Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Οι διεργασίες εν όψει της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, τα ενεργειακά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κυριαρχούν στα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι εν εξελίξει διεργασίες και το παρασκήνιο ενόψει της επικείμενης άτυπης συνάντηση της Νέας Υόρκης κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν στα ενεργειακά με την εισαγωγή φυσικού αερίου και τη συμμετοχή της ΑΗΚ στην ηλεκτρική διασύνδεση GSI και το ρευστό εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Στη Νέα Υόρκη με ασάφειες, αντιφάσεις και υπεκφυγές» και γράφει για κρίσιμη άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, με την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να είναι αμφίβολη. Αλλού αναφέρει ότι το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις αναφορικά με τις επιχειρήσεις του σε Γάζα και Λίβανο, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για κτύπημα στο Ιράν. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι η ανομβρία αυξάνει την αφαλάτωση, με το ΤΑΥ να εξετάζει τη δημιουργία δύο νέων κινητών μονάδων σε Λεμεσό και Πάφο και την ενίσχυση των πέντε υφιστάμενων.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Χωρίς φυσικό αέριο μένουμε χωρίς ρεύμα», και γράφει ότι η αποτυχία του κράτους να εισαγάγει φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας. Η εφημερίδα γράφει επίσης για συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Αβέρωφ Νεοφύτου προς γεφύρωση παλαιών διαφορών. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στα πιθανά σενάρια της τριμερούς στη Νέα Υόρκη και τις κινήσεις του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Τρέχουν για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης» και κάνει λόγο για επίσπευση διαδικασιών αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί έως το 2027. Αλλού ο «Φ» γράφει για ότι ο ΓΓ των ΗΕ επέτρεψε στον Ερσίν Τατάρ να περιπλέξει τη διαδικασία στο Κυπριακό και τώρα θα πρέπει να βρει διέξοδο. Αλλού αναφέρεται στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και τα πρόσωπα που ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Πρόταση ΑΚΕΛ με τέσσερα σημεία ενόψει της τριμερούς για το Κυπριακό» είναι ο τίτλος κάτω από τον οποίο στεγάζει το κύριό της θέμα η κυριακάτικη «Χαραυγή», όπου αναφέρεται σε πρωτοβουλίες του ΓΓ του κόμματος και την ανάγκη η ε/κ να προσέλθει με δημιουργικό πνεύμα. Αλλού γράφει για σχέδιο αποξένωσης του δικτύου ηλεκτρισμού από την ΑΗΚ και την εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών χωρίς δεσμεύσεις. Ακόμη γράφει για διεθνή κατακραυγή κατά του Ισραήλ για την επίθεση σε κυανόκρανους του ΟΗΕ.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «O τουρισμός καταλαγιάζει την καταιγίδα» αναφέροντας πως οι κρατήσεις παραμένουν σε καλό επίπεδο, την ώρα που οι ξενοδόχοι εκφράζουν ανησυχία για τη συνέχιση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Αλλού γράφει ότι η ε/κ προσέρχεται στο άτυπο δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη και τον ΓΓ των ΗΕ με εποικοδομητική διάθεση. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Πολιτική Άμυνα είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Οδικός χάρτης και η σημασία του δείπνου» και γράφει ότι το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί σημαντική εξέλιξη στο Κυπριακό μετά από μια οκταετία στασιμότητας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Γαλλία διεκδικεί συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα της ΚΔ. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου, ο οποίος ανέφερε ότι το πρώτο φυσικό αέριο αναμένεται από το κοίτασμα «Κρόνος» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ραντεβού στα τυφλά με παγίδα την ισότιμη κυριαρχία» γράφει ότι ο ΓΓ των ΗΕ κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το μέλλον των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού γράφει για ανησυχία σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τη στιγμή που εκκρεμούν σχεδόν 22 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην πρόταση συμμετοχής της ΑΗΚ στην ηλεκτρική διασύνδεση GSI και τις αντιδράσεις συντεχνιών και ΑΚΕΛ.

ΚΥΠΕ – – Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος
Λευκωσία, Κύπρος

Καλά νέα… Έτοιμη η προμελέτη, «τρέχουν» οι διαδικασίες για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί: Οι υποδομές συνδέονται με την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: