Μήνυμα Μακρόν στον Χριστοδουλίδη: «Γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε στη συνεχή στήριξη της Γαλλίας για λύση του Κυπριακού στη βάση του ΣΑ του ΟΗΕ»

From left to right: Emmanuel MACRON, President of France, Nikos CHRISTODOULIDES, President of the Republic of Cyprus. Copyright: European Union




Η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τις παραμέτρους που έχει καθορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνει ο Πρόεδρός της Εμανουέλ Μακρόν σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για την επέτειο ανεξαρτηρίας της Κύπρου.

«Γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε στη συνεχή στήριξη της Γαλλίας σε αυτό το θέμα», σημειώνει ο κ. Μακρόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει ότι «με την ευκαιρία της εθνικής εορτής για την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας εκφράσω, εκ μέρους του γαλλικού λαού και εμού προσωπικά, τις θερμότερες μου ευχές για εσάς και όλους τους Κύπριους».

«Οι δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης που ενώνουν τις δύο χώρες μας είναι περισσότερο αναγκαίοι από ποτέ, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον», προσθέτει.

«Αντιμέτωπος με την επικίνδυνη αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, θα ήθελα να χαιρετίσω την κινητοποίηση σας και να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις γαλλικές δυνάμεις. Πέραν του στρατηγικού χαρακτήρα της αμυντικής μας συνεργασίας, αυτό μαρτυρά το πνεύμα αλληλεγγύης που διέπει τη σχέση μας», σημειώνει.

Ο κ. Μακρόν συνεχίζει αναφέροντας ότι «καθώς το 2024 σηματοδοτεί την 20η επέτειο της προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, χαίρομαι που η Γαλλία και η Κύπρος μοιράζονται ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο κυρίαρχη, πιο δημοκρατική και πιο ανταγωνιστική».

«Γνωρίζω ότι μπορώ να βασίζομαι στη στήριξη σας για να διασφαλίσω ότι το έργο που αναλαμβάνουμε για τη μείωση της εξάρτησης μας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής μας αυτονομίας θα συνεχιστεί με φιλοδοξία και αποφασιστικότητα», συμπληρώνει.

Είμαι, επίσης, πεπεισμένος, επισημαίνει ο Γάλλος Πρόεδρος, «ότι οι ανταλλαγές μας στο πλαίσιο της MED9, της οποίας η Κύπρος ασκεί την Προεδρία, και στη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα έχω τη χαρά να παρευρεθώ σε λίγες μέρες, θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε για τον προσδιορισμό κοινών απαντήσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη».

«Αν και φέτος συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚYΠ, και 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη βόρεια Κύπρο, η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τις παραμέτρους που έχει καθορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε στη συνεχή στήριξη της Γαλλίας σε αυτό το θέμα», σημειώνει.

Εκφράζει την ελπίδα ότι «το επόμενο έτος θα προσφέρει την ευκαιρία να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία και την άμυνα». Χαιρετίζει επίσης ιδιαίτερα την εντατικοποίηση των δεσμών μας στη Γαλλοφωνία.

ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ημέρα της Ανεξαρτησίας στην Κύπρο: Στόχος η ενίσχυση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: