«Κυκλαδική κοινωνία 5.000 χρόνια πριν»: Έκθεση που ανοίγει παράθυρο στη χαμένη πραγματικότητα




Mητέρα με παιδί, γυναίκα με διογκωμένη κοιλιά σε εγκυμοσύνη, γυναίκα λεχώνα, στεατοπυγική γυναικεία μορφή. Θραύσματα από συμπλέγματα αγκαλιασμένων μορφών, η ανάγκη μιας μικρής κοινωνίας για γονιμότητα και οικογένεια. Μία πλάκα με επίκρουστη παράσταση, ενδεχομένως ηλιοαστρικού συμβόλου.

Η έκθεση «Κυκλαδική κοινωνία 5.000 χρόνια πριν» με επίκεντρο τον άνθρωπο, ανοίγει ένα παράθυρο στον χωροχρόνο στα κυκλαδονήσια των μικρών οικισμών -μόλις 10 έως 13 στρεμμάτων γης- και των πρωτοπόρων θαλασσοπόρων. Κι εφόσον δεν υπάρχουν τεκμήρια γραφής για την Πρωτοκυκλαδική περίοδο, παρά μόνον από μετεγενέστερους ιστορικούς τον 5ο αι. πΧ, η έκθεση δεν μπορεί παρά να είναι «ενσταντανέ μιας χαμένης πραγματικότητας» κατά τον Νίκο Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Λιτή, διδακτική, περιεκτική η προαναγγελθείσα έκθεση για τα τριαντάχρονα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που ανοίγει στις 9/12 για το κοινό, συνδυάζει αρχαιότητες από τα μουσεία των Κυκλάδων που προέρχονται από ανασκαφές, με εκθέματα της συλλογής του Μουσείου.

Συνολικά, 191 αρχαία αντικείμενα, προερχόμενα: από τη συλλογή του ίδιου του Μουσείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (98 έργα από τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου και Πάρου), καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

«Τα κυκλαδικά ειδώλια στη σημερινή τους μορφή, με την απλότητα και τα λιτά τους περιγράμματα, αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό, συνδέοντάς τα συχνά με έργα τέχνης μοντέρνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως ο Μοντιλιάνι, ο Μπρανκούζι, ο Ματίς, ο Πικασό κ.ά. Η πρωταρχική θεώρησή τους με μια αυστηρή τυπολογική παρουσίαση και η λαθρανασκαφική απόσπαση της πλειονότητας από την αρχαιολογική τους συνάφεια, στέρησε τους συσχετισμούς των αρχαιολογικών εκθεμάτων με τις πολιτισμικές εξελίξεις της κοινωνίας που τα παρήγαγε» τονίζει ο Ν. Σταμπολίδης.

Οι ενότητες της έκθεσης διαρθρώνονται γύρω από τους πυρήνες της κοινωνίας, τις ασχολίες, τις τέχνες και τεχνικές των κατοίκων των Κυκλάδων: την αγροτοκτηνοτροφία, όπως παριστούν ομοιώματα πτηνών, ζωόμορφα αγγεία, ζωόμορφα ειδώλια, παραστάσεις κυνηγιού και ψαριών. Τα εργαλεία και τέχνες με τον εξοπλισμό που είχαν στην διάθεσή τους οι τεχνίτες, για την παραγωγή έργων: όπως λίθινα πριονωτά εργαλεία, χάλκινους πελέκεις, μαχαίρια και τα τέχνεργα τους: πήλινα και μαρμάρινα αγγεία, αγγεία με αποτύπωμα ψάθας που αποδεικνύει την ενασχόληση των νησιωτών της 3ης χιλιετίας με την υφαντική, την καλαθοπλεκτική.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: