Το χαβά του το «Μπαρμπαρός» – Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται κοντά στον Ακάμα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιοχή δυτικά της Κύπρου, χωρίς να επηρεάζεται από τις όποιες προειδοποιήσεις της Λευκωσίας και τις «συνεννοήσεις», που έχουν επιτευχθεί πριν τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου με παρέμβαση των Αμερικανών.

Είναι σαφές πως το «Μπαρμπαρός» δεν πρόκειται να μετακινηθεί, καθώς πέραν από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, χρησιμοποιείται από τουρκικής πλευράς για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Άγκυρα φροντίζει να ενημερώνει κυβερνήσεις και εταιρείες πως πρόκειται για «αμφισβητούμενη περιοχή» και πως θα συνεχίσει τις δικές της έρευνες. Η ενημέρωση αυτή από πλευράς της Άγκυρας γίνεται προφανώς για να επηρεάσει τους σχεδιασμούς των τρίτων στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα σπεύδει να προετοιμάσει το έδαφος για νέες κινήσεις της. Τι μπορούν να είναι αυτές οι κινήσεις;

Καταρχάς το «Μπαρμπαρός» δεν πρόκειται να μετακινηθεί από την περιοχή όσο ισχύει η περίοδος που έχει δεσμεύσει την περιοχή για έρευνες. Υπενθυμίζεται πως η περιοχή δεσμεύθηκε από τις 27 Ιανουαρίου 2014 μέχρι την 13η Μαΐου τρέχοντος χρόνου. Οι συντεταγμένες που καταγράφει η NAVTEX καλύπτουν μια περιοχή δυτικά των ακτών της Κύπρου, κοντά στη χερσόνησο του Ακάμα και δυτικά της Πάφου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Ο έρευνες αυτές αποτελούν συνέχεια των παράνομων ερευνών που πραγματοποίησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα η Τουρκία και στην ανατολική πλευρά του νησιού επικαλύπτοντας τμήμα του Οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η παρουσία των τουρκικών πολεμικών δεν είναι συνεχής, όμως είναι αρκετή για να στείλει μηνύματα τόσο προς τη Λευκωσία όσο και προς τρίτους. Μια άλλη κίνηση, που αναμένεται ότι θα γίνει προσεχώς, είναι η παρουσία του ερευνητικού σκάφους στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία αμφισβητεί η Άγκυρα (4, 5, 6).

Οι τουρκικές κινήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου θα γίνονται  αναλόγως και της προόδου των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις εξελίξεις που θα επιτυγχάνονται στο πεδίο της ενέργειας. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως στόχος τους είναι να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο πεδίο της ενέργειας, ενώ θα συνεχίζεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩΝ

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, πλαισιούμενοι από τους συνεργάτες τους και στην παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Λίζας Μπατενχάιμ. Θα είναι η πρώτη συνάντηση μετά τα ταξίδια των δύο διαπραγματευτών – σε Άγκυρα του Ελληνοκύπριου και σε Αθήνα του Τουρκοκύπριου. Με βάση τα όσα συζητήθηκαν στην περασμένη συνάντησή τους, αναμένεται πως σήμερα θα εισέλθουν σε ζητήματα ουσίας του Κυπριακού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: