Απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επιθυμούν Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης




Την ελπίδα η αποστολή απεσταλμένου εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ να γίνει άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να δώσει τέτοια αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος προέβη σε δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ύστερα από διευρυμένες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες κάλυψαν το Κυπριακό, την κατάσταση στην Τουρκία, τα ευρωτουρκικά, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα καθώς και τις κοινές δράσεις Λευκωσίας – Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα για το πώς θα προχωρήσουμε, λέγοντας ότι ποτέ δεν είναι τυπικές οι συζητήσεις που γίνονται στο ΥΠΕΞ και μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Είπε επίσης ότι περαιτέρω συζήτηση θα γίνει κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης αύριο, μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ερωτηθείς ο κ. Χριστοδουλίδης σε σχέση με τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για το Πλαίσιο Γκουτέρες, είπε ότι η αποστολή απεσταλμένου από πλευράς ΓΓ του ΟΗΕ, δίνει μια καλή ευκαιρία για να τοποθετηθούν όλα τα μέρη επί αυτού.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την απόφαση του ΓΓ να αναθέσει σε μια προσωπικότητα να επισκεφθεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, για να διερευνήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, έχοντας ως βάσει, πέραν των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και το πλαίσιο του ΓΓ όπως διαμορφώθηκε στο Κρανς Μοντάνα.

“Η απόφαση του ΓΓ, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις, αποτελεί αποτέλεσμα και δικών μας ενεργειών και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα δώσουν μια νέα ώθηση στην διαδικασία, και κατ’ επέκταση θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την συνέχεια. Ευχή και επιθυμία μας είναι όπως τα αποτελέσματα της εν λόγω αποστολής οδηγήσουν σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο, η δική μας προσέγγιση είναι πως η αποστολή της προσωπικότητας που θα επιλέξει ο ΓΓ πραγματοποιηθεί αμέσως και χωρίς τους όποιους όρους και τις όποιες προϋποθέσεις”, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί αναφορικά με το Πλαίσιο Γκουντέρες και κατά πόσο γίνεται διαστρέβλωση των προνοιών του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι το Πλαίσιο Γκουντέρες ήταν ξεκάθαρο και ένα ήταν, όπως διαμορφώθηκε στο Κρανς Μοντάνα.

“Ακούμε κατ’ επανάληψη τις τελευταίες μέρες διάφορες δηλώσεις. Εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο περί του Πλαισίου Γκουντέρες. Είναι ξεκάθαρο, τα Ηνωμένα Έθνη το γνωρίζουν, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας το γνωρίζει πολύ καλά και υπάρχει εδώ μια πολύ καλή ευκαιρία με την απόφαση του ΓΓ, να αποστείλει κάποιον σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να τοποθετηθούν ξεκάθαρα επί του Πλαισίου. Εμείς έχουμε ζητήσει η αποστολή να γίνει αμέσως, το συντομότερο δυνατό και την ίδια στιγμή χωρίς τις όποιες προϋποθέσεις ή όρους από τον οποιονδήποτε. Άρα όποιος επιθυμεί πραγματικά να δούμε πώς δημιουργούνται οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα και να καλωσορίσει την απόφαση του ΓΓ, αλλά και να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο πώς διαμορφώθηκε και τι περιλαμβάνει το Πλαίσιο Γκουντέρες”, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε σχέση με την ίδια ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί αναφορικά με το Πλαίσιο Γκουντέρες και κατά πόσο επιχειρείται διαστρέβλωση των προνοιών του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως αυτό έχει απαντηθεί τόσο από την ιστορία όσο και από όλες τις πλευρές.

“Είμαι αυτός που σχολίασε επί μακρόν εκείνο το βράδυ τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα, όπως έκανε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πριν τινάξουν οι τρίτες πλευρές τη συζήτηση στον αέρα. Ο κ. Γκουντέρες προσπάθησε να συνοψίσει τη συζήτηση στη βάση και των αρχών του ΟΗΕ ότι δεν μπορούν τρίτα κράτη να παρεμβαίνουν σε κράτη μέλη του ΟΗΕ, ότι αυτά είναι ξεπερασμένα, αντιδημοκρατικά, ενάντια στο διεθνές δίκαιο ‘δικαιώματα’, ότι πρέπει να αποσυρθούν τα παράνομα στρατεύματα της Τουρκίας για αυτό που υπολείπεται από τη συμμαχία θα πρέπει να το δουν οι ηγέτες σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση και όχι οι Υπουργοί Εξωτερικών, δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης και οι Πρωθυπουργοί των δύο κρατών και ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων πρέπει να καταργηθεί”, δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, επισημαίνοντας πως σύμφωνα και με την φετινή Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία που άρχισε να συζητείται σε επίπεδο Βρυξελλών, η χώρα απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την ΕΕ.

“Σημειώνουμε την χθεσινή δήλωση του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον στόχο της ΕΕ. Ως Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμούμε την ύπαρξη προόδου στις σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρας και ευελπιστούμε ότι η δήλωση του Τούρκου Προέδρου θα μετουσιωθεί και σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Μια εξέλιξη που προϋποθέτει ότι η Τουρκιά θα προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ως υποψήφιο κράτος έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι από το 2005 όταν άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας, η Τουρκία δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, μεταξύ αυτών, την ομαλοποίηση των σχέσεων της με όλα τα κράτη μέλη, την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την συνδρομή της -το πιο σημαντικό-, με ουσιαστικό τρόπο, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Κοτζιά αξιολογήθηκαν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των Τριμερών Διασκέψεων.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης τους σε συγκεκριμένους τομείς που άπτονται ευρύτερα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορούν οι εν λόγω συναντήσεις, από την μια να διευρυνθούν θεματικά σε συγκεκριμένους τομείς με ομονοούντα κράτη από την περιοχή, όπως επίσης κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και πώς μπορεί να υπάρξει μια πιο θεσμική διασύνδεση αυτών των συναντήσεων, κάτι που αναπόφευκτα θα έχει προστιθέμενη αξία, ανάμεσα σε άλλα, και στην αποτελεσματικότητά τους αλλά και στον σχεδιασμό τους.

“Σύντομα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις και προς τις δυο αυτές κατευθύνσεις”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις Τριμερείς Διασκέψεις, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων και για τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και πώς, μέσα από την προσέγγιση και τις δράσεις, οι δύο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο, είτε σε περιφερειακό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στις αρχικές του τοποθετήσεις ο Έλληνας ΥΠΕΞ αφού εξέφρασε τη μεγάλη τιμή, συγκίνηση και χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο, ανέφερε ότι με τον ομόλογό του έκαναν πολλές σκέψεις πώς να ανοίξουμε καινούργιους τρόπους και να προχωρήσουμε.
“Σήμερα δεν είχαμε μια τυπική συζήτηση -ποτέ δεν έχουμε. Σήμερα κάναμε μια τολμηρή συζήτηση για να κάνουμε τολμηρά βήματα. Άκουσα με προσοχή μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση της κυπριακής πλευράς για το πώς να ενισχύσουμε και να ενεργοποιήσουμε τις τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή, με δημιουργικό πνεύμα τις έχει διατυπώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς είμαστε ανοικτοί και σύμφωνοι στη βασική σκέψη που υπήρχε”, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Συμπλήρωσε πως συζητήθηκαν οι τριμερείς διασκέψεις και οι πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, έγινε ανταλλαγή απόψεων για πώς θα μπορούσε να ενσωματωθεί και η Κύπρος σε αυτές τις γεωγραφικές διασυνδέσεις και συνεργασίες.

«Κάναμε συζήτηση για τα πολλά περιφερειακά ζητήματα. Έχω δηλώσει στην Αθήνα και θέλω να το επαναλάβω, ότι με ανησυχεί το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης καθ’ αυτό, που δυσκολεύει την επιστροφή των προσφύγων, διότι τους αμφισβητεί ουσιαστικά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς σε σπίτια, κατοικίες, οικόπεδα και επιχειρήσεις και αυτό δεν πρέπει η ΕΕ να το αποδεχτεί», είπε.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν τα θέματα της ενέργειας σημειώνοντας πως οι περιοχές μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν αναβαθμιστεί και με τις μεγάλες προόδους που έχει κάνει η Κύπρος στον τομέα της ενέργειας.

Επιπλέον, έγινε ανασκόπηση της σταθερότητας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι είναι ένα από τα πιο θεμελιακά ζητήματα που απασχολούν Αθήνα και Λευκωσία, ειδικά σε μια περιοχή που είναι γεμάτη αστάθεια, πολέμους, με εκατομμύρια ανθρώπων σε αδιέξοδο,είναι το πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουν οι δύο χώρες,δυο τρομερά σταθερές και βαθιά δημοκρατικές χώρες, όπως επεσήμανε, στη σταθερότητα αυτής της περιοχής και να συμβάλουν με μοχλό τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, για μια πιο `ορθή’, πιο ανθρώπινη και δημοκρατική προσέγγιση αυτών των προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, συζητήθηκαν και οι σχέσεις με την Τουρκία , προσθέτοντας ότι είναι γνωστό ότι η Ελλάδα πάντα ονειρεύεται και ελπίζει σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, γιατί θα σήμαινε μια Τουρκία χωρίς κατοχή ξένων εδαφών, μια Τουρκία που δεν θα επιζητεί να δίνει εγγυήσεις και να έχει παρεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες, μια Τουρκία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, που δεν θα επεμβαίνει όπως στο Αφρίν σε τρίτες χώρες.

“Άρα μια Τουρκία ευρωπαϊκή, με την οποία θα έχουμε φυσιολογικές σχέσεις και φυσιολογικά σύνορα. Αν ο ένας στόχος μας είναι η Κύπρος ως κανονικό κράτος, ο άλλος, πιο δύσκολος στόχος είναι οι φυσιολογικές σχέσεις. Αυτό πορευόμαστε μαζί, και συζητήσαμε τρόπους και δρόμους για να επηρεάσουμε περισσότερο τους παίχτες -με την έννοια των διεθνών σχέσεων- που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία”, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε σχετικά με την ενέργεια της Τουρκίας να καταθέσει χάρτες οριοθέτησης τη ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της αγνοώντας τις περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, και απάντησε ότι “η Τουρκία έχει καταθέσει μια απάντηση σε εμάς στον ΟΗΕ και την περιφέρει όπου δει”.

“Είναι λανθασμένες τοποθετήσεις, αλλά η Τουρκία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να νομιμοποιήσει τα παράνομα αιτήματά της, γιατί όπως έχω πει προσπαθεί να κάνει νομιμοφανείς τις κινήσεις της. Αλλά το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε τέτοια σχέδια”, ανέφερε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι “οι όποιες αποφάσεις γίνονται σε σχέση με την υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου, της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας το 1982 και δεν προκύπτει η όποια ανησυχία από τέτοιες επιστολές ή δηλώσεις γίνονται από τουρκικής πλευράς”.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/05/2018 15:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: