«Ο Οίκος της Φαίδρας»: Όταν η μεγάλη τέχνη μπαίνει σε ένα μικρό σπίτι * Αφροδίτη, Άδωνις, Ιππόλυτος, σε υπέροχα διατηρημένα φρέσκο που μόλις ανακαλύφθηκαν στην Πομπηϊα [photos, video]

Μέρος των αρχαιολογικών ευρημάτων στον “Οίκο της Φαίδρας” στην Πομπηϊα. Screenshot via YouTube@Pompei/




Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πομπηία έφερε στο φως ένα πλουσιοπάροχα διακοσμημένο αλλά ασυνήθιστα μικρό οίκημα με εξαιρετικά διατηρημένες τοιχογραφίες.

Οι Άγγλοι θα τα ονόμαζαν “ Tiny House ”: μικρό αυτόνομο σπίτι, μικρό σε μέγεθος αλλά στην προκειμένη περίπτωση, με εξαιρετικά εκλεπτυσμένη διακόσμηση.

Αυτή είναι η περίπτωση μιας από τις πιο πρόσφατες οικιστικές μονάδες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των ερευνών που διεξάγονται στο εργοτάξιο του Insula dei casti Amanti, στην κεντρική συνοικία της αρχαίας πόλης της Πομπηίας, κατά μήκος της Via dell’Abbondanza.

Ένα σπίτι με περιορισμένο χώρο, χωρίς το παραδοσιακό αίθριο. Μια ιδιαιτερότητα δεδομένου ότι, παρά το μικρό μέγεθος της κατοικίας, δεν θα ήταν αδύνατο να εισαχθεί ένα μικρό αίθριο με την κλασική λεκάνη (impluvium) για τη συλλογή όμβριων υδάτων, τυπική στην αρχιτεκτονική των πλούσιων κατοικιών της Πομπηίας, και που αντί αυτού σε αυτήν την περίπτωση απουσιάζει. 

Μια επιλογή που πιθανότατα σχετίζεται με τις αλλαγές που πέρασε η ρωμαϊκή κοινωνία, και η κοινωνία της Πομπηίας ειδικότερα, κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. και τις οποίες αυτή η ανακάλυψη μας επιτρέπει να μελετήσουμε και να διερευνήσουμε περαιτέρω.

Το σπίτι είναι εντυπωσιακό για το υψηλό επίπεδο τοιχογραφιών.

Χάρη στην ανακάλυψη μιας καλοδιατηρημένης τοιχογραφίας, που αντιπροσωπεύει τον μύθο του Ιππόλυτου και της Φαίδρας , ονομάστηκε προσωρινά Οίκος της Φαίδρας.

Τα δύο δωμάτια που βρίσκονται υπό έρευνα βρίσκονται στο πίσω μέρος του σπιτιού.

Στην πρώτη αίθουσα, εκτός από τη μυθολογική εικόνα με τον Ιππόλυτο και τη Φαίδρα , οι τοίχοι θαυμάσια διακοσμημένοι στον 4ο ρυθμό δείχνουν άλλες σκηνές βγαλμένες από το ρεπερτόριο των κλασικών μύθων: μια αναπαράσταση συνεύρεσης ενός σατύρου και μιας νύμφης , μια εικόνα με ένα θεϊκό ζευγάρι, ίσως η Αφροδίτη και ο Άδωνις.

Ένα παράθυρο, δίπλα στη μικρή εικόνα με τον Ιππόλυτο και τη Φαίδρα , ανοίγει σε μια μικρή αυλή, όπου γίνονταν οικοδομικές εργασίες την ώρα της έκρηξης, που χαρακτηρίζεται στην είσοδο από την παρουσία ενός μικρού λααριού (οικιακός βωμός) με πλούσια ζωγραφική. διακόσμηση με φυτικά και ζωικά μοτίβα σε λευκό φόντο .

Η αυλή έχει στεγασμένο χώρο που προηγείται μιας μεγάλης πισίνας με τοίχους βαμμένους κόκκινους. Γύρω του έτρεχε ένα κανάλι, το οποίο επέτρεπε το νερό της βροχής να μεταφερθεί προς το στόμιο ενός πηγαδιού συνδεδεμένου με μια στέρνα από κάτω.

Στη διακόσμηση του λααριού ξεχωρίζει στο πάνω μέρος ένα αρπακτικό πουλί σε πτήση, πιθανότατα αετός, που κρατά ένα κλαδί φοίνικα στα νύχια του και στο κάτω μέρος η κύρια σκηνή που αποτελείται από δύο αντικριστά φίδια, που πλαισιώνουν ένα βωμό με έναν κυκλικό και έναν αυλακωτό άξονας στον οποίο τοποθετούνται οι προσφορές.

Μπορούν να αναγνωριστούν από τα αριστερά: ένα κουκουνάρι, ένα ανασηκωμένο στοιχείο που υποστηρίζει ένα αυγό, κάτι που μοιάζει με σύκο και μια ημερομηνία. Γεμίζουν το φόντο της σκηνής δύο θάμνοι με λογχοειδή φύλλα και κίτρινα και κόκκινα μούρα πάνω στα οποία  κινούνται τρία σπουργίτια.

Τελετουργικά αντικείμενα βρέθηκαν μέσα στην κόγχη , με την τελευταία προσφορά πριν από την έκρηξη του 79 μ.Χ. που κατέστρεψε την Πομπηία: ένα θυμιατό σε άχρωμο κεραμικό και ένα λυχνάρι , αμφότερα με εμφανή ίχνη καύσης.

Εργαστηριακές αναλύσεις κατέστησαν δυνατή την αναγνώριση υπολειμμάτων κλαδιών με οσμές αποστάγματα, ενώ πίσω από τα δύο αντικείμενα βρέθηκαν δύο μέρη αποξηραμένου σύκου. Επιπλέον, στην επιφάνεια του βωμού βρέθηκαν δύο λωρίδες έγχρωμου μαρμάρου και ένα τρίτο στοιχείο, πιθανότατα σε κόκκινο μάρμαρο, με απεικόνιση προσώπου που αποδίδεται στη διονυσιακή σφαίρα, πιθανότατα του Σιληνού.

Τέλος, στο μπροστινό μέρος του βωμού εντοπίστηκε τετράπλευρη και χυτή μαρμάρινη βάση, με κεντρικό περίβλημα και αριστερά σιδερένιο μαχαίρι του οποίου η λαβή καταλήγει σε κρίκο για ανάρτηση.

 

Παρά το μικρό μέγεθος, το συγκεκριμένο οίκημα «εντυπωσιάζει λόγω των υψηλού επιπέδου τοιχογραφιών», αναφέρει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως είναι εφάμιλλες πολύ μεγαλύτερων και πολυτελέστερων κατοικιών που έχουν βρεθεί σε κοντινή απόσταση.

Η ακμάζουσα πόλη της Πομπηίας και η γύρω περιοχή, στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., η οποία στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους που αγνοούσαν ότι βρίσκονταν στη σκιά ενός εκ των μεγαλύτερων ηφαιστείων στην Ευρώπη.

Εκτός από την τοιχογραφία της Φαίδρας και του Ιππόλυτου, ο οποίος απέρριψε το ερωτικό κάλεσμα της μητριάς του, άλλες μυθολογικές σκηνές που απεικονίζονται στους τοίχους της οικίας περιλαμβάνουν τη συνεύρεση ενός σάτυρου με μια νύμφη και τη συνάντηση της Αφροδίτης με τον Άδωνι.

Υπάρχουν επίσης αρκετές μικρότερες, αλλά λεπτομερείς τοιχογραφίες με τοπία.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες φωτογραφίες

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ρώμη, Italy

Εισιτήριο στην Παναγία των Παρισίων: Η υπουργός Πολιτισμού “ανάβει φωτιές” ζητώντας 5 ευρώ από κάθε τουρίστα: Τα έσοδα στην συντήρηση των μνημείων της Γαλλίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: