Η Αμερική σε ρυθμούς Ντόναλντ Τραμπ: Οι νικητές, τα ανοιχτά μέτωπα και ο ήρεμος Ομπάμα




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης 

Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική.
Ο βασιλιάς πέθανε, Ζήτω ο Βασιλιάς.
Αν προτιμάτε δημοκρατικά, η εποχή Ομπάμα τελείωσε. Η τραγική εποχή Τραμπ αρχίζει.
Αν προτιμάτε ρεπουμπλικανικά, η εποχή Τράμπ αρχίζει. Τέλος στον Ομπάμα και στην οκταετία των δημοκρατικών.

Παρασκευή 20η Ιανουαρίου 2017. Η ημέρα της 58ης Ορκωμοσίας Αμερικανού Προέδρου.

Μέρα που η οικογένεια του Ντόναλντ Τράμπ θα μνημονεύει για πάντα.

Η Παρασκευή 20η Ιανουαρίου, θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα της Ορκωμοσίας του 45ου Αμερικανού Προέδρου, εκλεγμένου με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κ. Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος μετά το ζεύγος Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, υποδέχεται τους  νέους ενοίκους στα πρόσωπα του 45ου Αμερικανού Προέδρου κ. Ντόναλντ Τραμπ, γόνου Γερμανού μετανάστη και της συζύγου Μελάνια Τραμπ από τη Σλοβενία.

Είναι γνωστό, πως η Αμερική είναι η χώρα που για εκατομμύρια μετανάστες ανά τον κόσμο, λογίζεται ως η χώρα της επαγγελίας, η χώρα που αν δεν πας πρέπει να πας αλλά και η χώρα που το ανέφικτο γίνεται εφικτό.

Το «American Dream», εφικτό για όποιον το ονειρευτεί και το κυνηγήσει, είτε πρόκειται για ένα εικοσιδύο ετών ελληνόπουλο Νιγηριανής καταγωγής από τα Σεπόλια, τον διεθνή μπασκετμπολίστα που ακούει στο όνομα Γιάννης Αντετοκούνμπο, είτε πρόκειται για γιο Ελληνίδας μετανάστριας από το Πλωμάρι της Λέσβου που ακούει στο όνομα Ρέινς – Ηρακλής Πρίμπους.

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο διεθνής μπασκετμπολίστας με την εθνική της χώρας μας, γόνος Νιγηριανών που ήρθαν ως μετανάστες στην πατρίδα μας, σήμερα «star» των Μιλγουόκι Μπακς, γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής που υπογράφει συμβόλαιο άνω των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που ψηφίζεται  και θα συμμετάσχει στην αρχική πεντάδα του All Star Game του NBA.

Ο κ. Ρεινς – Ηρακλής Πρίμπους, γόνος Ελληνίδας μετανάστριας από τη Λέσβο, εξαίρετο μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ορίζεται νέος Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου από τον 45ο εκλεγμένο Αμερικανό Πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Ρεινς – Ηρακλής Πρίμπους ήταν και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στην πολυπολιτισμική αμερικανική κοινωνία όπου τα πάντα είναι εφικτά δεν θεωρείται μη δημοκρατικό ή παράλογο να εκλεγεί Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος προέρχεται από τη μειοψηφία του εκλογικού αποτελέσματος εκλεγμένος από την πλειοψηφία του εκλεκτορικού κολλεγίου.

Το Αμερικανικό πολιτικό σύστημα πολυεπίπεδο, με αρκετές μορφές ψηφοφορίας με τους Αμερικανούς πολίτες να εκλέγουν εκπροσώπους σε Εθνικό, Πολιτειακό, Τοπικό επίπεδο.

Την Τρίτη 9η Νοεμβρίου, ο 45ος  Αμερικανός, πλέον, Πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κερδίζει στις Εθνικές Εκλογές την υποψήφια των δημοκρατικών για την προεδρία κα Χίλαρι Κλίντον, πρώην Υπουργό Εξωτερικών και σύζυγο του 42ου  Αμερικανού Προέδρου κ. Μπιλ Κλίντον.

Οι εκλογές θρίλερ της 9ης Νοεμβρίου με επικράτηση στην ουσία των Ρεπουμπλικάνων έναντι των Δημοκρατικών στο εκλεκτορικό κολλέγιο, αποτελούν προϊόν ενός σκηνικού – σχεδίου, καλά οργανωμένου, τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο και την ημέρα της ψηφοφορίας.

Το οργανωτικό σχέδιο πιστώνεται στην σοβαρή και πετυχημένη δουλειά του κ. Ρέινς – Ηρακλή Πρίμπους με δεδομένο τον έλεγχο του σώματος του εκλεκτορικού κολλεγίου παρά την ήττα στην κάλπη, αποτέλεσμα που οφείλεται στην επικράτηση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις λεγόμενες «swings» πολιτείες.

Είναι γνωστό, πως στις εκλογές και στην Αμερική μετράει το αποτέλεσμα, με τον κ. Ντόναλντ Τραμπ να ορκίζεται στην 58η Ορκωμοσία Αμερικανού Προέδρου, ως ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος.

Η συμβολή του κ. Πρίμπους στο εκλογικό αποτέλεσμα για την εκλογή του 45ου Αμερικανού προέδρου κ. Τράμπ, κρίνεται σημαντική.

Οι νικηφόρες για τους Ρεπουμπλικάνους εκλογές της 9ης Νοεμβρίου του 2016 , μπαίνουν σε ένα κλειστό αριθμό εκλογικών αναμετρήσεων, χαρακτηρίζονται ιστορικές, καθώς μόνο 4 ακόμα φορές στην ιστορία των Αμερικανικών εκλογών έχουμε ανάλογο αποτέλεσμα, δηλαδή την εκλογή προέδρου ο οποίος δεν έχει κερδίσει τη λαϊκή εντολή.

Ακριβώς ίδιο με τον τρόπο εκλογής του 45ου Αμερικανού Προέδρου κ. Ντόναλντ Τράμπ, είχε εκλεγεί ο 43ος Αμερικανός Πρόεδρος κ. Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, όπου ενώ ο δημοκρατικός Αντιπρόεδρος κ. Αλ Γκορ και υποψήφιος για το Προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2000 κερδίζει τις εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τους εκλέκτορες και εκλέγουν ως 43ο Πρόεδρο τον κ. Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

Μπορεί στις πρώτες μέρες μετά των εκλογών αλλά και τις επόμενες της ορκωμοσίας μέρες οι Αμερικανοί πολίτες να διαδήλωσαν ή να διαδηλώνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες ενάντια στον τρόπο ή την εκλογή Τραμπ, όμως αν το 2000 είχαν επικρατήσει και στο κολέγιο των εκλεκτόρων οι Δημοκρατικοί και την Προεδρία την κέρδιζε ο 45ος  Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Αλ Γκορ, ενδεχομένως δεν θα είχαμε ποτέ την ιστορική εκλογή του 44ου Αμερικανού και πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Στο επικοινωνιακό κομμάτι των Αμερικανικών εκλογών, το γενικό πρόσταγμα είχε ο εγκέφαλος – επικεφαλής της επικοινωνίας του κ. Ντόναλντ Τραμπ, επίσης  Ελληνοαμερικανός και επίσης Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Γιώργος Τζιτζίκος.

Ο κ. Γιώργος Τζιτζίκος ορίζεται από τον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τραμπ ως διευθυντής του Λευκού Οίκου.

Η επικοινωνιακή ομάδα των Ρεπουμπλικάνων, βλέποντας τις αδυναμίες του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κ. Τραμπ, θέλει να κερδίσει το εκλογικό παιχνίδι, διαμορφώνει μια επικοινωνιακή ατζέντα στα μέτρα του 45ου Αμερικανού Προέδρου, η οποία περιλαμβάνει μια ρητορική στα όρια του εθνικιστικού περιεχομένου με ταυτόχρονη ανύψωση του Αμερικανικού φρονήματος.

Ξενοφοβία, λαθρομετανάστες, υπόσχεση Τραμπ για χτίσιμο φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό, έμφαση και έκφραση αγανάκτησης για το εξαντλητικό ως προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις Σύστημα Υγείας του Ομπάμα, το «Obamacare», όπου πρόσβαση στο Εθνικό Αμερικανικό Σύστημα Υγείας έχουν όλοι, με ταυτόχρονη  υπερφορολόγηση των υψηλών Αμερικανικών στρωμάτων για την επιβίωση της μεταρρύθμισης στην υγειά, ζητήματα που προβλημάτισαν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους κατά την προεκλογική περίοδο.

Η επικοινωνιακή ομάδα των ρεπουμπλικάνων προσαρμόζει τη ρητορική Τράμπ μέσα και στο εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον που περιλαμβάνει πολέμους στη Μέση Ανατολή και στη Συρία με τον ISIS,  πραξικοπήματα, τρομοκρατικά ανά τον κόσμο χτυπήματα του ISIS, σχέσεις Αμερικής – Ρωσίας τεταμένες.

Το προσφυγικό στο δύσκολο Αιγαίο βρίσκεται σε έξαρση, η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεδομένη με την Αμερική έτοιμη όσο ποτέ να κοιτάξει την Αμερική.

Σε αυτή την ατζέντα της γεωπολιτικής σκακιέρας επενδύει η επικοινωνιακή ομάδα των Ρεπουμπλικάνων, χτίζοντας την ιδέα της ισχυρής κλειστής Αμερικής πάνω στο προφίλ του πολυεκατομμυριούχου πετυχημένου αλλά και εκκεντρικού επιχειρηματία κ. Ντόναλντ Τραμπ.

Τακτική όχι ξένη για τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, τον 19ο αιώνα είχαν επικρατήσει για 25 ολόκληρα χρόνια έναντι των Δημοκρατικών σε εκλογικές αναμετρήσεις εξαιτίας της υπεραύξησης των μεταναστών, ροών κυρίως από την Ιταλία και την Ιρλανδία, μετανάστες που έφθαναν τότε από την  Ευρώπη στην Αμερική, ώστε να κυνηγήσουν το «American Dream».

Καρμπόν με τις Αμερικανικές εκλογές του 2016 χαρακτηρίζονται και οι εκλογές που έγιναν εκατό χρόνια πριν, το 1920, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι επικρατούν χάρη στο εκλεκτορικό κολέγιο και στην τότε ύπαρξης της ξενοφοβίας των Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι αντιδρούσαν στις μεταναστευτικές από την Ευρώπη ροές, με τους Δημοκρατικούς να έχουν ως κεντρικό σύνθημα στην τότε προεκλογική περίοδο, την αναγκαιότητα και τη σημασία της ύπαρξης της Κοινωνίας των Εθνών.

Η πρώτη μορφή παγκοσμιοποίησης σε εποχές χωρίς διαδίκτυο, με υπέρμαχους της Κοινωνίας των Εθνών τους  Δημοκρατικούς Αμερικανούς και τον νεοφιλελεύθερο κόσμο. Πολέμιοι, οι φοβικοί – συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι καταφέρνουν να κερδίσουν τις εκλογές στο εκλεκτορικό κολέγιο.

Αν και οι Η.Π.Α., κινούνται σε γοργούς ρυθμούς, το ίδιο δεν συμβαίνει με τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος πρέπει να εμπεδώσει πως πλέον βρίσκεται στην εποχή του 45ου Αμερικανού Προέδρου κ. Ντόναλντ Τράμπ.

Ο 45ος Αμερικανός νεοκλεγής Πρόεδρος, έχοντας υπογράψει ήδη τα πρώτα διατάγματα, καλείται να βάλει και τη δική του σφραγίδα στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Στα πρώτα διατάγματα που υπογράφει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος κ. Τραμπ, περιλαμβάνεται η κατάργηση του Obamacare, αλλά και η αποχώρηση των Η.Π.Α. από τη Σύμπραξη της περιοχής του Ειρηνικού «ΤPP».

Με ενδιαφέρον περιμένει η διεθνής κοινότητα τις πολιτικές του 45ου Αμερικανού Προέδρου κ. Ντόναλντ Τραμπ, στα θέματα που αφορούν την προσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας, την κόντρα με την Κίνα, στο ψυχρό περιβάλλον των σχέσεων με τη Γερμανία της Μέρκελ, αλλά και τις αποφάσεις του Τραμπ για το προσφυγικό ζήτημα.

Πόλεμος κατά του ISIS, δημιουργία ή όχι ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, μεταφορά της Αμερικανικής Πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα – όπως ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί στους συγγενείς Εβραίους -, οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο από τους Ισλαμιστές, το πραξικόπημα της Τουρκίας και ο απρόβλεπτος σύμμαχος Ερντογάν με τα εκατομμύρια προσφύγων έτοιμα για μεταφορά στην Ευρώπη, αποτελούν θέματα πρώτης γραμμής που καλείται να χειριστεί ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ με την αμερικανική διπλωματία.

Στα δικά μας, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σχέσεις με αρκετά ζητήματα ανοιχτά, το ισχυρό ελληνοαμερικανικό λόμπι ελπίζει σε μια πιο δυνατή σχέση, εξαιτίας της παρουσίας των κ.κ. Ρέινς – Ηρακλή Πρίμπους, Γιώργου Τζιτζίκου και Γιώργου Παπαδόπουλου σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά την προεκλογική εκστρατεία του κ. Τράμπ στις επιτελικές σχέσεις του νέο οργανογράμματος στον Λευκό Οίκο.

Μη λησμονάμε, κυρίως μη ξεχνάμε, πως οι Ελληνοαμερικανοί στενοί συνεργάτες του 45ου Αμερικανού Προέδρου κ. Ντόναλντ Τραμπ, είναι Αμερικανοί πολίτες, έχουν ορκιστεί στο Αμερικανικό Σύνταγμα, πάνω από όλα κοιτούν τα Αμερικανικά συμφέροντα.

Το συγκεκριμένο κλίμα φάνηκε και στις εκδηλώσεις της ομογένειας στην Ουάσιγκτον όπου στη διοργάνωση δείπνου προεξέχοντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για τις εκδηλώσεις της 58ης  Ορκωμοσίας Αμερικανού Προέδρου, ο νέος Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ελληνοαμερικανός κ. Πρίμπους, για μια ακόμα φορά, δημόσια, προτίμησε να αναφερθεί στις ρίζες καταγωγής, με ειδική αναφορά στα ελληνορθόδοξα πιστεύω, παρά να μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες του.

Συγκινημένος, στο δείπνο προς τιμήν σημαντικών παραγόντων της ελληνικής ομογένειας, ο κ. Πρίμπους δηλώνει πως θέλει να γίνει πράξη το όνειρό του, όνειρο κατά το οποίο ο 45ος  Αμερικανός Πρόεδρος κ. Τράμπ επισκέπτεται το Φανάρι και κάθεται δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με λυμένα τα προβλήματα της ορθόδοξης εκκλησίας.

Η υψηλή θεοσεβούμενη ρητορική του Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Πρίμπους, δεν ξένισε τους προσκεκλημένους του δείπνου, όμως οι Έλληνες συμπατριώτες του, θα χαρούν το επόμενο διάστημα ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου να μπει στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε οικονομική κατάρρευση και την ανεργία σε έξαρση.

Προφανώς, ένα κάλεσμα από τον κ. Ρέινς – Ηρακλή Πρίμπους σε Αμερικανούς – Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα της κρίσης, θα χαρακτηριζόταν ως ένα χαρμόσυνο μήνυμα στους σκληρά δοκιμασμένους συμπατριώτες του.

Σχετικά με το άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά τον ελληνισμό και πρόκειται για την επίλυση του Κυπριακού και την έξοδο των Τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα, δυσοίωνα και εξαιρετικά δύσκολα τα μηνύματα μάλιστα σε περίοδο που έχουν φουντώσει στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις με στόχο τη λύση.

Πιο εύκολο να σηκωθεί ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς και να σταθεί δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ελληνοαμερικανούς επιτελάρχες του Λευκού Οίκου στο Φανάρι, κατά την εκεί επίσκεψη του 45ου Αμερικανού Προέδρου κ. Τραμπ, παρά να τερματιστεί η τουρκική κατοχή στο νησί της Αφροδίτης.

Από το 1974 έως σήμερα, κανένας Αμερικανός Πρόεδρος δεν κατάφερε να λύσει το Κυπριακό βάζοντας τέλος στη διχοτόμηση και στην Τουρκική κατοχή.

Θα το λύσει ο κ. Τραμπ ;

Την ώρα που η ανθρωπότητα βρίσκεται στην πρώτη εβδομάδα της προεδρίας Τραμπ, τον κόσμο σε «αναμμένα κάρβουνα» περιμένοντας να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου πλανητάρχη, ο πιο ήρεμος άνθρωπος στον πλανήτη ακούει στο όνομα Μπαράκ Ομπάμα.

Ο απερχόμενος 44ος Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα, έχει εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους πιο λαοφιλείς Αμερικανούς Προέδρους της ιστορίας, πετυχημένος, έχοντας ήδη γραφτεί στην Παγκόσμια Ιστορία ως ο πρώτος αφροαμερικανός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα είναι σε τέτοια επίπεδα και εξαιτίας της πρωτιάς ως ο πρώτος αφροαμερικανός Πρόεδρος, σίγουρα θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης και ψηφοφορίας για το αν η προτομή Ομπάμα, θα πρέπει να βρίσκεται στο όρος Ράσμορ της Νότιας Ντακότα κοιτάζοντας από ψηλά την Αμερική, παρέα με τις προτομές των Προέδρων Τζορτζ Ουάσινγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Θεόδωρο Ρούσβελτ και Αβραάμ Λίνκολν.

Δεν γνωρίζω αν ο απερχόμενος 44ος  Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα θα δει την προτομή του στο όρος Ράσμορ, σίγουρα όμως θα απολαύσει με περισσότερο χρόνο και μακριά από τα σκληρά καθήκοντα του Προεδρικού πρωτοκόλλου την γυναίκα του Μισέλ και τις δύο του κόρες.

Ενδεχομένως η οικογένεια Ομπάμα να έρθει οικογενειακά και στην Ελλάδα, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε πρόσφατα στους Έλληνες από την Αθήνα, με τους Ομπάμα να φωτογραφίζονται οικογενειακώς στην Ακρόπολη, από το καινούργιο iPhone του απερχόμενου Προέδρου, κινητό κατασκευασμένο στην Κίνα της Αμερικανικής εταιρείας Apple.

Η εποχή Ομπάμα, δυστυχώς ή ευτυχώς τελείωσε, η οικουμένη από την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου έχει περάσει ευτυχώς ή δυστυχώς στην εποχή Ντόναλντ Τραμπ.

Για τους Αμερικανούς πολίτες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κυρίες και κύριοι, η εποχή του Ντόναλντ Τραμπ μόλις άρχισε.

  • Δημοσιογράφος, Πολιτικός Αναλυτής
  • [email protected]
  • Τwitter: TsilogiannisAnd
  • Facebook: Tsilogiannis Andreas

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: