Γιορτάζεται σήμερα επίσημα η 1η Οκτωβρίου 1960, ημέρα ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου

Στεφάνι στο Μνημείο Αντιστασιακών Πηγή PIO, Ανδρέας Λουκαΐδης




Γιορτάζεται σήμερα επίσημα η 1η Οκτωβρίου 1960 ως η ημέρα ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος στις 16 Αυγούστου 1960 με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959 και ύστερα από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959) ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία. Ωστόσο, στις 11 Ιουλίου του 1963 το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο τότε αποτελείτο από επτά Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους, αποφάσισε να θεσπίσει ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορεί να γιορτάζεται με όλες τις τιμές και στην παρουσία διεθνών διπλωματικών σωμάτων.

Οι επίσημοι εορτασμοί άρχισαν με τρισάγιο στις 0830 όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα. Στις εκδηλώσεις θα παραστούν η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Στις 9 π.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄,  ενώ θα παραστεί στο τρισάγιο και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Αντιστασιακών, στο Πάρκο του προεδρικού Μεγάρου.

Στις 11πμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης, με την ευκαιρία της 64ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά μήκος της Λεωφ. Ιωσήφ Χ”Ιωσήφ στον Στρόβολο στη Λευκωσία ενώ στις 12.30 θα παραθέσει δεξίωση με την Πρώτη Κυρία προς τα μέλη του Προξενικού και Διπλωματικού Σώματος.

Στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση θα λάβουν μέρος τα Μηχανοκίνητα και Πεζοπόρα Τμήματα της  Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής  Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΗΦ)
Λευκωσία, Κύπρος

Κατάθεση στεφάνων από Προέδρους Δημοκρατίας Κύπρου και Ελλάδας στα Φυλακισμένα Μνήματα για την επέτειο της Ανεξαρτησίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: