Ο Ολυμπιακός νίκησε 73-64 τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ: Απολαυστικός ο Πρίντεζης




Χωρίς να πιάσει υψηλή απόδοση ο Ολυμπιακός πήρε μία επαγγελματική νίκη στο ΣΕΦ και παρέμεινε σταθερά στη δεύτερη θέση της κατάταξης, όπου ισοβαθμεί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (υπερτερούν οι Ρώσοι).

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 73-64 της μαχητικότητα της Ζαλγκίρις Κάουνας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, για την 22η αγωνιστική της Euroleague, αύξησαν σε 16-6 το ρεκόρ τους, «κρατώντας» καλά στα χέρια τους το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ, και έδωσαν τέλος στο σερί των τριών νικών της ομάδας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (9-13).

Ποιος πρωτοστάτησε στο … sweep του Ολυμπιακού επί της Ζαλγκίρις στην κανονική περίοδο; Ο απολαυστικός Γιώργος Πρίντεζης (17π. με 3/4τρ. και 10ρ.), ο οποίος… μίλησε όποτε χρειάστηκε και μαζί με τον Ματ Λοτζέσκι (12π.) κάλυψαν τα κενά της «ερυθρόλευκης» επίθεσης. Εξαιρετική δουλειά κάτω από τα καλάθια από τον Νικόλα Μιλουτίνοφ (5ρ., 2κλ., 2μπλοκ), ενώ ο «άνευρος» απόψε Βασίλης Σπανούλης (11π.) σημείωσε τρία κομβικά τρίποντα, με το τελευταίο του να «σφραγίζει» την νίκη στο 39΄, όταν και έγραψε το 71-61.

Στον αντίποδα, οι Λιθουανοί, οι οποίοι πλέον βρίσκονται δύο νίκες μακριά από την οκτάδα, «πλήρωσαν» τα 11 λάθη και την αδυναμία τους να παραμείνουν και στο δεύτερο ημίχρονο κυρίαρχοι στον τομέα των ριμπάουντ, τη στιγμή που Λεκαβίτσιους (11π.) και Γιανκούνας (10π.) ήταν οι μοναδικοί… διψήφιοι της ομάδας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 35-35, 56-54, 73-64

Ο Ολυμπιακός «είδε» στο πρώτο δεκάλεπτο την Ζαλγκίρις Κάουνας να κυριαρχεί στα επιθετικά ριμπάουντ (5 έναντι 1 των «ερυθρόλευκων») και να μην μπορεί να αξιοποιήσει τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας του (4/8δ., 3/6τρ.). Οι Λιθουανοί βρήκαν τις δεύτερες ευκαιρίες στην επίθεση και μετέτρεψαν το παιχνίδι σε ντέρμπι, τη στιγμή που ο Πρίντεζης προσπαθούσε μάταια να εξασφαλίσει μία διαφορά για τους πρωταθλητές Ελλάδας (σημείωσε τους 10 από τους 19 πόντους του Ολυμπιακού στο α’ δεκ. με 2/2τρ.). Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, η λήξη της οποίας βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες (19-19). Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός περιόρισε τα επιθετικά ριμπάουντ της Ζαλγκίρις, έβγαλε κάποιες καλές άμυνες που απέφεραν 5 κλεψίματα, αλλά δεν κατάφερε να «αναχαιτίσει» τον γρήγορο ρυθμό, τον Λεκαβίτσιους και τις παγίδες των Λιθουανών στο post. Αποτέλεσμα αυτών ήταν το σκηνικό να μην αλλάξει και οι δύο ομάδες να πάρουν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο 35-35, μετά από τρίποντο του Σπανούλη με ταμπλό στην εκπνοή (σ.σ. η πρώτη εύστοχη προσπάθεια του αρχηγού του Ολυμπιακού).

Ο Ολυμπιακός μπήκε με περισσότερη ενέργεια στην τρίτη περίοδο, αλλά τα τρίποντα της Ζαλγκίρις τον έβαλαν και πάλι σε… περιπέτειες (41-45 στο 26΄). Ωστόσο, Πρίντεζης και Σπανούλης έδωσαν το έναυσμα της αντεπίθεσης από τα 6.75 (2 «κολλητά»), η «ερυθρόλευκη» άμυνα «έδεσε» και πάλι, ο Μιλουτίνοφ προσέφερε τα μέγιστα κάτω από τα καλάθια και οι πρωταθλητές Ελλάδας έτρεξαν επιμέρους σκορ 11-2 για το 52-47 στο 28΄. Ουότερς και Λοτζέσκι κράτησαν το προβάδισμα, αλλά ένα buzzer beater τρίποντο του Λεκαβίτσιους κράτησε «ζωντανή» την Ζαλγκίρις (56-54 στο 30΄). Στον… επίλογο της αναμέτρησης οι «ερυθρόλευκοι» βασίστηκαν στην καλά δομημένη άμυνα τους και με τον Λοτζέσκι να τρέχει ένα προσωπικό σερί 7-0 ο Ολυμπιακός ξέφυγε για πρώτη φορά με +7 (64-57 στο 34΄). Κάποιες λανθασμένες επιλογές στην άμυνα, έφεραν την Ζαλγκίρις και πάλι κοντά στην ανατροπή (64-61 στο 35΄), αλλά ο Πρίντεζης ήταν και πάλι εκεί για να κρατήσει το προβάδισμα, με τον Σπανούλη να παίρνει τη σκυτάλη από τα 6.75 και να «σφραγίζει» τη νίκη στο 39΄ (71-61).

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα (Ιταλία), Λοτερμόσερ (Γερμανία), Σίλβα (Πορτογαλία)

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 3 (1), Μπιρτς 8, Σπανούλης 11 (3), Ουότερς 8, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 5, Πρίντεζης 17 (3), Παπανικολάου 7 (1), , Μάντζαρης 2, Λοτζέσκι 12 (2).

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Πάνγκος 6 (2), Λεκαβίτσιους 11 (1), Βέστερμαν 9 (1), Σεϊμπούτις 2, Μότουμ 7 (1), Γιανκούνας 10, Μιλάκνις 5 (1), Λίμα 4, Καβαλιάουσκας 4, Ουλανόβας 6.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: