Απορρίπτει ο Μισέλ Μπαρνιέ το «ιταλικό μοντέλο» μεταφοράς των μεταναστών σε τρίτες χώρες – Επιστρέφουν αύριο από την Αλβανία στην Ιταλία οι δώδεκα μετανάστες

FILE PHOTO: Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, . EPA/PATRICK SEEGER *** Local Caption *** 55717101




Η μεταφορά μεταναστών προς τρίτες χώρες, όπως το έκανε η Ιταλία με την Αλβανία, δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στη Γαλλία, για «νομικούς και θεσμικούς λόγους» ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Μισέλ Μπαρνιέ.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η ιδέα είναι εφικτή στη Γαλλία», τόνισε ο Μπαρνιέ. Αλλά «θα συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο με τις χώρες διαμετακόμισης ή με τις χώρες αναχώρησης (των μεταναστών). Αυτό κάνει εξάλλου η Ιταλία, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Λιβύη ή με την Τυνησία και εμείς θα συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε στα τέλη του 2023 μια συμφωνία με τα Τίρανα που προέβλεπε τη δημιουργία δύο κέντρων κράτησης στην Αλβανία. Εκεί θα μεταφέρονταν οι μετανάστες που διασώζονταν στη Μεσόγειο και θα υπέβαλαν αίτημα χορήγησης ασύλου.

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας και οι σύμμαχοί της παρουσίασαν τη συμφωνία ως «πρότυπο» για την Ευρώπη. Η Μελόνι παρουσίασε λεπτομερώς το περιεχόμενό της σε μια ανεπίσημη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η συμφωνία αυτή, διάρκειας πέντε ετών, αφορά τους ενήλικους άνδρες που εντοπίζονται από το πολεμικό ναυτικό ή την ιταλική ακτοφυλακή στη ζώνη έρευνας και διάσωσης, στα διεθνή ύδατα.

Φρένο στα σχέδια της Τζόρτζια Μελόνι από ιταλικό δικαστήριο

Ωστόσο σήμερα, ιταλικό δικαστήριο ακύρωσε την κράτηση στα αλβανικά κέντρα των πρώτων αιτούντων άσυλο που είχαν μεταφερθεί εκεί αυτήν την εβδομάδα.

Κατά την διάρκεια της αυριανής ημέρας, οι δώδεκα μετανάστες που βρίσκονται στα δύο ιταλικά κλειστά κέντρα της Βόρειας Αλβανίας αναμένεται να μεταφερθούν στην Ιταλία, με πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής.

Οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν ήδη επιστρέψει, χθες, διότι επρόκειτο για δύο ανήλικα και δύο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.

Οι αιτήσεις για άσυλο των δώδεκα μεταναστών έχουν απορριφθεί από τις ιταλικές αρχές, αλλά θα έχουν στην διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία – Ρώμη, Ιταλία

Ο Πούτιν λέει πως δεν ξέρει μέχρι πότε θα πολεμάει με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αλλά προσφέρεται να αναζητήσει συμβιβασμούς μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: