«Θεϊκοί Διάλογοι»: μια μικρή, αλλά μεγαλειώδης έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης




«Μικρή αλλά μεγαλειώδη» χαρακτηρίζει ο καθηγητής αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης, την έκθεση που εγκαινιάζει σήμερα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με έκθεμα- αστέρι το περίφημο αγγείο Φρανσουά (Francois) που για πρώτη φορά βγαίνει από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας.

Γνωστός και ως Κρατήρας του Εργότιμου και του Κλειτία, ο «βασιλιάς των κρατήρων», για τον οποίο έχουν πει ότι «αν όλα τα αγγεία της αρχαίας ελληνικής τέχνης χάνονταν και σωζόταν μόνον αυτό, θα ήταν ικανό να μιλήσει για την εποχή του, να διδάξει για τον δημιουργό και τους σύγχρονούς τους, να δώσει ταυτότητα στην αρχαία ελληνική μυθολογία» γίνεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επίκεντρο μιας σύγχρονης εικαστικής συνομιλίας με τα μινιμαλιστικά και άκρως σημειολογικά έργα του Σάι Τόουμλι (Cy Twombly).

Ο Αμερικανός ζωγράφος Τόουμλι (1928-2011) εμπνεύστηκε από τους αρχαίους μύθους και τους κωδικοποίησε σε τέχνη εξπρεσιονιστική, χειρονομιακή, γραφιστική. Τα μεγάλης κλίμακας έργα του έρχονται επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και μάλιστα λίγο μετά την πρώτη αναδρομική έκθεσή του, που οργανώθηκε από το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε επτά ενότητες, με 27 σχέδια και γλυπτά του Σάι Τόουμλι, δίπλα σε δώδεκα έργα της αρχαιότητας. Το στήσιμό της αναδεικνύει τον πρωτότυπο διάλογο μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της σύγχρονης τέχνης.

N.Δομνάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: