Ο Ερντογάν επικαλείται την Κύπρο για να δείξει αποφασιστικότητα: Τα ψέματα του Σουλτάνου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κάτω από την πίεση που αισθάνεται από τις αμερικανικές κινήσεις και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλέστηκε την Κύπρο για να δείξει την… αποφασιστικότητά του να μην υποκύψει στις πιέσεις της Ουάσινγκτον.

Η περίπτωση της Κύπρου ενίοτε χρησιμοποιείται από την Άγκυρα για να επικαλείται «επιτυχίες». Στο άρθρο του, στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times», ισχυρίσθηκε πως «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους, παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον». Οι δύο ισχυρισμοί του δεν μπορούν να αντέξουν στην ιστορική αλήθεια.

  • Το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ εντασσόταν στον σχεδιασμό για διχοτόμηση της Κύπρου. Η Τουρκία γνώριζε τα σχέδια του στρατιωτικού καθεστώτος της Αθήνας και δεν είναι τυχαίο πως μέχρι να επικρατήσει το πραξικόπημα τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνονταν προς τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Θέμα σφαγής των Τουρκοκυπρίων δεν υπήρξε. Οι πραξικοπηματίες στόχευαν τον «εσωτερικό ελληνοκυπριακό εχθρό», ενώ υπήρχε κανάλι επικοινωνίας με την Άγκυρα. Ενδεχομένως και μέσω τρίτων, όπως ήταν οι Αμερικανοί.
  • Δεν ισχύει ούτε ο ισχυρισμός Ερντογάν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αντιρρήσεις το 1974 για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Πλειάδα εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνουν πως οι Αμερικανοί την περίοδο εκείνη είχαν δύο στόχους, κατά τη διαχείριση της «κυπριακής κρίσης».

  • Να αποτραπεί πόλεμος Ελλάδος και Τουρκίας, που ενδεχομένως να προκαλείτο από την τουρκική εισβολή. Ήθελαν, δηλαδή, να μην υπάρξει ελληνική αντίδραση στην εισβολή. Ο απεσταλμένος του Χένρι Κίσιγκερ, Σίσκο, είχε ως βασική εντολή να αποτρέψει ελλαδοτουρκικό πόλεμο και ο στόχος επιτεύχθηκε.
  • Ο δεύτερος στόχος, που συνδεόταν με τον Ψυχρό Πόλεμο, ήταν η αποτροπή οποιασδήποτε σοβιετικής ανάμιξης.

Οι Αμερικανοί είχαν καταγράψει αναφορά Σοβιετικού διπλωμάτη, σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα θα έστελνε στρατεύματα προς υποστήριξη της Κύπρου. Ο Κίσιγκερ διερεύνησε προσωπικά την πληροφορία και οι Σοβιετικοί τη διέψευσαν.

Όταν στις 17 Ιουλίου ο τότε διευθυντής της CΙΑ Γουίλιαμ Κόλμπι,  ενημερώνοντας τον Κίσιγκερ για τις τουρκικές κινήσεις τού ανέφερε πως πιθανός στόχος ήταν να πραγματοποιήσουν εισβολή στη βόρεια Κύπρο για δημιουργία θύλακα, ο τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τα είχε με τους συνεργάτες του επειδή δεν είχαν ετοιμάσει τηλεγράφημα για να ενημερώσουν την Άγκυρα ότι γνωρίζουν και κατανοούν τις ανησυχίες της για τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο.

Ο Κίσιγκερ σε σύσκεψη με συνεργάτες του, μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης της εισβολής, εξήγησε τη σημασία που είχαν Ελλάδα και Τουρκία για τις ΗΠΑ. Έσπευσε δε να αναφέρει πως «δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις εκείνων που θέλουν να στραφούμε τώρα κατά της Τουρκίας. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ήθελαν να ταπεινώσουμε την Ελλάδα. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Τουρκία θα βγει από αυτή την κρίση με ενισχυμένη τη θέση της στην Κύπρο».

Σύμφωνα με κείμενο του Μιχάλη Ιγνατίου, στις 13 Αυγούστου του 1974, στα γραφεία της CIA, σχεδιάστηκε ο χάρτης που έδειχνε την Κύπρο διχοτομημένη. Ο χάρτης παρουσίαζε την Κύπρο πώς θα ήταν με το πέρας της δεύτερης φάσης της εισβολής. Στις 14 Αυγούστου του 1974, οι Τούρκοι ξεκίνησαν τη δεύτερη φάση της εισβολής.

Ο χάρτης παρουσιάζεται ως έργο μίας ομάδας διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παραδόθηκε στον Χένρι Κίσιγκερ, ο οποίος ήθελε να γνωρίζει πού θα σταματούσαν οι Τούρκοι και πώς θα συγκρατούσε την Ελλάδα να μην εισέλθει στη γενίκευση της σύρραξης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Σε απελπισία ο Ερντογάν: Νομίζει ότι εκβιάζει τον Τραμπ, υπονοεί ότι θα συμμαχήσει με τον Πούτιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: