο τελικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας: Οδεύουν προς συμφωνία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: